Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ročně přibude 80 tisíc nových pacientů s rakovinou! Jak nemoci předejít?

V padesáti nezapomínejte na pravidelné preventivní kontroly.
9. prosince 2017 | 06:00

Statistiky jsou neúprosné. Každý třetí z nás dříve nebo později bude čelit těžkému soupeři – rakovině. Bojovat s ní ale neznamená „pouze“ výhru nad nádory. Musíme především udělat všechno pro to, aby nevznikly. Prevence je tady zásadní. 

Miliony lidí celého světa, které s touto nemocí zápasí, ještě pořád čekají na objev stoprocentního léku. Zatím nezbývá než doufat, že tento den brzy přijde. Proč nemoc stále odolává léčbě? Objeví vědci její slabinu? „Rakovinu se pravděpodobně nepodaří úplně vymýtit nikdy, protože příčiny vzniku ovlivňuje mnoho faktorů,“ tvrdí předseda Ligy proti rakovině Zdeněk Dienstbier. 

„Je to podobné jako u infekcí. Objev antibiotik také přinesl výrazné léčebné úspěchy. Jenže původce infekce mění své vlastnosti, a proto je nutné neustále připravovat nová a nová účinná antibiotika. Podobně se budou chovat s největší pravděpodobností rakovinové buňky," říká Dienstbier.

 

Proč rakoviny přibývá?

Zvyšující se výskyt rakoviny se přisuzuje špatnému stravování a nesprávnému životnímu stylu. Málo sportujeme, kvalitní stravu často nahrazujeme tučným jídlem. Rádi grilujeme, opékáme, holdujeme alkoholu a mnohdy si nedokážeme odpustit nějakou tu cigaretku. Zkráceně řečeno, své zdraví si většina lidí příliš nehlídá. Velmi zjednodušeně lze říci, že ten, kdo nekouří, nepřejídá se hlavně tučnými a sladkými jídly, sportuje a není obézní, má o 60 % nižší riziko, že onemocní nejen rakovinou, ale i srdečněcévní chorobou.

Existuje Evropský kodex proti rakovině, který propaguje i Liga proti rakovině. „V bodech jsou shrnuté možnosti nádorové prevence, kdy může každý z nás dodržováním správného životního stylu ovlivnit pravděpodobnost vzniku rakoviny,“ vysvětluje Zdeněk Dienstbier a dodává, že zapojením do screeningových programů může každý přispět k včasnému odhalení nemoci, a tím i k úspěšné léčbě.

Počet pacientů s rakovinou se neustále zvyšuje. Jak ji poznáte? 

Video se připravuje ...
Počet pacientů s rakovinou kůže se zvyšuje. Jak ji poznáte? • VIDEO: Adam Balažovič, Shutterstock

Češi na prevenci moc nedbají

Jak dokazují ankety i slova odborníků, většina z nás se prý natolik bojí rakoviny, že raději nejde k lékaři, i když má podezření, že se uvnitř těla něco děje. Jenže včasný nález nádoru je prý pro úspěch léčby často rozhodujícím faktorem! Ani o vakcíny proti rakovině děložního čípku není příliš velký zájem veřejnosti. „Prevenci a péči o vlastní zdraví podceňují hlavně mladí lidé. Nepřipouštějí si možnost onemocnění. Ignorují rizikové faktory, o nichž je prokázané, že se spolupodílejí na vzniku nádorů. V pozdějším věku pak litují,“ vysvětluje Zdeněk Dienstbier. 

„Každý rok u nás onemocní rakovinou téměř 80 000 tisíc lidí. Jedná se především o diagnózy karcinom prsu, konečníku a tlustého střeva, prostaty, zhoubný melanom kůže, nádory ledvin, děložního těla a hrdla. Celkem se u nás léčí s rakovinou přibližně 500 000 pacientů,“ uvedla Jana Prausová, předsedkyně výboru České onkologické společnosti JEP.

Autor: Jana Šlegrová/ Blesk zdraví
Video se připravuje ...