Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bláznivá japonská metoda uspávání dospělých! Balí je do zavinovačky!

Otonamaki, tedy zavinování dospělých lidí, je u Japonců velmi oblíbené.
3. února 2017 | 06:00

Vypadá to trochu morbidně, ale má to pomáhat všem lidem, kteří trpí úzkostmi, jsou ve stresu nebo nemohou spát. Zavinování dospělých, kterému se říká otonamaki, je velkým trendem v Japonsku. Kdy se dostane k nám? 

Nemůžete usnout? Zkoušíte zaručené triky, jak co nejrychleji propadnout do říše snů? Bolí vás záda v bedrech? Zkuste zabalování do zavinovaček! Když to funguje na malé děti, které se tak cítí mnohem komfortněji a bezpečněji, proč by to nefungovalo u dospělých? 

Jako u maminky!

Zavinování má podle psychologů simulovat stejný pocit, jako když je novorozeně v matčině děloze. Je tam totiž stejné těsno a teplo, jako bylo před porodem, což člověka uklidňuje. Japonci se tím nechali inspirovat a vymysleli si fyzioterapii pojmenovanou otonamaki. 

Video se připravuje ...
Návod, jak někoho zabalit. • VIDEO: youtube.com

V praxi to funguje tak, že vás zabalí do velkého pružného kusu látky. Člověk si sedne, skrčí si nohy a překříží je. Asistent mu ještě uváže na krční páteř výstelku, aby si ji pak při samotném aktu neotlačil. Pak už se jen vezme velký kus látky, do které se daná osoba zabalí a zaváže jako uzlíček. V některých centrech ještě používají barevnou terapii, kdy přes vás hází barevné hedvábné šály, což vás má uklidnit. 

Uklidnit mysl a uvolnit záda3240074:gallery:true:true

Vy se pak už jen dvacet minut houpete a relaxujete. Údajně to má uklidňovat mysl, pomáhat od stresu a bolesti zad a kloubů. A to zejména v případě ramen a kyčelních kloubů. "Lidé, kteří na terapii byli, potvrdili, že bolest zad a krční páteře byla poté mnohem slabší," popisuje Yayoi Katayama, jedna z organizátorek kurzů v Japonsku v Tokiu. 

Návštěvníci těchto terapií jsou nadmíru spokojeni a relax si pochvalují. Obezřetní jsou ale vůči tomu někteří chiropraktici, kteří nedoporučují spoléhat se na to jako na tu nejlepší formu léčby bolestí pohybového aparátu. 

Otonamaki je u Japonců velmi oblíbené a není se vlastně čemu divit vzhledem k dlouhým pracovním dobám, které tam mají. A co vy? Nechali byste si něco podobného líbit? 

Video se připravuje ...
Otonamaki je nová terapie proti stresu a bolestem zad v Japonsku. • VIDEO: youtube.com

Každodenní drobné rituály pomáhají zmírnit úzkost a napětí. Čtěte 5 tipů, jak se zbavit stresu.

Video se připravuje ...