Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Typologie mužů rýmičkářů: Jak nejhorší mužskou nemoc snáší ten váš?

  • Muž rýmička
    2. prosince 2016 | 06:00

    Můj táta vždycky když jednou pšíkl, už už se chápal pera, aby mohl sepsat závěť. Rýmu, se kterou normální člověk je schopen fungovat a chodit do práce, on týden odstonal. Oproti tomu můj přítel mi s klidným hlasem poví: "Asi na mě něco leze, bolí mě v krku, ale teplotu si měřit nebudu. To nemá smysl. Půjdeme o víkendu na kolo?" Ani jedna z variant není úplně správná, i když jsou vlastně běžné. Jaký typ je váš muž a jak s ním zacházet? 

  • Mučedník

    Muž rýmička
    Autor: shutterstock.com
    To je klasický příklad, který zná asi většina z nás. S první nudlí, kterou si otře nevědomky do rukávu, jako kdyby na jeho tělo padla těžká deka. Nebo taky možná těžká depka. Mučedník se ve své roli pacienta vyžívá a snaží se vzpomenout si, jaké to bylo, když se o něj maminka jako o malého chlapečka starala. V takovou chvíli se na chvíli musíte z partnerky přeorientovat na matku, konejšit ho, vařit mu čaj se zázvorem (a s medíkem, samozřejmě!), při měření teploty, kdy se rtuť nevyšplhá přes 37,1, ho litovat a konejšit. Budiž vám útěchou, že rýma netrvá déle než sedm dnů. 

  • Vzorný pacient

    Muž rýmička
    Autor: Shutterstock.com
    Je podobný mučedníkovi, ale ve své bolesti se vyžívá a do posledního detailu má zjištěno, které bacily to právě okupují jeho tělo. A stejně dobře ví, co mu na to nejlépe pomůže. Protože na Google se dočetl, že když si lehne na postel, dá nohy nahoru a na hruď si napatlá burákové máslo, do dvou hodin bude zdravý jako rybička. Nemá smysl mu vysvětlovat, že některé rady prostě nefungují a že si to musí celé odtrpět. Rozhodně se ho nesnažte poučovat, on to ví nejlépe sám, co na to potřebuje. A dokud nebude chtít po vás, abyste mu prováděla bylinný klystýr, buďte v klidu. 

  • Bezohledný přechazeč

    Muž rýmička
    Autor: shutterstock.com
    Opačný extrém je ten, který svou nemoc ignoruje. Ví o tom, že je nemocný, prská a brblá, o to více se ale chce se svou nemocí podělit. Takže nebere absolutně ohledy ani na vás, ani na kolegy v práci nebo kamarády, se kterými jde klidně na pivo. A po celou dobu prská bacily kolem sebe. V takovou chvíli možná zaujměte teorii "je ti hůř, než si myslíš", řekněte mu, že nevypadá vůbec dobře a že by měl zůstat v posteli. 

  • Přecitlivělý

    Muž rýmička
    Autor: Shutterstock.com
    Tady je potřeba našlapovat opatrně. A to hodně. Jen co přijdete domů, najdete na stolku dezinfekční prostředek, ubrousky a rady, jak máte všude po bytě otírat kliky, abyste se od něj vůbec nenakazila tou jeho rýmičkou. Najdete ho pravděpodobně ležet v posteli, pod třemi peřinami, s krkem omotaným šátkem. Raději spí v obývacím pokoji, aby vás nenakazil, pusu vám dá leda  tak letmo  na vzdálenost jednoho pokoje. Tady nemá smysl cokoliv dělat. Smiřte se s týdnem samoty v posteli a dezinfikujte, ať je v klidu.  

  • Bojovník

    Muž rýmička
    Autor: Shutterstock.com
    Nečeká žádnou lítost, nicméně kudy chodí, tudy vzdychá, naříká a ostentativně všude trousí posmrkané kapesníky a nechává povalovat se teploměr, který záměrně nesetřásl, aby se tam stále ukazovalo, jak strašlivě je nemocný. Rozhodně žádnou velkou lítost nežádá, nicméně pokud ho pohladíte po hlavě, řekněte mu, že je to největší chudáček na světě a že naprosto s ním soucítíte kvůli tomu moribundu, který ho zastihl. 

    Video se připravuje ...
    Mléko při nachlazení si klidně dát můžete, nezaměňujte ho ale za jiné tekutiny! • VIDEO: Tereza Kovářová
  • Oportunista

    Muž rýmička
    Autor: shutterstock.com
    Snad nejhorší ze všech typů marodů je oportunista. Je až příliš vychytralý, a tak své nemoci dokáže zdatně využít. I s obyčejnou rýmičkou se svalí na gauč, zabalí pod hordu peřin a bude na vás hulákat, kdykoliv bude něco potřebovat. I takové věci, které s jeho nemocí zdánlivě nesouvisí. Požádá vás, jestli byste mu mohla vybalit věci z fotbalu, protože je příliš unaven svou nemocí, nebude schopen se zvednout z gauče a podat si ovladač od televize...

    Jaký typ marůdka je váš muž? Pomozte zkompletovat atlas marůdků a vyhrajte wellness zájezd! Více informací se dočtete ZDE.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...