Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máte po Vánocích pořád břicho jako balon? Tohle vám pomůže!

  • Jak se zbavit nafouklého břicha?
    15. ledna 2017 | 06:00

    Máte nafouklé břicho? Pak jistě souhlasíte, že je to hodně nepříjemný pocit. Obzvlášť tehdy, když se s ním potýkáte dlouhodobě. Tady jsou naše rady, jak se ho zbavit.

  • Dejte si chřest nebo banán

    Před vařením chřest svažte do svazků a vařte s hlavičkami nad vodou, aby se vařily v páře.
    Autor: Shutterstock.com
    Proti nadýmání a pocitu nafouknutí je skvělý chřest. Může být čerstvý i zavařený. Působí jako diuretikum, zbavuje tělo přebytečné vody. Je totiž bohatý na draslík, který pomáhá regulovat rovnováhu tekutin v těle, a tím výrazně zmírnit i nepříjemný pocit nafouklého břicha. Mezi potraviny s vysokým obsahem draslíku patří dále banány (zralé), ořechy nebo rajčata.

  • Pozor na umělá sladidla

    Umělá sladidla podporují přibírání na váze
    Autor: Shutterstock
    Potraviny s náhražkami cukru, jako jsou sorbitol nebo aspartam, konzumujeme dost často, zejména když držíme dietu a pijeme nízkokalorické nápoje a limonády. Tělo je špatně tráví, podporují zadržování plynů v tenkém střevě a ve větším množství můžou způsobovat průjmy a bolesti žaludku. Vyhněte se jim!

  • Nehltejte jídlo

    Zbavte se chutí na sladké!
    Autor: Shutterstock.com
    Když moc rychle a hltavě jíme, do trávicí soustavy se nám dostává vzduch a ten pak následně způsobuje nadýmání a nafouklé břicho. Měli bychom proto jíst pomalu, aby mohly trávicí šťávy dobře plnit svou úlohu už od žvýkání potravy v ústech. V opačném případě začne jídlo kvasit ve střevě, a to pak způsobuje nadýmání. Důležité je během jídla i sedět a narovnat záda, aby bez potíží potrava putovala z úst do žaludku.

  • Místo soli bylinky

    Češi solí až třikrát více, než by měli.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže máte rádi potraviny s vysokým obsahem sodíku, každé jídlo přisolujete a přitom nedodržujete pitný režim, vaše tělo začne zadržovat tekutiny, a tak bude nafouklé jako balon. Proto se snažte solit co nejméně. Slanou chuť skvěle nahrazuje kupříkladu aroma bylinek (libeček, kmín, dobromysl, bazalka atd.).

  • Osvědčená probiotika

    Bílý jogurt je plný probiotik.
    Autor: Shutterstock.com
    Probiotika (jogurt, kefír, acidofilní mléko, kombucha, miso atd.) zlepšují trávení, uklidňují střeva a pomůžou řešit i potíže s plynatostí. Při jejich pravidelné konzumaci budete mít břicho o poznání menší a bez pocitu nepříjemného nafouknutí. Pro tento účel se hodí i preparáty z lékárny (s co nejvyšším počtem probiotických kultur a životaschopných bakterií).

  • Žádné bublinky!

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Když vás trápí nafouklé břicho, úplně vynechejte bublinkové nápoje, ovocné džusy, sodovky i alkohol. Dejte si raději fenyklový, zázvorový nebo mátový čaj, které podporují trávení a střeva zbavují plynů.

  • Hýbejte se

    Důležité je zahřát před tréninkem svaly.
    Autor: Shutterstock.com
    Každodenní pohyb pomáhá lepšímu trávení, rozhýbe střeva, a nadýmání se tak výrazně omezí. Osvědčené jsou například každodenní procházky ve svižném tempu (jako když spěcháte na autobus), při kterých ujdete aspoň kilometr. Když máte krokoměr, měl by vám odměřit alespoň 10 tisíc kroků.

    Video se připravuje ...
    Běháním nezhubnete, tvrdí osobní trenérka: Jak je to možné? • VIDEO: Adam Balažovič

  • Relaxujte

    Ani stres vaší postavě příliš nepřidá.
    Autor: Shutterstock.com
    Je známo, že špatné trávení a nadýmání způsobují i stres a psychická nepohoda. Nafouklé břicho pak může symbolizovat silný tlak, který je na vás v nějaké oblasti vyvíjen (v partnerství, v práci…). Můžete být i plni starých neřešených křivd a podobných negativních emocí. Pomáhají psychoterapie, celkové uklidnění, fyzický odpočinek a spánek nebo meditace.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...