Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Varovné příznaky onemocnění krve: Co kromě modřin sledovat?

Jak poznáte, že je s vaší krví něco v nepořádku?
25. ledna 2017 | 06:00

Dělají se vám modřiny, ani nevíte jak, nebo vás trápí časté krvácení z nosu? Problémy s krví se ale projevují i otoky nebo velkou únavou. Pak je na čase zajít k odborníkovi.

Krev proudící v našich žilách a dodávající organismu životně důležité látky může onemocnět jako kterýkoliv jiný orgán. A samozřejmě to může být pěkný průšvih. O některých krevních chorobách toho víme víc – třeba o anémii, hemofilii či leukémii. Zato o jiných třeba ani netušíme, že existují. Mají leckdy názvy, které nám lámou jazyk, jako jsou imunitní trombocytopenie či takzvaná myeloproliferativní neoplazie.

Co bychom měli sledovat?

"Příznaků může být hodně, ale na druhou stranu žádný z nich není příliš specifický. Jde o pocity únavy, nachlazení, teploty, krvácení z nosu, dásní, krvácení do kůže nebo otoky končetin, o pocity bolestivosti svalů a kloubů, zažívací potíže. Důležité je tyto potíže nepodcenit zejména u lidí mladších a u těch, u nichž přetrvávají delší dobu i přes standardní terapii," popisuje hlavní problémy profesor Michael Doubek z Fakultní nemocnice Brno.

Dělají se vám často modřiny?
Autor: Shutterstock.com

Všichni pacienti, kteří mají potíže s krví, směřují do ordinací specializovaných lékařů – hematologů. Ti dnes mají naštěstí v mnoha případech k dispozici účinné léky, transfuzní přípravky nebo v krajních případech transplantaci kostní dřeně, a mohou tak zachraňovat životy.

Módní záležitost

Dalším velmi častým onemocněním krve je riziko vzniku trombóz – čili krevních sraženin. Trombóz může být řada, jak získaných, tak geneticky daných. „Vyšetřování vrozených dispozic k vyššímu riziku nebezpečného krevního srážení jsou nyní velice módní,“ konstatuje  „Důležité ovšem je, aby lékař toto genetické vyšetření indikoval opravdu uvážlivě a aby byl schopen jeho výsledek správně vyložit v souvislosti s dalšími potížemi pacienta.“

Další velkou skupinou krevních nemocí, kterým se dnes hematologové věnují, jsou nemoci krevních buněk, především změny jejich počtu. Sem patří různé typy chudokrevnosti, poklesy či zvýšení počtu bílých krvinek i změny počtu krevních destiček.

Smutně známá leukémie
Z krve vám odeberou plazmu, kterou následně použijí.
Autor: Shutterstock.com

Některé z těchto nemocí mohou být i zhoubné, jako je tomu v případě leukémií. To jsou nemoci dotýkající se bílých krvinek a postihující kostní dřeň. Lékaři je dále podle průběhu dělí na chronické a akutní. „Leukémie jsou typicky nemoci dospělých, spíše starších lidí. U mladých a dětí jsou méně časté. Kromě leukémií patří ke zhoubným onemocněním krve i lymfomy, myelom, myelodysplastický syndrom,“ doplňuje profesor Doubek.

Některé leukémie jsou plně vyléčitelné, například akutní lymfoblastická leukémie u dětí má výbornou prognózu. Jiné jsou léčitelné s velkým úspěchem, třeba chronická myeloidní leukémie, další jsou ale léčitelné obtížněji.

Video se připravuje ...
Jak zastavit krvácení z nosu? • VIDEO: Youtube/BPŽ

Polykat železo?

Pro dobrou krvetvorbu je velmi důležité železo. To ale neznamená, že si nějak výrazně prospějeme, když ho budeme polykat ve formě nějakého volně prodejného preparátu. Samoléčba železem totiž může člověka i poškodit. „Jednou z nejčastějších vrozených chorob u nás je hereditární hemochromatóza. V důsledku této nemoci se železo nadměrně ukládá v těle. A nosičem jednoho špatného znaku spojeného s touto nemocí je každý osmý až desátý člověk,“ zdůrazňuje profesor Michael Doubek.

Více nejen o nemocech krve, ale také třeba o antibiotikách nebo rozdílech mezi chřipkou a nachlazením se dočtete v novém čísle Blesk Zdraví, které vychází ve středu 25. ledna.

Autor: lac
Video se připravuje ...