Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Na rakovinu děložního čípku u nás stále umírá polovina nakažených žen. Proč?

Většina žen, které nemoci podlehnou, jsou ty starší, které nechodily na prohlídky.
1. února 2017 | 06:00

Je to zvláštní. Zatímco počet nových pacientek s rakovinou děložního čípku mírně klesá, nemoci stále podléhá čtyřicet procent nemocných. Problém je v tom, že zatímco mladé ženy osvětu v souvislosti s HPV viry a screeningem vnímají, starší ženy na prevenci už příliš nedají.

V současné době žije v České republice 18 tisíc žen s rakovinou děložního čípku a každý rok jich přibude dalších tisíc. Ačkoliv počet nově nakažených žen lehce klesá, Česká republika je dosti pozadu oproti ostatním zemím západní Evropy. Podle onkogynekologa Davida Cibuly z Všeobecné fakultní nemocnice však u nás stále až 40 procent pacientek na rakovinu děložního čípku umírá. 

Přijde se na to pozdě

Může za to pozdní fáze, ve které bývá rakovina odhalena. Zatímco mladé ženy jsou si čím dál tím více vědomy toho, že musí každý rok chodit na preventivní prohlídky ke svému gynekologovi, který může případné změny na děložním čípku objevit, starší ročníky snad mají pocit, že jsou za zenitem či co, a tak pravidelné kontroly ignorují. Což je důvod, proč je tak vysoké číslo úmrtí u této formy rakoviny.

Každá žena by měla jít jednou ročně na vyšetření.
Autor: Shutterstock.com

Přitom léčba rakoviny děložního čípku nemusí být pro ženu tolik zatěžující. V případě, kdy se na ni přijde včas, tedy v prvním stadiu (označovaném IA), provádí se konizace. Což je nenáročný zákrok, při kterém se odstraní zasažená tkáň na čípku. Zákrok se může dokonce dělat opakovaně. Pro ženu nemá většinou velké vedlejší účinky. Problémy mohou nastat v těhotenství, kdy je zvýšené riziko předčasného porodu, ale rizika nejsou velká.  

Pokud chodíte na pravidelné kontroly (dvakrát do roka), obvykle se na problémy přijde včas. Pokud ale na prevenci zapomínáte, hrozí, že se dostanete do druhého stadia nemoci (označovaného jako IB). Při něm už je nutná radikální hysterektomie. Při ní může dojít k úplnému odstranění vaječníků, případně přilehlých uzlin a okolních orgánů. Záleží na míře poškození. "S touto operací už hrozí zdravotní rizika, jako jsou necitlivost močového měchýře nebo poruchy sexuální funkce," varuje David Cibula.

Pakliže se na nádor přijde pozdě, ve třetím stadiu (III + IV), je nutná kromě chirurgické léčby i chemoradioterapie. Tady hrozí, že ačkoliv bude nádor na děložním čípku odstraněn, můžou se třeba o patnáct let později objevit sekundární nádory způsobené zářením, sexuální dysfunkce nebo záněty. Jenže nechat rakovinu dojít do tohoto stadia znamená jediné: žena podcenila prevenci a nechodila na pravidelné preventivní prohlídky. To potvrzují i průzkumy – polovina žen s tímto onemocněním podcenila pravidelný screening. 

Video se připravuje ...
Jak se léčí předrakovinotvorné stavy? • VIDEO: Adam Balažovič

Nespoléhejte se na monogamii

Rakovina děložního čípku je způsobena HPV viry, které spadají pod pohlavní nemoci. Přenášejí se totiž dotykem pokožky na genitáliích. Bohužel na rozdíl od těch ostatních v tomto případě nemusí být kondom dostatečnou ochranou. Stejně tak vás nemusí úplně ochránit monogamní vztah. Pomineme-li to, že podle některých takový vztah už dneska takřka neexistuje, tak HPV viry se mohou v prekancerózní stav změnit i v průběhu let. "Latentní nálezy mohou bujet i deset a více let. Proto je tak důležitý screening," říká Ruth Tachezy, vedoucí Národní referenční laboratoře pro papilomaviry a polyomaviry.

Pravidelné prohlídky mohou zachránit život.
Autor: Shutterstock.com

Samozřejmě pokud si necháte udělat HPV testaci, která napoví, zda se ve vašem těle nachází virus, a jste si stoprocentně jista tím, že ani muž nemá v sobě papilomaviry a je vám věrný, jako prevence to může fungovat. Stejně jako naprostá sexuální abstinence. Prevencí ale může být i očkování proti rakovině děložních čípků. Na trhu jsou tři vakcíny, z toho jedna je hrazena pojišťovnou. 

Vakcinace se doporučuje nejen ženám, které ještě nezačaly sexuální život, ale i ženám ve fertilním věku. Ty ale musí počítat s tím, že je již neuchrání před viry, které v sobě mají, pouze před těmi, které by mohly chytit. Ruth Tachezy ale doporučuje očkování i pro chlapce, kteří jsou přenašeči a u kterých HPV viry mohou také propuknout v rakovinu. 

Video se připravuje ...
Proč HPV viry trápí nejčastěji mladé ženy? • VIDEO: Adam Balažovič

Zajímá vás, proč ženy onemocní rakovinou prsu a co dělat, abyste se onemocnění pokud možno vyhnula? Čtěte článek Sedm rad, jak snížit riziko rakoviny prsu.

Video se připravuje ...