Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šest signálů, že nemáte srdce v pořádku: Zachraňte se před infarktem!

  • Poznáte, že máte infarkt?
    9. prosince 2016 | 06:00

    Když máte zlomenou ruku, poznáte to docela jasně. Stejně, jako když na vás něco leze nebo se o vás pokouší zánět močového měchýře. Většinou vás něco bolí, tělo nás informuje o tom, že něco není v pořádku. To samé dělá v podstatě i v případě našeho srdce, s tím rozdílem, že těmto příznakům nepřikládáme větší význam. Dlouhodobá ignorace přitom může vést třeba až k infarktu. 

  • Bolest na hrudi

    Bolí vás na hrudi? Není to infarkt?
    Autor: Shutterstock.com
    Infarkt. Každý si představí člověka chytajícího se za hruď, padajícího na zem se zesinalým obličejem. Někdy to může být ale také obyčejný pocit tlaku na hrudi, jako kdyby si vám na něj někdo sedl. V jiném případě to ale může být pocit, jako kdybyste měli natažený sval, akorát v oblasti hrudníku. Tyto příznaky bývají častější u mužů než u žen. U něžného pohlaví je toto onemocnění mnohem závažnější, protože často není včas rozeznáno.
    Video se připravuje ...
    Rozhovor s profesorem Petrem Neužilem o vlivech počasí na kardiaky a jejich onemocnění. • VIDEO: Adam Balažovič
  • Únava

    Jedním z příznaků může být i únava.
    Autor: Shutterstock.com
    Naopak poměrně častým příznakem u žen je únava a spavost. Mnoho pacientek, které infarkt prodělaly, řekly, že se cítily unavené, vyčerpané a chtělo se jim neustále spát. To vše během jednoho týdne. Může za to nedostatečný průtok krve srdcem. 

  • Příznaky podobné chřipce

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nesprávný průtok krve také může způsobit žaludeční nevolnosti, závratě. Budete mít pocit, jako by vás polil studený pot. Je vlastně docela normální, že se jednou za čas tyto příznaky objeví u každého z nás. Jestli ale máte pocit, že se tyto stavy objevují kdykoliv, když vykonáte nějakou fyzickou aktivitu, je na čase poradit se s lékařem. Ženy, které prodělaly infarkt myokardu, také přiznaly, že cítily intenzivní žaludeční nevolnost, přestože jí nikdy dříve netrpěly. 

  • Závratě

    Jednou z přírodních cest, jak se zbavit bolestí hlavy, je masáž místa mezi palcem a ukazováčkem.
    Autor: Shutterstock.com
    Vstanete trochu rychleji a zamotá se vám hlava. Pokouší se o vás několikrát denně závrať. To všechno je způsobeno tím, že krevní oběh nezásobuje dostatečně mozek životodárnou tekutinou. To má samozřejmě vliv na mozek, proto se někdy lidé před infarktem mohou cítit jak praštění, mají dojem, jako by jim to pořádně nemyslelo.

  • Dušnost

    Dalším příznakem je i dušnost.
    Autor: shutterstock.com
    Že se člověk zadýchá při zvýšené fyzické aktivitě, to asi nikoho nepřekvapí. Pokud jste ale sportovec, a po běžném výkonu nemůžete popadnout dech, mělo by vás to varovat. Stejně jako to, když se zadýcháte i při rychlejší chůzi nebo šlapání do schodů. Dříve než začnete panikařit, zamyslete se, jestli jste tyto problémy měli i dříve, nebo jestli se objevily až nyní. Pokud je to novinka, měli byste o své dušnosti říct lékaři. Stejně tak tehdy, když se dušnost objeví i v banálních situacích.
  • Bolesti v různých částech těla

    Autor: Shutterstock.com
    Lidé také infarkt spojují s bolestmi v různých částech těla, nejen pouze na hrudi. Častými příznaky jsou bolest vystřelující do ramena, tupá bolest v zádech, v nadbřišku nebo levé ruce. V některých případech pacienti popisují také bolest v čelistním kloubu. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...