Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co o vašem zdraví prozradí ústa? Pozná se z nich cukrovka i rakovina!

  • 4. března 2024 | 06:00

    Otevři ústa a já ti povím, jakým jsi člověkem. No, tak to asi úplně neplatí, ale věřte, že váš zubař či dentální hygienista pozná z otevřené pusy mnohem více než to, že si nečistíte zuby. 

    Pečujete pravidelně o své zuby, dásně a ústní dutinu? Po přečtení tohoto článku se možná budete snažit mnohem víc!

  • Švindlujete s dentální nití

    Autor: iStock

    Nemyslete si, že dva dny před návštěvou zubařského křesla obelstíte hygienistu tím, že si začnete čistit zuby dentální nití, a lékař tak nic nepozná. Pokud ji neužíváte pravidelně, pozná to. Ale třeba ani ne do takové míry podle toho, co se mezi zuby nachází, ale podle toho, že nit po sobě zanechá stopy. Lidé ji v takovou chvíli totiž většinou používají až přespříliš horlivě, takže v dásních zůstávají zdířky po řezech. V opačném případě by byly dásně krásně růžové a zdravě vypadající.

    VIDEO: Jak vybrat správný kartáček? Musí být měkký a obyčejný!

    Video se připravuje ...
    Jak vybrat správný kartáček? Musí být měkký a obyčejný! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Jste těhotná

    Vhodná strava v těhotenství je velmi důležitá.
    Autor: Shutterstock.com

    "Téměř 40 procent žen v těhotenství trpí zánětem dásní," říká Glen Stephenson, dentální hygienista. Je to způsobeno zvýšenou hladinou progesteronu, což usnadňuje šíření bakterií a následný rozvoj zánětu. Některým navíc ještě dříve, než zjistí, že jsou těhotné, začnou krvácet dásně. Takže vlastně zubař může vědět o vašem těhotenství ještě dříve než vy sama.

  • Koušete si nehty

    kousání nehtů
    Autor: Shutterstock.com

    Aniž by se podíval na vaše nehty, může zubař detekovat tento zlozvyk. Pokud si totiž odmalička koušete nehty, zanechá to stopy na vašich zubech. Budou mírně popraskané. Navíc věčným tlakem se mohou trochu křivit, což může vést k bolesti v čelisti. Jedničky navíc budou trochu plošší než ostatní zuby. Ale hlavním viníkem vlastně nejsou do takové míry ani samotné nehty, ale spíše ten kontakt mezi horními a spodními zuby, ke kterému při kousání nehtů dochází.

  • Jak jste na tom se zdravím?

    Trápí-li vás špatný dech, může to mít několik různých příčin
    Autor: shutterstock

    Špatný dech je v prvé řadě kvalifikován jako zápach z úst. Jenže ono to vždycky nemusí být pouze nedostatečnou hygienou, zápach z úst totiž může ledacos vypovědět o vašem zdraví. Například pach připomínající ovocnou vůni může značit diabetes, naopak dech s odérem alkoholu může být příznakem selhání ledvin nebo jater. A nemusí to mít s pitím nic společného. Velmi zapáchající dech zase signalizuje klidně zánět průdušek nebo mandlí. První, co by měl člověk udělat, je nechat se vyšetřit a u lékaře vyloučit zánět dásní a zubů.

     

  • Trpíte poruchou příjmu potravy

    Bulimii na vás mohou prozradit špatné zuby, které jsou poškozené žaludečními šťávami.
    Autor: Shutterstock.com

    Možná budete překvapeni, že první, kdo se vás na poruchy příjmu potravy zeptá, bude váš zubař. Pokud trpíte bulimií, vaše zuby – jejich sklovina – budou poškozeny ze zadní strany. Žaludeční šťávy, které se vyplavují při zvracení, mohou způsobovat erozi. Opotřebení zubní skloviny i zezadu ale může indikovat i užívání antidepresiv nebo povzbuzujících léků, které snižují tvorbu slin v ústech, takže ty pak nedokážou tolik zředit kyseliny. 

  • Máte cukrovku

    Z úst poznáte i cukrovku.
    Autor: Shutterstock.com

    Nerovnováha cukru v krvi se mnohdy projevuje i změnami na vašich dásních. Konkrétně to jsou otoky, krvácení, zvýšená citlivost. Pacienty, kteří dosud nevědí, že trpí diabetem, může také trápit třeba syndrom hořících úst, kdy má člověk pocit, že ho pálí jazyk, rty a pokožka v oblasti úst. Diabetikovi se také do slin dostává více cukru, ty vytváří na zubech plak. Jeho kyseliny potom poškozují zuby, což dlouhodobě vede k zubním kazům.

  • Máte potíže s alkoholem

    Za vyšší krevní tlak může i časté pití alkoholu.
    Autor: Shutterstock.com

    Nevadí, jestli jste si včera dali skleničku vína nebo třeba propařili noc. To se prostě stává. Jestliže ale máte dlouhodobě problémy s alkoholem a je to za hranicí běžného užívání, vaše ústa to na vás mohou prozradit. Alkoholikům se totiž netvoří v takové míře sliny, nemá tedy co neutralizovat kyseliny, které tělo přijímá, což poškozuje zuby. Kromě toho většinou na první přivonění alkoholika poznáte...

  • Máte rakovinu

    Jednotlivé části jazyka představují části těla.
    Autor: Shutterstock.com

    Rakovina dutiny ústní může být zjevná na první pohled. Na rozdíl od jiných druhů jsou v tomto případě první příznaky ihned znatelné. Jimi jsou neobjasnitelné krvácení v ústech, bílé nebo červené skvrny v ústech, otoky, výrůstky v oblasti rtů nebo dásní. Zuby se mohou zdát oslabenější než normálně. V takovém případě by vás zubař měl odeslat k odborníkovi.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...