Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ploténka, nebo svaly? Poznejte druh bolesti zad a zbavte se jí!

  • Bolest svalů může v konečném důsledku vést až k selhání ledvin.
    16. prosince 2016 | 06:00
    Bolesti zad jsou po bolesti hlavy druhou nejčastější zdravotní patálií, se kterými se běžně potýkáme. Kde nás to bolí nejčastěji a co se s tím dá dělat? Rozeznejte od sebe jednotlivé bolesti a ulevte si! 
  • Bolí svalové úpony

    Bolest svalů může v konečném důsledku vést až k selhání ledvin.
    Autor: Shutterstock.com
    Příčinou může být jednostranné a křečovité držení těla, neobvyklý, náhlý pohyb, nedostatečné stravování až podvýživa a hodně důležitá je i psychická pohoda. Lidi často bolí krční páteř ze stresu, protože jsou napjatí a nedokážou se uvolnit.

    Pomoc: důležité je, aby vás bolest nedonutila k nehybnosti. Třeba během mytí zubů se pokaždé postavte na jednu nohu a jděte do podřepu (kam vám stačí síly). Dvakrát na pravé noze, dvakrát na levé.

  • Bolí nás v sedací části

    Bolí vás záda? Může to být i problémy s ledvinami.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejčastěji vzniká tato bolest v nervovém uzlu umístěném v pánvi. Střetávají se tady nervy bederních obratlů, které procházejí nohama. Když je nervový uzel podrážděný, například z nastydnutí, skřípnutí a podobně, cítíme silnou, palčivou bolest vystřelující do nohou i do celé pánve. Říká se tomu ischias.

    Pomoc: polehávání v klidu, opatrné, plynulé pohyby. Pro uvolnění pánevních svalů si lehněte na záda a pod kolena si podložte polštář.

  • Bolest při osteoporóze

    Jedním z příznaků osteoporózy je i bolest zad.
    Autor: Shutterstock.com
    Naše kosti stárnou. Přibližně od dvacátého roku života začínáme ztrácet kostní hmotu. Může to dojít až do stadia osteoporózy, kdy je kostní hmota značně prořídlá a kosti se snadno lámou. Obzvlášť rychle kosti řídnou v období menopauzy. Řídké kosti také víc bolí, nejvíce v oblasti páteře.

    Pomoc: jezte stravu bohatou na vápník, například mléčné výrobky, zelenou zeleninu, mák. Pijte obohacené minerálky a dopřávejte si i vitamin D v mořských rybách, mléku, vejcích... Kromě toho je důležitý pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, především pro tvorbu vitaminu D na slunci. To vše brání úbytku svalů a kostní hmoty. Když už osteoporózu máte, velmi vám prospějí procházky – ideální jsou s holemi (nordic walking).

  • Bolest bederní páteře

    Bolesti kloubů
    Autor: Shutterstock.com
    Nejčastěji je její příčinou zvedání těžkých předmětů, prostydnutí, poškozená ploténka, posunutý obratel a podobně.

    Pomoc: nejlépe zabírá teplo v kombinaci s vhodnými léky. Osvědčily se i lázně s extraktem rozmarýnu nebo horká sprcha, pod kterou se můžete opatrně protahovat.

  • Bolest kvůli artróze

    Zbavte se bolesti zad jednou pro vždy!
    Autor: Shutterstock.com
    S přibývajícím věkem se z kloubů ztrácí tekutina a chrupavka je drsnější. Klouby pak nejsou dostatečně odpružené a třením vzniká bolest. Typickými příznaky artrózy jsou bolesti a nehybnost kloubů, otok, neuděláte pořádně ani předklon. Záda bývají citlivá na chlad, například při změně počasí. Bolest se často objeví i po námaze.

    Pomoc: když máte kila navíc, pomůže zhubnout, protože se tím uleví kloubům. Jezte potraviny bohaté na vitamin C a E (ovoce, ryby, kvalitní oleje). Důležitý je i pohyb, i když už artrózou trpíte. Když se přestanete hýbat, klouby zatuhnou a bude to bolet ještě víc.

  • Bolest při pohmoždění zádových svalů

    Teplá náplast pomáhá například k uvolnění svalů nebo při zánětech.
    Autor: Shutterstock.com
    Tyto problémy se objevují většinou při prudkých, silných pohybech, kdy namůžete nebo poškodíte zádové svaly, také při pádech a podobně.

    Pomoc: dobrou preventivní ochranou je trénink a vždy také rozehřátí a rozcvička před každým sportem a cvičením. Při bolesti uleví studené obklady, jako například pytlík s ledem zabalený do látky nebo kapesníku. Chlaďte asi 10 minut a několikrát opakujte.

  • Bolest kvůli ploténkám

    Video se připravuje ...
    Čtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou záda • VIDEO: Hana Dvořáčková
    Když ploténky mezi obratli nemají dostatečnou výživu nebo jsou příliš namáhané, křehnou a můžou popraskat. V takovém případě přijdou o tekutinu z jádra, vznikne otok, který dráždí nervy. A důsledkem je silná bolest.

    Pomoc: osvědčilo se teplo – ideální jsou ohřívací lahev nebo infračervená lampa. Pomáhá i leh na zádech s nohama vyloženýma na židli v úhlu 90 stupňů.

     

     

     

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...