Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zánět močového měchýře: Dá se mu vůbec vyhnout?

  • Dejte si pozor v zimě na zánět močových cest!
    21. listopadu 2016 | 06:00

    Muži jsou na tom líp už kvůli tomu, že mají delší močovou trubici, takže bakterie se do močového měchýře dostávají daleko hůř. Močovod žen je třikrát kratší, takže i proto trpí ženy daleko častěji. Při dobrých preventivních opatřeních se ale dá zánětům močového ústrojí celkem úspěšně předcházet. Co zabírá nejvíc?

  • Pít a zase pít

    .
    Autor: Shutterstock.com
    Ideální je pít tolik, abyste během čtyřiadvaceti hodin vyloučili asi dva litry moči. Měli byste tedy do sebe dostat během dne minimálně dva litry tekutin, ať ve formě čaje, kávy, vody, polévky nebo šťavnatého ovoce. Pracujete-li celý den v klimatizovaném prostředí nebo hodně mluvíte, přidejte minimálně půl litru navrch. Když pijete málo, moč je koncentrovaná a to není dobře. Dráždí pak močové cesty. Má navíc obvykle kyselé pH, a to rovněž napomáhá rozvoji bakteriální infekce.

    Na stole v práci nebo doma u televize mějte po ruce džbán s vodou nebo čajem a pijte jednu sklenici za hodinu. Tak budete mít příjem tekutin pod kontrolou.

  • Na toaletu co nejdříve

    Za častými záněty močových cest může být nošení nevhodného spodního prádla, nebo i špatný posed na záchodě.
    Autor: Shutterstock.com
    Vyprazdňování močového měchýře by mělo být pravidelné. „Když máte nutkání jít na toaletu, ihned jděte. Častým močením napomáháte vyplavovat bakterie a omezovat šanci na jejich množení,“ doporučuje lékařka Michaela Matoušková z pražského Urocentra.

  • Vhodné spodní prádlo

    Poševní výtok nemusí nic znamenat, ale také může být příznakem nějaké choroby.
    Autor: Shutterstock.com
    Prádlo, které přichází do těsného kontaktu s intimními partiemi, by mělo být z přírodních a prodyšných materiálů. Nejvhodnější je bavlna. Ženy by měly myslet i na to, že kalhotky typu tanga nejsou pro delší nošení vhodné. Usnadňují cestu bakterií z oblasti konečníku k močové trubici.

  • Péče o intimní partie

    Kdo by to byl řekl, že i přehnaná hygiena škodí? U té intimní tomu skutečně tak je!
    Autor: shutterstock
    Hygiena je základ, nesmí se to s ní ale příliš přehánět. Ženy by se měly vyvarovat nadbytečné hygieny, která vede k chemickému a mechanickému dráždění kůže a sliznice genitálu, a oslabuje tak jejich odolnost. „Zapomínat by se nemělo ani na střídání menstruačních či inkontinenčních pomůcek a správné otírání konečníku. Vždy by mělo probíhat směrem ven (nikoliv přes pochvu). Z toaletních papírů volte raději neparfémovaný, stejně jako u lubrikačních gelů,” radí Michaela Matoušková.

    Video se připravuje ...
    Magistra Jana Doležalová radí, co používat na intimní hygienu. • VIDEO: Marie Šilhová
  • Postelová pravidla

    Video se připravuje ...
    Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cest. • VIDEO: Adriana Krátká
    Na osobní hygienu genitálu svého i partnerova byste neměli zapomínat ani před a po pohlavním styku. Během něj totiž dochází velmi snadno k přenosu mnoha různých typů bakterií. Vhodné je se po sexu nejen osprchovat, ale také vymočit. Místo pesaru pak raději volte kondom.

  • Ledviny a nohy v teple

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nepříjemné zdravotní problémy se mohou projevit i bez bakteriální nákazy. Typickým příkladem je prochladnutí ledvin. Je proto vhodné vyvarovat se chladu a nepodceňovat výběr vhodného oblečení ani v teplejších měsících. Močovým infekcím například v létě nahrává i to, že si nepřevléknete vlhké plavky, které jsou přímo ideálním prostředím pro rozvoj infekce.
  • Nákup v lékárně

    Brusinky vyměňte za goja semínka.
    Autor: Shutterstock.com
    Doplňkovou prevencí může být také užívání laktobacilů a probiotik. Vhodné jsou i brusinky, které zabraňují přilnutí bakterií na stěny močových cest. Je třeba ale počítat s tím, že účinek probiotik či brusinek se dostaví až při dostatečném množství účinných látek. Z močopudných potravin je osvědčená petržel, ve velkém množství však může působit dráždivě. Doporučit lze také léčivé čaje se zklidňujícím protizánětlivým efektem – ať již jde o heřmánek, řepík lékařský, hluchavku, zlatobýl či ostropestřec.

  • Zopakujte si příznaky

    Bolesti břicha a problémy se zažíváním mohou být dost často způsobeny psychickými problémy.
    Autor: Shutterstock.com
    U zánětů močových cest je nezbytné zahájit včas odpovídající léčbu. Pokud urologické problémy během dvou dnů nepoleví, mělo by být samozřejmostí navštívit svého praktického lékaře. Při opakovaných zánětech je již vhodnější odborná pomoc urologa. Více informací naleznete také na: www.cus.cz/pro-pacienty. Mezi nejčastější příznaky patří naléhavost močení, i když je močový měchýř prázdný, bolest v podbřišku a časté močení doprovázené pálením či bolestí.

     Chřipka a nachlazení se hlásí ke slovu, jak stoná váš muž? Otestujte si ho a zasoutěžte si o wellness pobyty! Více inforamcí ZDE.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...