Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rakovina plic, na kterou zemřel kardinál Vlk: Proč onemocní i lidé, kteří nekouří?

  • Kardinál Miloslav Vlk nekouří, a přesto onemocněl rakovinou plic.
    18. března 2017 | 10:00

    Nebudu kouřit, a tak se určitě vyhnu rakovině plic. To si určitě myslí většina lidí, protože právě tato neřest bývá s rakovinou spojována. Kdyby to bylo tak jednoduché, nepatřil by tento druh rakoviny k těm nejčastějším a zřejmě by mu bohužel nepodlehl také kardinál Miloslav Vlk. Jak to, že rakovinou plic onemocní i lidé, kteří nekouří? 

  • Na začátku byla bolest ramene

    Kardinál Miloslav Vlk.
    Autor: Profimedia.cz
    Na začátku byla bolest ramene, která vystřelovala až do ruky, a pomalu tak kardinála Miloslava Vlka ochromovala. Po řadě vyšetření, která byla v prvé řadě spojována s jeho pohybovým ústrojím, lékaři přišli na to, že bolest nepochází od ramenního kloubu, ale jde o rakovinu. Konkrétně o rakovinu plic s metastázami, které vystřelují do kostí. 

    První, co člověka napadne, je, jak může onemocnět a rakovině podlehnout člověk, který celý život nekouří a žije zdravě. Bohužel faktorů, které mohou rakovinu plic způsobit, je více než jen užívání tabákových výrobků. 

     

    Co dělat, když se dozvíte, že máte rakovinu? Podívejte se na video s onkoložkou Petrou Tesařovou:

    Video se připravuje ...
    Onkoložka Petra Tesařová: Nejdůležitější je rychle se vzpamatovat • VIDEO: Marie Šilhová/BPŽ

  • Dědičnost a nejbližší okolí

    Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny plic.
    Autor: Shutterstock.com
    Proti dědičnosti se nedá nic dělat. Pokud se rakovina vyskytla u někoho z rodinných příslušníků, zvyšuje se pravděpodobnost, že se objeví i u dalších pokrevních členů. V tomto případě by člověk měl dbát o to více na prevenci. Protože rakovina plic je tím zrádnější, čím později je odhalena.

    Nejbližší okolí ale člověka ohrožuje i jinak než jen rodinnou anamnézou. Pokud se vyskytujete pravidelně v kuřáckém prostředí, tak ačkoliv sami tomuto zlozvyku neholdujete, údajně si zvyšujete riziko propuknutí rakoviny plic až o dvacet čtyři procent. 

  • Životní prostředí

    I špatné ovzduší může ovlivňovat vaše zdraví a následnou rakovinu plic.
    Autor: Shutterstock.com
    Jenže ani úplný zákaz kouření ve všech veřejných prostorech a naprostá izolace od všech kuřáků ve vašem blízkém okolí vás nemusí zachránit. Museli byste žít uprostřed lesů, kam se nedostanou zplodiny z městského života. Mezinárodní organizace pro výzkum rakoviny uvádí znečištěné prostředí jako jeden z nezávislých faktorů ovlivňujících to, zda se u člověka karcinom plic objeví. Riziko se zvyšuje v případě, kdy člověk navíc bydlí někde v blízkosti továrny či třeba uhelné elektrárny.

  • Naše obydlí

    Jak poznáte, že máte problém s plícemi?
    Autor: Shutterstock.com
    Bydlení má v neposlední řadě také vliv na naše zdraví, a to konkrétně to, jak vysoký výskyt radonu a azbestu v obydlí je. Radon je plyn, který není nijak viditelný, je bez zápachu a vyskytuje se pod podlažími domů v horninách. Proti němu mají chránit izolace, ovšem u domů, které byly postaveny před rokem 1950, často ochrana chybí. 

    Azbest se zase používal jako tepelný izolant v nátěrech nebo ve střešních materiálech. Dnes je ale jeho užívání zakázáno, právě pro spojitost se zdravotními riziky, kterými není pouze rakovina plic, ale i další dýchací potíže. 

  • Zmutované geny

    Rakovina se může objevit i přesto, že se rizikovým faktorům vyhýbáte.
    Autor: Shutterstock.com
    V některých případech se ale člověk může všem rizikovým faktorům vyhýbat jako čert kříži, a přesto onemocní. Mohou za to zmutované geny, které podporují růst rakovinotvorných buněk. Hrát na bohy si neumíme, a tak v některých případech nemůžeme za vším hledat okolní vlivy, byť mají velký podíl na tom, zda se onemocnění objeví. 

  • Čím dříve, tím lépe

    Kouření samozřejmě přispívá riziku rakoviny plic.
    Autor: Shutterstock.com
    Velmi důležité je, aby byla rakovina plic odhalena co nejdříve. „Rakovina plic je jedním z nejčastějších onkologických onemocnění, která mají velmi špatnou prognózu, jsou-li diagnostikována v pozdním stadiu, tzn. v době, kdy je nemoc v těle pacienta rozvinuta. Při záchytu v časných stadiích nemoci je přitom prognóza 5letého přežití pacienta o více než 50 % vyšší," říká Tomáš Kruber, výkonný ředitel společnosti Onkomaják, která sdružuje pacienty s onkologickými onemocněními a šíří osvětu v boji proti rakovině. Rakovina plic patří totiž mezi nejčastější příčinu úmrtí na rakovinu u mužů v Evropské unii. U žen je to druhý nejčastější druh rakoviny, kterému podléhají.

     

Video se připravuje ...