Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jaké triky fungují, aby se vám vůbec neudělala celulitida?

  • Jak se zbavit celulitidy, aniž byste potřebovaly krém?
    5. února 2017 | 06:00

    Pro mnohé je celulitida v prvé řadě problémem estetickým. A tak se snažíme najít ten nejlepší krém, který by nás od pomerančové kůže zachránil. Přitom je to ale vlastně zdravotní neduh, ke kterému dochází v důsledku neprostupné lymfy. Dochází při ní k poruše tukového vaziva, které ztrácí pružnost, tuky se tak ukládají do podkoží, což se pak projevuje jako nevzhledné ďolíčky. Důležité je zejména změnit svou životosprávu. Jak na to? 

  • Rozpusťte tuk kardio cvičením!

    Na kole v zimě? Žádný problém!
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli vám v režimu chybí pohyb, může i to být důvod toho, že vaše stehna či zadeček zdobí celulitida. Při intenzivním kardiu totiž spálíte tělesný tuk, který se vám pod kůží rýsuje. Navíc si tím rozproudíte lymfatický systém, takže celulitida postupně zmizí. Nečekejte zázraky na počkání ani to, že budete mít kůži hladkou jako papír, ale výsledky viditelné budou. Ideálním kardiem můžou být třeba jízda na kole, běh nebo rychlá chůze.
  • Posilujte

    Turecký sed.
    Autor: Shutterstock.com
    Jakmile se budete snažit snížit tuk v těle, tak ke kardiu přidejte i posilování. Můžete se zaměřit na problematická místa, jako jsou hlavně pozadí a stehna. Při posilování a tvorbě svalové hmoty se zároveň tuky spalují, a navíc také vytrénované tělo vypadá hladší. Dejte si tedy pár dřepů nebo výpadů.
  • Jezte správně

    Bílý jogurt s řapíkatým celerem.
    Autor: Shutterstock.com
    Samozřejmě že zdravá strava jde ruku v ruce s udržováním správné tělesné hmotnosti. Ale také platí, že když zařadíte jídla, která jsou bohatá na antioxidanty, které pročistí vaše tělo a lymfatický systém, celulitidy se zbavíte rychleji. Určitě by vám v jídelníčku neměl chybět dostatek bílkovin, zdravých tuků a celozrnných výrobků. Těmi nejlepšími pomocníky jsou třeba řapíkatý celer, luštěniny, goji semínka nebo tofu. Snažte se naopak minimalizovat příjem jednoduchých sacharidů, které se skrývají převážně ve sladkostech, alkoholu nebo bílém pečivu.
  • Pijte vodu!

    Video se připravuje ...
    Zadržujete v těle vodu, nebo jsou to tuky? Víme, jak to poznat! • VIDEO: Adam Balažovič
    Za pomerančovou kůži ale může také nedostatečná hydratace organismu. Pokud tělu chybí voda, vede to k tomu, že má tendenci ji zadržovat ještě více, což může způsobovat otoky, ale do jisté míry i celulitidu. Nezachráníte to ale pitím slazených nápojů, pomůžou vám obyčejná voda nebo čaje. Ideální je třeba zelený, který obsahuje antioxidanty, které pomůžou pročistit lymfatický systém.

  • Dopřejte si spánek

    Za únavu může mimo jiné i nepořádek na vašem stole v práci. Divné, že?
    Autor: Shutterstock.com
    Spánek pomáhá při hubnutí, a dokonce i při redukci celulitidy! Tedy ne tak, že byste snad během snění spálila všechny přebytečné tuky. Ale pokud spíte alespoň sedm hodin denně, dáte dostatek času všem metabolickým procesům a správnému uvolňování hormonů, které pomohou urychlit metabolismus a spalovat tuky. Jde to prostě ruku v ruce.

  • Na masáž!

    Vyzkoušejte kávový peeling.
    Autor: Shutterstock.com
    Proti celulitidě vám pomohou také masáže. Samozřejmě pokud si zajdete na lymfomasáž, kde se odborník přesně zaměří na vaše problematické partie, bude to lepší. Ale provádět si ji můžete i v klidu doma. Postačí vám k tomu žínka nebo nějaký jemný kartáček, kterými si ve sprše budete masírovat stehna či zadeček jemnými krouživými pohyby. Dělejte to ve sprše a při tom můžete střídat teplou a studenou vodu, tím lymfu také zaktivujete. 

  • Uvolněte se

    Video se připravuje ...
    9 způsobů, jak se zbavit celulitidy • VIDEO: iStock.com/Markéta Tošnarová/Yokohana
    I když všechny tyto kroky jsou proti celulitidě super, nespoléhejte se na to, že vám během pár dnů zmizí a už o ní nikdy neuslyšíte. Do jisté míry může být pomerančová kůže také dědičná a věk nám také příliš do karet nehraje. Rozhodně ale stojí za to o sebe pečovat, dopady celulitidy pak budou mnohem menší, než když ten boj vzdáte předem. Takže si z toho nedělejte těžkou hlavu a srovnejte se s tím. Nebojte, celulitidu, i když třeba malou, máme všechny. A určitě i vévodkyně Kate! 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...