Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Šetřete svá záda každý den

19. prosince 2016 | 00:00
Prezentace klienta |

Myslíte si, že děláte všechno správně, snažíte se pravidelně cvičit, hýbat, často se protahovat – a stejně vás trápí opakované bolesti zad? Bohužel, pravda je taková, že za tyto bolesti často mohou naše každodenní špatné návyky, například i to, jak sedíme nebo stojíme při úklidu.  

Prevence je v maličkostech 

Mezi nejčastější příčiny bolesti zad patří nepřiměřená a asymetrická zátěž – například jednostranné přetěžování svalstva, příliš dlouhé nebo nesprávné sezení, nevhodné zvedání těžkých předmětů, neopatrné a prudké pohyby nebo naopak úplný nedostatek pohybu. To vše postupně vede ke strnulosti svalů a dlouhodobému útlaku nervů zad, což je doprovázeno opakovanou bolestí. Jednoho dne se tak může stát, že našim zádům takzvaně „dojdou nervy“ a přihlásí se nepříjemnou bolestí. Naučíte-li se ovšem několik jednoduchých pravidel, jak svá záda šetřit a nedávat jim zbytečně zabrat, můžete se bolestem vyhnout.

Správně
Autor: Milgamma N


Špatně
Autor: Milgamma N

Nejtypičtějším příkladem, jak problémům se zády předcházet, je naučit se správně sedět. Uvádí se, že člověk téměř třetinu života prospí a další třetinu prosedí. Sezení je přitom – na rozdíl od ležení – statickou zátěží, jíž bychom se měli v podstatě vyhýbat. Přitom většinu činností, které během dne děláme, děláme právě vsedě. Není však třeba panikařit. Správnému sezení se lze naučit. Postačí si zapamatovat pár jednoduchých pravidel, na která musíme ze začátku myslet, naše tělo si je brzy zafixuje a správný posed se stane samozřejmostí. 

Seďte správně

Naučte se sedět s rovnými zády, abyste co nejméně namáhali krční páteř. Dejte pozor na to, aby sklon opěradla neměl 90 stupňů, ideální poloha je okolo 100 až 110 stupňů. Chybu s příliš kolmým sklonem děláme velmi často také při řízení auta – i za volantem je tak třeba myslet na to, jak sedíme. Nohy a trup by neměly být v pravém úhlu, o ten bychom se ale naopak měli snažit, pokud jde o pokrčení v kolenou. Ideální je sed se široce rozkročenýma nohama, tzv. „chlapský“. 

V práci

Pokud v práci celý den „prosedíte“, myslete na to, že tělo při dlouhodobém sezení trpí, a určitě tak není od věci se čas od času protáhnout nebo změnit polohu. Zkuste si třeba během dne najít chvilku na velký míč. Postačí chvíli sedět a mírně se pohupovat. Už toto malé cvičení vám příjemně protáhne páteř. Nemáte-li tu možnost, pořiďte si overball, malý polonafouklý míček, který se používá k protahování hlubokého stabilizačního systému páteře i těch svalů, které mají tendenci se zkracovat vlivem dlouhodobého sezení na židli. Ze židle vstávejte postupně a s rovnými zády. Jedna noha může být nakročená. 

Správně
Autor: Milgamma N

Špatně
Autor: Milgamma N

Tip: Monitor počítače by měl být ve výšce vašich očí. Pokud je umístěn níže – jako například u notebooků –, namáháte krční páteř více, než je zdrávo. Seďte s nohama pevně na zemi a zapomeňte na překřížené nohy.

Při domácích činnostech Samostatnou kapitolou jsou domácí práce. Především u činností, jako je žehlení, vytírání nebo zametání podlahy, je důležitý správný postoj. Nestůjte s nohama rovně, naopak se snažte mít jednu nohu vpředu a druhou vzadu – můžete tak přenášet váhu z nohy na nohu, a díky tomu si chráníte záda před zbytečným zatěžováním. Záda zkuste mít vždy narovnaná – jako byste spolkli pomyslné pravítko.  Při nošení tašek s nákupem nebo jiných předmětů v rukou se snažte rozložit zátěž na obě strany rovnoměrně, aby nedocházelo k přetěžování svalstva. Opět nezapomínejte na rovná záda.

Tip: Při zvedání kbelíku nebo lehčích předmětů si jednou nohou předkročte, abyste hmotnost zvedali více nohama a méně zády.

Tip na závěr: Šetřete svou páteř už při vstávání. Nikdy nevstávejte prudce nebo „skokem na nohy“. Raději pomalu pokrčte nohy do úlevové polohy, přetočte se na bok, spusťte nohy z postele a za pomoci rukou se posaďte do přímé polohy.

Autor: Milgamma N

Protože opakovaná bolest zad je výsledkem dlouhodobého zanedbávání páteře, je třeba podstoupit dlouhodobou terapii založenou na užívání volně prodejného léku Milgamma N cps, pravidelném cvičení a změně životního stylu, jež spočívá právě ve změně každodenních návyků.  Milgamma N cps díky svému složení přispívá k výživě a regeneraci poškozených nervů zad, chrání je před zánětem, a tím pomáhá léčit samotnou příčinu bolesti zad.

Více o bolesti zad najdete na www.bezbolestizad.cz

Pozn: Volně prodejný lék na vnitřní užití. Obsahuje vitaminy B1, B6 a B12. Pozorně si přečtěte příbalovou informaci. Před použitím se poraďte s vaším lékařem nebo lékárníkem. 

Video se připravuje ...