Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chřipka, nachlazení nebo angína: Co dělat, když vás některá nemoc skolí?

  • Chřipku ani virózu není radno podceňovat!
    8. ledna 2017 | 06:00

    Lítá to prostě všude. Kam se podíváte, narazíte na člověka držícího si ruku před pusou, kašlajícího nebo smrkajícího. Ještě aby ne, když v lednu většinou startuje chřipková sezona. Ačkoliv se v celé České republice rozhodně o epidemii mluvit nedá, v některých krajích, jako je například Vysočina, se už rozjela naplno. Co dělat, když už vás skolí? A jak chřipku odlišíte například od virózy? 

  • Chřipka

    Každou nemoc musíte vyležet.
    Autor: shutterstock.com
    Kolikrát jsem už slyšela od lidí kolem sebe, že mají chřipku. A přitom o toto virové onemocnění se jednalo pouze v minimu případů. Ono je totiž velmi jednoduché nemoci za sebe zaměnit. „Mezi základní typické příznaky chřipky patří rychlý nástup nemoci, horečka 38 až 40 °C, v úvodní fázi onemocnění doprovázená zimnicí a třesavkou, celková zchvácenost, intenzivní bolest hlavy, svalů a kloubů, pocit únavy, nechutenství, pocity na zvracení," říká Martin Lazák, praktický lékař. Kromě toho je chřipka doprovázena suchým a dráždivým kašlem. Pokud máte některé z těchto příznaků a k tomu vás bolí v krku, pravděpodobně se o chřipku nejedná. Bolest v krku patří spíše k angíně a viróze.

    S chřipkou nemá smysl chodit k lékaři, antibiotika se na virové onemocnění nepředepisují a s největší pravděpodobností vám stejně poradí, ať si dáte lék Paralen, k tomu může předepsat nějaké léky na kašel. Možnost je i lék Ibalgin nebo jiný lék s ibuprofenem, který působí protizánětlivě, a pomůže tak od bolavých kloubů. Doporučená je také zvýšená dávka vitaminu C, který naleznete v lécích, jako jsou třeba Celaskon nebo Aspirin. Kyselina askorbová totiž pomáhá zlepšovat imunitu. Jakmile vás chřipka skolí, naordinujte si týdenní klid v posteli a nevylézejte dříve, i když se budete cítit lépe.

  • Angína

    Angínu není radno podceňovat, raději navštivte lékaře.
    Autor: Shutterstock.com
    Oproti tomu s angínou, neboli zánětem mandlí, dlouho neotálejte a spěchejte co nejdříve k lékaři. Nic jiného než antibiotika totiž nezabere. Prvotní příznaky jsou škrábání v krku, pocit, jako byste v něm měli knedlík, problémy s polykáním, nos plný hlenu. Prvotní příznaky se nezdají ještě tak hrozné, ale buďte si jisti, že pokud se je pokusíte přechodit, se zlou se potážete. Jakmile se bolest v krku začne zvětšovat, objeví se horečka kolem 38 °C, je nejvyšší čas na antibiotika. 

    Kromě nich vám lékař také naordinuje klid na lůžku alespoň týden. Po  nasazení antibiotik většinou odpadá to nejhorší, ale nesnažte se léčbu urychlit, mohlo by se vám to později vymstít. Kromě předepsaných léků užívejte také analgetika na tišení bolesti, jako je třeba Ibalgin, a antipyretika na snížení horečky, tedy třeba Paralen.

    Pomáhá také Priessnitzův obklad na krk, což je studený hadr namočený do vody, omotaný kolem krku, přes něj igelitový sáček a na to ještě šátek. Od bolesti vám pomohou také kloktadla. Dejte si ale pozor na to, co jíte. Vyhněte se sladkým, tučným jídlům nebo polotovarům, naopak jezte třeba bílé jogurty, které pomohou obnovit bakteriální mikroflóru narušenou antibiotiky.

  • Nachlazení

    Nachlazení nemusíte léčit prášky.
    Autor: Shutterstock.com
    Slabším sourozencem angíny a chřipky je nachlazení. Což ale neznamená, že by člověka nedokázalo pořádně potrápit! Často se při něm totiž spojí všechny nepříjemné symptomy, které dohromady vytvoří takové malé osobní peklo na pár dnů. Není se čemu divit, zatímco u chřipky bývá dominantní jeden virový kmen, u nachlazení jich je asi dvě stě. Ty pak číhají, až vaše imunita dojde lehkého oslabení, a zaútočí. 

    Nejčastějšími příznaky jsou rýma, s ní spojená bolest hlavy, chraptění, kašel. Není neobvyklá ani bolest v krku, ovšem nebývá tak intenzivní jako u angíny. Stejně tak může nachlazení provázet teplota, ale pouze lehce zvýšená, nikoliv kolem 38 °C. S nachlazením není nutné chodit k lékaři, pokud nejsou kašel nebo bolest v krku tolik intenzivní. Stejně tak je zbytečné snižovat teplotu, pokud nestoupne nad 38 °C. "Snižovat teplotu nad třicet osm stupňů by měli lidé oslabení, osoby se srdečními chorobami, závažnými dýchacími potížemi a malé děti. Ale snižovat postupně, asi tak o jeden stupeň," varuje Josef Volný, praktický lékař z Polikliniky Zelený pruh. Jde totiž o přirozenou obranu organismu proti zánětu, který se v těle vytvořil. 

    Takže než začnete polykat antipyretika na snížení teploty, uvařte si čaj s citronem, zázvorem a mějte chvíli klidový režim. Nachlazení ničím jiným nevyléčíte, můžete pouze zmírnit příznaky. Nejlepším lékem je klidový režim, a pokud by ani po týdnu nachlazení neodeznělo, navštivte lékaře. 

    Video se připravuje ...
    Mléko při nachlazení si klidně dát můžete, nezaměňujte ho ale za jiné tekutiny! • VIDEO: Tereza Kovářová

     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...