Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ne každá bolest hlavy je migréna: Jak poznáte tu skutečnou?

Než si v lékárně koupíte další analgetika, raději proberte s lékárníkem, které skutečně potřebujete.
11. ledna 2017 | 06:00

Běžná bolest hlavy a migréna jsou dvě docela odlišné věci. Kdo má s migrénou zkušenosti, ještě rád by ji vyměnil za obyčejnou bolest. Ta totiž bývá pouze jedním z příznaků. Jaké jsou ty další? 

Jakmile jste migrénu jednou měli, s největší pravděpodobností se jí nezbavíte až do konce života. Je to totiž chronické onemocnění, takže se vrací. A jediná prevence, která proti ní existuje, je vyhýbání se spouštěčům. Často totiž nepřichází ataky samy od sebe, ale na základě nějakého podnětu. Bývají to třeba výrazné vůně, kořeněné jídlo nebo ostré světlo. Nicméně jsou okamžiky, kdy i tato prevence přijde vniveč. 

Čtyři fáze migrény

Bolest hlavy, se kterou se migréna spojuje, je pouze jakýmsi vygradováním nemoci. Ataka, jak se období říká, se rozděluje do čtyř fází. Fáze prodromů, fáze aury, fáze bolesti a fáze postdromální. První funguje jako takový poslíček. Několik dnů až hodin před nástupem se člověku začne měnit nálada, bývá podrážděný, ospalý a reaguje přehnaně na některé podněty.

Trpíte při menstruaci? Možná si za to můžete sama, třeba pijete moc kávy.
Autor: Shutterstock.com
 

Druhou fázi neprožívají všichni pacienti, ale pokud se objeví, projevuje se zrakovými potížemi, jako jsou mžitky před očima, záblesky, rozmazané vidění. Ve třetí fázi ale nedochází pouze k známým bolestem hlavy, ale i k dalším příznakům, jako jsou nevolnost, závratě, zvýšená citlivost na světlo nebo hluk. V poslední fázi, postdromální, je člověk unaven, jako kdyby měl sníženou schopnost přemýšlet. To je tělo vyčerpané bolestí, která odeznívá. Jiní pacienti ale naopak tvrdí, že v této fázi přichází euforie. 

Další zajímavosti nejen o migréně se dočtete zde: http://www.reflex.cz/clanek/veda/76924/migreny-jsou-jako-deprese-kazdy-tvrdi-ze-je-ma-ale-malokdo-si-tim-peklem-opravdu-prosel.html

Autor: red
Video se připravuje ...