Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sedíte s nohou přes nohu? Koledujete si o bolest zad a úraz kolene

Nohy křížem a vysoké podpatky je ta nejhorší kombinace pro vaše záda.
18. listopadu 2016 | 06:00

Dnes už snad i malé dítě ví, že celodenní sezení u počítače není pro naši kostru to pravé ořechové. Jenže místo toho, abychom dělali vše pro to, aby byl dopad na naše zdraví co nejmenší, špatné návyky ještě podporujeme. Třeba sezením s nohou přes nohu. 

Stoupněte si a udělejte dřep. Ale správný. Nohy mějte mírně rozkročené a hlídejte si, aby vám nešla kolena přes špičky nohou. Dokážete si dřepnout tak, aby se vám jedna noha nestáčela právě kolenem dovnitř? Ne? Tak další otázka. Sedíte často s nohou přes nohu? Pravděpodobně ano. Protože právě to může – mimo jiné – za zkrácené svaly.

Občas to jinak nejde

Jasně, jsme ženy a v šatech můžeme těžko sedět jako burani s nohama od sebe. V některých situacích se tomu nevyhneme. Ale jindy, třeba při sezení v práci u stolu, bychom to měly eliminovat. Způsobujeme si tím zdravotní problémy, které s postupujícím věkem mohou vést třeba i k natažení vazů v koleni či prasknutí menisku při nějaké banální činnosti.

„Pokud sedíte často s nohou přes nohu, zkracují se tím svaly vnitřní strany stehen, třísla. A když si pak stoupnete, stehenní kosti mají tendenci padat k sobě,“ vysvětluje fyzioterapeut Michal Peroutka z Rehabilitační kliniky Malvazinky.

Bolí vás záda? Může to být i problémy s ledvinami.
Autor: Shutterstock.com

Máte nohy do X

Abyste si to uměli představit. Jen co se postavíte, půjdou vám nohy trochu do x. Stehenní kost má totiž tendenci vybočovat dovnitř, holenní ven a ploska nohy zase dovnitř. „Od středu těla je stehenní kost tažena měkkými tkáněmi dovnitř a poškozuje se tak vnitřní část kolenního kloubu,“ popisuje fyzioterapeut.

Kromě toho, že si takto ničíte postupně kolena, pravidelné sezení s nohou přes nohu může mít také na svědomí bolesti zad. Aniž byste si to jakkoliv uvědomovali, zjednodušeně řečeno vám ochabují hýžďové svaly, jejichž činnost musí zase přebrat jiné partie. Čímž akorát začíná kolečko špatných návyků, se kterými jste každým krokem blíže ordinaci terapeuta, aby vás zase „srovnal“.

Pomůže cvičení?

Pozor na sezení s nohou přes nohu!
Autor: Shutterstock.com

Zároveň se ale také povolují svaly "esíčka", tedy kloubů spojujících naší pánev a páteř. Určitě to znáte, bolest ve spodní části zad, tam, kde máte "tu prohlubeň". Pravidelné sezení "na dámičku", s nohou přes nohu, totiž může vést k zablokování toho "esíčka", a následně tak k bolesti zad.

Logicky člověka napadne, že aby tyto problémy odboural, měl by začít cvičit. Jenže to není tak jednoduché, musíte zvolit ty správné cviky, které vám nejlépe ukáže fyzioterapeut – nebo jiný odborník. Cvičením v posilovně si totiž můžete přitížit. Klasickým příkladem je posilování vnitřní strany stehen na strojích.

Nespoléhejte na posilovnu

„Jde o koncentrické cvičení. Sval se sice trochu posílí, naroste, ale zároveň se bude zkracovat,“ varuje před tímto způsobem cvičení Michal Peroutka. Svaly tak během dne zkrátíte hned dvakrát, ačkoliv úmysl byl opačný.

Spíše byste se tedy měli tohoto způsobu sezení vyvarovat. „Když tak člověk občas sedí, nic se neděje. Jde o to, eliminovat ten delší čas. To je to samé jako sedět správně u počítače. Všichni to umí krásně vysvětlit, ale nikdo to nevydrží celých osm hodin,“ říká Peroutka. Samotná myšlenka je tak prvotním krokem k tomu, zlepšit své návyky.

Video se připravuje ...
Čtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou záda • VIDEO: Hana Dvořáčková

Video se připravuje ...