Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chodíte na záchod častěji než dříve? Podívejte se, čím to je!

  • Potřebujete na záchod častěji, než dříve?
    7. ledna 2017 | 06:00

    Někomu stačí si jen čichnout ke kávě a už letí na záchod, zatímco jiní klidně dva dny nejdou. A i tak je to v pořádku. Jak si ale vysvětlit to, že najednou musíte na záchod častěji než jindy? Nehledejte za vším vědu, občas to skutečně nic závažného neznamená. 

  • Dali jste se na zdravou stravu

    Celozrnný chleba je plný vlákniny a k snídani tak ideální.
    Autor: Shutterstock.com
    Pro někoho to může znít jako paradox, ale pokud se začnete zdravěji stravovat, rozpohybujete si tím trávení, to je fakt. Zvláště pokud zvýšíte příjem vlákniny, která pomáhá lepšímu a rychlejšímu trávení. Vláknina se nachází hojně v zelenině, obilovinách, luštěninách nebo sušeném ovoci. Pokud si tedy jste vědomi, že váš jídelníček prošel změnou, není se čeho bát. 

  • Infekce

    Pokud se vám chce často na záchod, ale vlastně to nepotřebujete, může to být příznakem zánětu močových cest.
    Autor: Shutterstock.com
    Bakteriální a virové infekce mohou klidně způsobit to, že budete muset vyhledat toaletu častěji, než jste zvyklí. Konzistence pak také nemusí být úplně pevná, infekce se projevuje průjmem. I když nemusí jít o nic závažného, zkontrolujte, zda se ve stolici neobjevuje krev. Ta může být ale od drobné ranky způsobené průjmem. Nicméně nenechte nic náhodě a navštivte raději lékaře. 

  • Zvýšili jste trénink

    Nezapomeňte se pořádně protáhnout!
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli změna vašeho životního stylu obnášela kromě zdravější stravy také pravidelnější a častější pohyb, potom může být právě toto důvodem, proč se vám chce častěji na záchod. Cvičení totiž zvyšuje svalové kontrakce ve střevech. Právě proto lékaři doporučují pacientům se zácpou, aby se více věnovali pohybu. 

  • Syndrom dráždivého tračníku

    Bolest břicha rozhodně nepodceňujte.
    Autor: Shutterstock.com
    Chlapi mají to štěstí, že se jich to moc netýká. Syndrom dráždivého tračníku ohrožuje mnohem častěji něžné pohlaví a nejohroženější skupinou bývají mladé dívky. Spouštěčem můžou být stres, špatné stravovací návyky, nesnášenlivost některých potravin nebo hormonální změny. Projevuje se, kromě častých cest na záchod, také nadýmáním, plynatostí, svíráním žaludku a bolestmi. Při problémech trvajících déle než týden byste měli navštívit lékaře, aby nemoc potvrdil, případně vyvrátil. Jinak se snažte eliminovat stres a zlepšit životosprávu. 

  • Jste ve stresu

    Někteří lidé zvládají stres lépe, jak ostatní.
    Autor: Shutterstock.com
    Stres se na našem zdraví podepisuje různě a ovlivňuje dlouhodobě naše zdraví. Bohužel to v tu danou chvíli většinou nepozorujeme a problém vidíme až ve chvíli, kdy jde do tuhého. Stejně tak tomu je i v případě stolice. U mnohých lidí totiž platí, že pokud jsou pod stresem, mají potřebu chodit na záchod mnohem častěji než tehdy, když jsou v klidu. 

  • Ženské problémy

    .........
    Autor: Shutterstock.com
    A v neposlední řadě mohou být častější cesty na záchod způsobeny pouze tím, že se nacházíte ve svém měsíčním menstruačním cyklu. I hormony totiž mohou ovlivňovat rychlost střev a jejich trávení. Uvidíte, že až vaše dny skončí, trávení a vyprazdňování se opět srovnají.

  • Kdy zbystřit?

    .
    Autor: Shutterstock.com
    Na druhou stranu – ne vždycky je dobré mávnout rukou nad problémy s trávením, v některých případech mohou skutečně znamenat vážnější problémy. A to v případě, kdy je k tomu přidána dlouhodobější bolest břicha, krev ve stolici, hlen ve stolici. Mohlo by jít totiž třeba o rakovinu tlustého střeva, hemoroidy nebo třeba nějaký polyp ukrytý ve střevě. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...