Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

6 nemocí, které prozradí vaše oči: Jejich vzhled odhalí cukrovku i mrtvici!

  • 4. února 2017 | 06:00

    Oči jsou sice oknem do duše, jak se povídá, ale stejně tak mohou mnoho prozradit o vašem zdraví. A nemyslíme tím jen oční vady nebo třeba šedý či zelený zákal. Naše tělo je tak geniálně propojené, že jedno s druhým souvisí, a tak pokud budete sledovat příznaky, odhalíte ledacos. 

  • Vysoký cholesterol

    I maso může způsobovat vysoký cholesterol.
    Autor: Profimedia.cz
    Vysoký cholesterol je zrovna jednou z nemocí, které na první pohled nevidíme. A stejně tak mohou být příznaky občas zavádějící. Projevit se ale může i na našem zraku. Někteří pacienti s vysokým cholesterolem mají problémy s očima, které se projevují jako občasné výpadky vidění. To se ale po chvilce srovná. Cholesterol, který se usazuje v tepnách, totiž může zhoršovat průtok krve do očí. Někdy se také žlutavé usazeniny cholesterolu mohou objevovat na očních víčkách nebo v rozích očí. 

  • Problémy se štítnou žlázou

    Problém se štítnou žlázou se týká hlavně žen.
    Autor: Shutterstock.com
    Štítná žláza je orgán podobný motýlovi, který máme v krku. Má na starosti hormony, které pomáhají regulovat náš metabolismus. Jestliže štítná žláza nefunguje správně, může to vést k celé řadě problémů. Někdy to mohou být třeba oteklá oční víčka, a to tak, že to vypadá, jako kdyby oči měly co nevidět vypadnout z důlků. Na svědomí to má Graves-Basedowova choroba, kterou v roce 2009 trpěla i Lucie Bílá. 

  • Cukrovka

    Stejně, jako chodíte pravidelně k zubaři, byste měli chodit i k očnímu lékaři. Alespoň jednou za čtyři až pět let.
    Autor: Shutterstock.com
    Pravidelné oční vyšetření bychom měli podstupovat všichni. Ale lidé s cukrovkou by měli být skutečně důslední, protože diabetes může zhoršovat zrak. I když se nestane, že byste o něj najednou přišli, tak většině lidí se během nemoci zhorší. Kromě toho lidé s touto nemocí mají o čtyřicet procent větší riziko vzniku zeleného zákalu a o šedesát procent vyšší riziko vzniku šedého zákalu.

  • Oční migréna

    Bolest hlavy
    Autor: Shutterstock.com

    Pozor, neplést si ji s klasickou migrénou! I když u té klasické se mohou objevovat problémy se zrakem, jako jsou mžitky před očima nebo špatné vidění, migréna oka je trochu odlišná.  Objevují se při ní bílé skvrny před očima, které mohou trvat i pár minut, než odezní. Dalším příznakem oční migrény je také zhoršené periferní vidění. Všechny tyhle příznaky se mohou objevovat i pouze u jednoho oka. Nicméně měli byste navštívit lékaře.

  • Autoimunitní onemocnění

    Otoky víček můžou být skutečně nepříjemné. Příčin je hned několik. Proto je důležité včas odhalit viníka.
    Autor: Shutterstock.com
    Povadlá víčka mohou být samozřejmě znakem stáří, ale také nemoci zvané myasthenia gravis, která je způsobena svalovou slabostí. Lupus a některé druhy artritidy se zase mohou projevovat infekcí, která se v oku udělá. Pokud se vám zhoršuje zrak nebo cítíte tlak a bolest kolem očí po delší dobu, mohlo by se zase jednat o prvotní příznaky roztroušené sklerózy. 

  • Mozková mrtvice

    Příznakem mrtvice může být i problémy se zrakem.
    Autor: Shutterstock.com
    Náhlá ztráta zraku člověka vyděsí, není se čemu divit. A hlavně to může být skutečně nebezpečné. Může to být znamení mozkové mrtvice, kterou zrovna proděláváte. Nebo jste ji právě prodělali. Nemusí to postihnout obě oči, někdy se ztráta objeví pouze u jednoho oka. Ucpání krevní tepny totiž může poškodit nervy. Existuje ale i mrtvice oka, kdy dochází k tomu, že cévy v sítnici jsou ucpané. V obou případech je nutné okamžitě volat záchranku.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...