Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chyby při sprchování: Čím si škodíte a ani o tom nevíte

  • 12. ledna 2017 | 10:00

    Sprchování je každodenní rutinou vašeho života, a přesto je možné, že to celou dobu děláte špatně. Pokud vás trápí citlivá, suchá a podrážděná pokožka, může to být jednoduše tím, že při sprchování děláte jednu z těchto zásadních chyb.

  • Před spaním si dáváte studenou

    Autor: shutterstock.com

    Dejte si před spaním ne studenou, ale teplou sprchu! Ta otevře póry a z těla unikne horkost. Nejenže se vám pak bude mnohem lépe spát, protože organismus zklidníte místo toho, abyste ho nabudili, ale vaše pokožka bude mít přes noc čas zregenerovat se. Vlažná sprcha je naopak vhodnější ráno, kdy probudí organismus k životu.

  • Příliš horká voda

    Autor: scom

    Horká sprcha je pro mnohé z nás jedním ze způsobů, jak se zahřát během chladných dnů. Vaše pokožka ale při tom velmi trpí! Podle dermatoložky ji dlouhá a teplá sprcha zbavuje přírodních olejů. Může to způsobit takové problémy jako zhoršení ekzému nebo podráždění i u lidí, kteří žádné problémy nemají. Pro zdravější pleť proto doporučuje krátkou sprchu v teplé, avšak ne horké vodě.

  • Špatné sprchové gely

    Autor: profimedia.cz

    Čím více pěny sprchový gel vytváří, tím více zbaví vaši pokožku přírodních olejů a tím více ji vysušuje. Na vině jsou sulfáty, tedy povrchově aktivní látky, které na sebe v kombinaci s vodou navazují olej, a odstraňují ho tak z vaší pokožky. Proto se stává, že po použití takového gelu máte suchou a drsnou pokožku. Úplně nejhorší pro pokožku je pak používání klasického mýdla v kostce. Své pokožce značně ulevíte, pokud přejdete na přírodní sprchové gely nebo sprchové oleje.

  • Neztrácíte čas

    Autor: profimedia.cz

    Stává se vám, že vyjdete ze sprchy a mýdlová pěna vám stále stéká po pokožce? Dermatoložky varují, že vám nedostatečné opláchnutí může ještě více podráždit pokožku a způsobit její vysušení. I když byste sprchování neměli protahovat, investujte pár vteřin do toho, abyste ze sebe mýdlo důkladně smyli.

  • Dřete se ručníkem

    Autor: iStock

    Po sprše, hlavně v chladných měsících, je nám zima, proto máme tendenci se ihned osušit ručníkem. Nesmíme ale zapomínat na to, že sušení ručníkem ovlivňuje kvalitu naší pokožky. Pokud je to možné, nechte tělo přirozeně oschnout. Když už se musíte osušit, otírejte pokožku vždy směrem dolů. Nikdy nezapomínejte na následnou hydrataci pokožky. Zvláčňující tělové mléko je tou správnou volbou!

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...