Jak se zbavit vysokého cholesterolu bez léků?

  • Jezte každý den jablka! Můžou pomáhat redukovat hladinu cholesterolu.
    30. ledna 2017 | 06:00

    Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK se Češi o svou hladinu cholesterolu dostatečně nezajímají a téměř polovina populace svůj cholesterol vůbec nesleduje. A to je zlé. Cholesterol je pro nás životně důležitá látka. Je ale třeba mít ho v těle „tak akorát“. Vysoké hladiny cholesterolu v krvi totiž představují smrtelné riziko. 

  • Je opravdu zlý?

    Skvělou potravinou na snížení cholesterolu jsou i ovesné vločky.
    Pokud někomu lékař zjistí vyšší hladinu cholesterolu, pohrozí mu srdečně-cévním onemocněním a bude ho nabádat k pohybu a k dietě, při níž má zmizet z jídelníčku co nejvíce tučných potravin. Pak se ale jednou za čas někde objeví článek, že podle nejnovějších studií cholesterol v jídle vlastně vůbec nevadí, takže není důvod se bůčku a sádla vzdávat. Jak to tedy doopravdy je? A kterým studiím vlastně věřit?

  • Stačí ubrat jednotku!

    Pozor na tuky, které mohou zvyšovat cholesterol.
    Oxfordská univerzita v roce 2007 provedla analýzu celkem 61 studií o vlivu cholesterolu na zdraví. Měla tak k dispozici data o téměř 900 tisících pacientech. A prokázala, že i minimální snížení hladiny cholesterolu v krvi přispívá k redukci rizika úmrtí na srdeční infarkt. Pokles hladiny této látky už o 1 mmol/l znamená u pacientů ve věku 40 až 49 let zmenšení nebezpečí úmrtí o 50 %. S přibývajícími roky se sice efekt snižuje, ale zůstává významný – mezi 50 až 69 lety jde o třetinu a v 70 až 89 letech o šestinu menší riziko.

  • Naučte se rozlišovat!

    Ovoce může snižovat cholesterol.
    Aby to nebylo tak jednoduché, ještě to malinko zkomplikujeme: cholesterol se dělí na LDL, neboli "zlý" cholesterol, a HDL, neboli "hodný" cholesterol. LDL cholesterol, pokud ho máme v krvi nadbytek, má tendenci se usazovat v cévních stěnách a způsobovat jejich ucpávání. HDL cholesterol má funkci opačnou, cévy od LDL cholesterolu čistí a transportuje tukové látky z cév do jater. Při vyšetření hladin cholesterolu je proto důležité zjistit obě jeho složky. Jak změnit poměr tak, aby nám vyhovoval?

  • Změna jídelníčku

    Severská dieta

    • Vyřaďte přepálené tuky, smažená jídla, polotovary, bílý cukr a bílou mouku.
    • Jezte mořské ryby.
    • Každý den si dejte česnek v jakékoli formě.
    • Pravidelně si připravujte cibulovou medicínu: smíchejte čerstvě připravenou šťávu z 300 gramů cibule s půllitrem bílého vína a 100 gramy medu. Sklenku tohoto nápoje si dávejte každý večer.
    • Jezte každý den jablka (pektiny obsažené v jablku jsou schopné se ve střevech vázat na některé kyseliny, pro tuto vazbu potřebují játra cholesterol, který pak odebírají z krve).
    • Osvědčil se prášek ze semen jitrocele: psyllium.
    • Pomáhají rostlinné oleje: 2krát denně jedna čajová lžička. Vhodné jsou sezamový, bodlákový (ten se získává ze semen světlice barvířské), klíčkový (z pšeničných klíčků) nebo ořechový (z vlašských ořechů).
    • Výborné jsou ovesné vločky. Mají v sobě spoustu vlákniny, která zabraňuje vstřebávání cholesterolu do krve.

  • Hýbejte se

    Zkuste chůzi s hůlkami!

    • Ideálně cvičte každý den alespoň 30 minut, stačí i rychlá chůze.
    • Choďte pěšky všude, kam to jde.
    • Zbavte se nezdravých návyků (ponocování, nepravidelné stravování a přejídání, vysedávání u televize…).
    • V ideálním případě nekuřte nebo alespoň kouření omezte na minimum.
    • Nepijte alkohol nebo si ho dejte jen v omezeném množství. Za rizikovou dávku se považuje více než 60 g čistého alkoholu denně u mužů a 40 g čistého alkoholu denně u žen – pro představu: 20 g čistého alkoholu obsahují 2 dl vína nebo ½ litru piva. Ženy by tedy měly pít například maximálně 2 dl vína denně, muži si můžou dovolit dvakrát tolik.

  • Detoxikujte!

    Ulehčete svému tělu a dejte si letní detox!

    • Pročistěte si krev zeleninovými šťávami.
    • Popíjejte zelený, heřmánkový, pampeliškový nebo zázvorový čaj (vždy maximálně tři hrnky denně).
    • Udělejte si drožďovou kúru. Jak na to? Čtyřicet gramů droždí rozdrobte do nádoby a zasypte dvěma a půl lžícemi hnědého cukru. Vše zalijte jednou a čtvrt sklenicí převařené vody, zamíchejte a odložte na teplejší místo. Za půl hodiny směs znovu promíchejte a odložte na další tři hodiny. Pijte vždy po hlavním jídle a po vypití hodinu nic nejezte a nepijte. Čištění provádějte jednou denně po dobu pěti dnů a poté si udělejte pauzu na deset dnů. Pak si dejte další pětidenní cyklus, pauzu a následně poslední pětidenní cyklus.
    • Zkuste tinkturu z kotvičníku. Jak ji připravit? Použít můžete sušený i čerstvý. Hrst napěchujte do uzavíratelné nádoby vhodné velikosti a zalijte alkoholem, nejlépe šedesátiprocentním. Nádobu nechte stát po dobu 14 dnů při pokojové teplotě na tmavém místě. Nezapomeňte každý den protřepat. Poté sceďte do jiné nádoby a můžete užívat.

Autor: sia, lac
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile