Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

8 důvodů, proč rakovina už zdaleka není takový zabiják jako dříve

  • Rakovina prsu stále patří mezi největší strašáky u žen.
    13. ledna 2017 | 06:00

    Co se týká výskytu zhoubných nádorů, patříme bohužel mezi světové rekordmany. V roce 2014, z nějž jsou zatím poslední statistiky, bylo v České republice hlášeno 82 505 nových případů onemocnění. To znamená, že na každých sto tisíc obyvatel nádorem onemocní 784 lidí. Od roku 2004 to znamená nárůst nových případů téměř o 23 procent. Teď ale dobré zprávy!

  • Dobrá zpráva pro nemocné

    Rakovina prsu je strašákem mnoha žen. Nyní se proti ní však lze už i pojistit.
    Autor: Shutterstock.com
    „Ještě před deseti lety by vyhlídky mnohých onkologických pacientů na vyléčení byly mnohem horší. Dnes se dá říci, že i když zhoubných nemocí přibývá, zároveň se daří mnohem více lidí vyléčit nebo jim alespoň podstatně prodloužit kvalitní život,“ říká Eduard Hájek, onkolog z EUC Kliniky v Českých Budějovicích. Pro všechny, kdo s nádory bojují, má lékař osm dobrých zpráv.

  • Rozšiřuje se cílená léčba

    Na magnetické resonanci lékaři zjistí, kde v mozku je centrum, odkud vychází epileptické záchvaty a pomocí stereotaktické operace ho odstraní.
    Autor: Shutterstock.com
    I dříve neléčitelní pacienti s pokročilými nádory, kteří neměli dobrou prognózu, dnes mají mnohem lepší vyhlídky díky rozšíření možností takzvané cílené léčby. Jak biologická léčba, která působí pouze na ty pochody v organismu, které zlepšují či opravují schopnost sebeobrany, tak nové postupy při ozařování i při dalších léčebných metodách dávají dnešním pacientům mnohem víc nadějí na přežití.

  • Lepší plošný screening

    V padesáti nezapomínejte na pravidelné preventivní kontroly.
    Autor: Shutterstock.com
    „Každý rok pozorujeme nárůst zájmu lidí o plošná preventivní vyšetření, například na pravidelný screening kvůli prevenci rakoviny prsu dochází dnes okolo 60 % žen,“ říká doktor Hájek. Pomáhají také různé celospolečenské informační akce, ať už je pořádá stát nebo nestátní organizace.

  • Objevují se menší nádory

    Rakovina prsou je obestřena mnoha mýty, které nás ženy poté děsí ještě více, než je nutné.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejčastějším ženským onkologickým onemocněním jsou nádory prsu. Díky plošnému mamografickému screeningu se daří posunout diagnostiku nádorů od dříve rozsáhlých nádorů k dnešním prvotním stadiím. Tato počínající stadia nádoru prsu se mnohem lépe léčí, terapie má menší nežádoucí účinky a hlavně existuje daleko větší pravděpodobnost vyléčení. Dnes se pětileté přežívání u prvního stadia nádoru prsu pohybuje okolo 90 procent.

    Video se připravuje ...
    Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na návod! • VIDEO: Adriana Krátká
  • Pomáhají robotické operace

    Svému muži můžete pomoci s prevencí i tím, že mu sama prohlédnete varlata.
    Autor: Shutterstock.com
    Je pravda, že tak, jak populace stárne, stále více lidí se svých nádorů prostě „dožívá“, protože ty jsou nejčastější právě v seniorském věku. Platí to zvláště o nádorech prostaty, které jsou u mužů typickým onemocněním po 60. roce věku. Současně ale přicházejí nové poznatky v radiační a antihormonální léčbě cílené na prostatické nádory. V chirurgické léčbě jsou zvlášť u prostaty velkým přínosem roboticky asistované operace.

    Video se připravuje ...
    Sáhněte svému drahému do kalhot: Poradíme vám, jak na to, a řekneme proč! • VIDEO: Adam Balažovič
  • Nebereme rakovinu na lehkou váhu

    Před sportem byste si nějaké větší jídlo měli dát nejpozději hodinu a půl.
    Autor: Shutterstock.com
    Češi byli donedávna celosvětově na prvním místě ve výskytu karcinomu tlustého střeva a konečníku, nyní nás předehnali Maďaři, ale to nic nemění na tom, že u nás máme těchto nádorů strašně moc. Naštěstí lidé jednak začínají více docházet po 50. roce věku na pravidelná screeningová vyšetření, jednak již nezlehčují situace, kdy se jim ve stolici objeví krev, a vyrazí při této komplikaci častěji k lékaři.

  • Máme lepší životní styl

    Se zázračnými hubnoucími potravinami půjde dieta jedna radost!
    Autor: Shutterstock.com
    „Zlepšování našeho životního stylu a dlouhodobé snižování chemie v životním prostředí způsobují, že se dožíváme vyššího věku,“ říká doktor Hájek. Lepší strava také přispívá ke snížení výskytu nádorů žaludku. Každopádně však o těchto nádorech platí, že jsou špatně léčitelné, zvlášť pokud se příznaky objeví pozdě. Vyplatí se proto přemýšlet nad jídelníčkem. Například se neinspirujte u asijských národů, hlavně ne v Japonsku. Tady totiž mají světové prvenství ve výskytu karcinomu žaludku.

  • Redukujeme svou váhu

    Nakloňte si hormony na svou stranu!
    Autor: Shutterstock.com
    Každý, kdo se odhodlá zbavit se nadbytečných kilogramů, dělá něco i pro prevenci rakoviny nebo pro její lepší léčbu. „Obézní lidé mají daleko větší pravděpodobnost vzniku komplikací při antinádorové léčbě. Není výjimkou, že kvůli obezitě musíme některé diagnostické postupy měnit nebo je vůbec nemůžeme použít,“ upozorňuje onkolog. Obezita může být někdy rizikem kvůli vzniku nádorů zažívacího traktu, prsu i některých gynekologických nádorů.

  • Zbavili jsme se předsudků

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Doba, kdy se slovo rakovina téměř ani nevyslovovalo a nikdo si ze strachu nepřipouštěl, že by takto mohl onemocnět, je už naštěstí pryč. A protože se lidé zbavili strachu a chodí k lékaři včas, mají i větší šanci na vyléčení. „Výjimky z řad pacientů však stále existují. Pštrosí přístup, tedy strkání hlavy do písku, není pro nemoci tohoto druhu určitě dobrý. Stále platí: čím dříve pacient přijde, tím lépe,“ dodává doktor Hájek.

Autor: Zdena Lacková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...