Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 překvapivých věcí, které vám hrozí, pokud v práci celý den sedíte

  • 27. ledna 2017 | 06:00

    Jímá vás hrůza při představě, že byste měli v práci celý den stát? Přitom by to pro vás bylo paradoxně mnohem lepší, než je celodenní sezení. I proto mají v některých firmách zdravé stoly, tedy takové, u kterých můžete stát. Proč je to lepší než být celý den zavrtaný v židli? 

  • Dejte sbohem zdravému cholesterolu

    Celodenním sezením si nezpůsobíte pouze bolest zad, ale i vleklejší a dlouhodobější problémy.
    Autor: Shutterstock.com
    Funguje to podobně jako vypínač. Jakmile si sednete, vaše aktivita se zastaví. Spalování kalorií se v tu chvíli výrazně sníží a enzymy, které pomáhají s rozkladem tuků, přestávají fungovat. Během tohoto procesu se také mění hustota lipoproteinů. Ty o nízké hustotě, které představují "hodný" cholesterol, se mění na lipoproteiny o vysoké hustotě, tedy špatný cholesterol. V překladu to znamená, že cholesterol se mění z toho dobrého na ten špatný. Pokud sedíte denně osm a více hodin, snižujete tak schopnost těchto lipoproteinů přeměňovat se na dobrý cholesterol, který potřebujeme. Je totiž základní stavební surovinou našich nervů, některých hormonů a mozkových buněk.

  • Bude vás všechno bolet

    Video se připravuje ...
    Rychlý cvik na protažení v kanceláři, který uleví bolavým zádům • VIDEO: Hana Dvořáčková
    Zamyslete se teď nad tím, jak sedíte. Pod jakým úhlem máte skloněnou hlavu? Jak držíte nohy, máte nohu přes nohu nebo si na jedné třeba sedíte? Opíráte se lokty o stůl? A co záda? Jako paragraf? Pak se nesmíte divit, že vás pořád bolí celé tělo a připadáte si, jako byste uběhli maraton. Přitom totiž svaly držíte v nepřirozených polohách, některé používáte více než druhé (obecně drtivá většina z nás má jednu stranu posílenější než druhou), takže vás pak budou bolet záda a šíje, kyčle, kde vám tuhnou svaly, možná budete mít potíže s dýcháním, protože hrbením se zkracujete hrudní svalstvo.

  • Zvyšujete si pravděpodobnost, že budete mít nadváhu

    U jídla odložte práci i telefon. Mozek pak neví, na co se soustředit a bohužel většinou vyhrává práce. V důsledku čehož má tělo problém jídlo zpracovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Už to bylo zmíněno výše: pokud celý den sedíte, váš bazální metabolismus vám příliš nepoděkuje. Nebo tedy pak vy jemu. Mohou za to svaly, které při sezení ochabují. A čím méně svalů máme a čím méně je zapojujeme, tím pomalejší bazální metabolismus je. Jestliže tedy máte sedavé zaměstnání, o to víc se zaměřte na pohyb mimo pracovní dobu a na skladbu jídla.

  • Hrozí vám civilizační onemocnění

    Pozor na nemoci srdce a cév.
    Autor: Shutterstock.com
    Samozřejmě to ale všechno jde ruku v ruce. Takže pokud budete celé dny jen sedět, svaly budou ochabovat, místo toho se budou ukládat tuky, špatný cholesterol získá nadvládu nad tím dobrým, což je zaručená cesta do pekel. Tedy ne tak úplně, ale rozhodně to může vést k civilizačním chorobám. Těmi se myslí zejména vysoký tlak, cukrovka 2. typu nebo nemoci srdce a cév. 

  • Zkracujete si život

    Pozor na to, jak dlouho u počítače sedíte.
    Autor: Shutterstock.com
    Podle studie, která vyšla v časopise American Journal of Preventative Medicine, lze téměř čtyři procenta všech úmrtí přičíst na vrub právě sedavému stylu života. To je samozřejmě spojováno i s nadváhou, civilizačními onemocněními a nedostatkem pohybu. Naopak sezení méně než tři hodiny denně vám může přidat až dva roky k dobru. Všechno má ale řešení. Pokud v práci nemůžete alespoň chvíli stát, tak si o to více dejte záležet na pohybu, kterým budete vyrovnávat špatnou karmu vašemu tělu.

  • Co s tím?

    Video se připravuje ...
    Čtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou záda • VIDEO: Hana Dvořáčková
    "Naše těla nikdy nebyla určena k sezení, navíc po celý den. Každou hodinu byste tak měli vstát a projít se. Protáhněte se, tak moc, jak uznáte za vhodné a co vám tělo povolí. Hlavně nezapomínejte na spodní končetiny a kyčelní klouby," říká Stephanie Thielen, osobní trenérka. Snažte se během dne najít pohyb, kdekoliv to jde. Pokud potřebujete něco vyřídit, vstaňte a za kolegou dojděte osobně místo posílání e-mailů. Místo výtahu používejte schody, alespoň část. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...