Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Diagnóza na záchodě: Co o zdraví prozradí barva stolice?

  • Na toaletě se dozvíte ledacos o vašem zdraví!
    20. listopadu 2016 | 06:00

    Podle lékařů bychom si všichni měli pravidelně kontrolovat stolici. Tedy podívat se po vyprázdnění do mísy. Barva, struktura, tvar i odér stolice totiž můžou napovídat, jak jsme na tom se zdravím.

  • Hnědá je zdravá

    Autor: Shutterstock.com
    Zdravé exkrementy jsou středně hnědé, mají texturu asi jako zubní pasta a pomalu klesají ke dnu toaletní mísy. Hnědou barvu způsobují odumřelé bakterie, které osídlují tlusté střevo, a také žluč vylučovaná játry – díky ní dobře trávíme tuky. Zápach by neměl být příliš intenzivní. Po zdravé stolici by neměla zůstat obtížně omyvatelná, lepivá nečistota na stěnách mísy.

    Zdravý člověk může jít na stolici asi dvakrát denně. Za normální se považuje i frekvence jednou denně nebo jednou za dva dny. Záleží to na tom, kolik a jaké potravy sníme. Některá prochází zažívacím traktem rychleji (obsahuje hodně vlákniny), jiná pomaleji (především červené maso, uzeniny – obecně potrava, ve které je vlákniny málo). Pohyb stolice ve střevech ovlivňuje i to, kolik tekutin za den vypijeme. Čím méně toho vypijeme, tím více se může střevní peristaltika zpomalovat, a na WC tak chodíme méně často.

  • Pozor na krev

    Poznejte podle svých exkrementů, jaká nemoc vám hrozí.
    Autor: Shutterstock.com
    Krev na stolici je vždy signálem, že něco není úplně v pořádku. Ale není třeba se hned děsit, nemusí jít o nic vážného. Ve většině případů jde o krev z anální trhlinky nebo z hemoroidů. Ta je pak jasně červená a jako proužek se objeví na povrchu exkrementu, na toaletním papíře či v míse. Doporučujeme koupit si v lékárně vhodnou mast nebo anální čípky. Když se do tří týdnů problém nezlepší, objednejte se k odbornému lékaři (gastroenterologovi nebo proktologovi).

    Jestliže je krev se stolicí promíchaná (je přímo v ní), k lékaři se objednejte na kontrolu hned (může jít o krvácení z důvodu některého onemocnění střev). Červená ale bývá stolice kupříkladu i po červené řepě nebo větším množství rajčat, hlavně sušených. Pak není třeba se znepokojovat.

  • Světlá stolice – potíž s játry?

    Dlouhé vysedávání na záchodě může způsobit zdravotní problémy.
    Autor: Shutterstock.com
    Výrazně světlá až našedlá stolice, která má jílovitou, mastnou konzistenci, silně zapáchá a kolem níž se v toaletní míse objevují mastné skvrny, není v pořádku. Může být způsobena potížemi se žlučníkem nebo žlučovody, žloutenkou, chronickým zánětem slinivky nebo cirhózou jater. Světlá stolice bývá ale někdy zapříčiněna i užíváním antacidů (léků, které snižují kyselost žaludečního obsahu). Zmíněný silný zápach způsobují nestrávené tuky z jídla.

  • Žlutá – příliš rychlá střeva

    Nahlédněte občas do záchodu, můžete z něj vyčíst více o svém zdraví.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejčastějším důvodem je to, že potraviny procházejí zažívacím traktem hodně rychle. Mívají ji například lidé s dráždivým tračníkem. Žlutá barva je často způsobena nižší produkcí žluči – žlučové soli z jater totiž dodávají stolici její zdravou nahnědlou barvu. Někdy bývá důvodem i bakteriální infekce ve střevech. Nažloutlý nádech mívají exkrementy i po konzumaci žlutého koření (kari, kurkumy, šafránu…) a v takovém případě to nemusíme vůbec řešit.

  • Zelená – pozor na žlučník

    Pokud se vám chce často na záchod, ale vlastně to nepotřebujete, může to být příznakem zánětu močových cest.
    Autor: Shutterstock.com
    Zelenou stolici míváme tehdy, když je obarvena přebytkem žluči – ta je jasně zelená a neustále nám ji v těle produkují játra. Je vylučována do tenkého střeva, a když je jí moc, obarví i exkrementy. Nechte si vyšetřit žlučník. Zelenou stolici ale míváme i tehdy, když sníme hodně listové zeleniny, například špenátu.

  • Černé se každý lekne

    Co o vás prozradí vaše stolice?
    Autor: Shutterstock.com
    Černé výkaly lidi většinou vyděsí. Příčinou bývá krvácení v horní části zažívacího traktu (včetně jícnu, žaludku, tenkého střeva). Je třeba co nejdřív vyhledat lékaře a nechat se vyšetřit. V klidu můžeme být, jestliže jsme z nějakého důvodu polykali živočišné uhlí, léky nebo výživové doplňky s vyšším obsahem železa nebo i aspirin, který občas způsobí dočasné krvácení žaludku. Výrazně tmavá stolice bývá i po větší konzumaci borůvek nebo lékořice.

  • Tenká jako tužka

    Chodíte často na záchod?
    Autor: shutterstock.com
    Příliš tenká stolice bývá tehdy, když jejímu odchodu ve střevě brání nějaká překážka. Může to být například nezhoubný polyp, ale někdy i nádor. Když takovou stolici máme dlouhodobě a k tomu se přidávají pocit neúplného vyprázdnění, střídání průjmu a zácpy, bolest a podobně, je třeba rychle zajít k lékaři.

  • Rychle klesá

    Co o vás prozradí vaše toaleta?
    Autor: shutterstock.com
    Těžkou, tuhou stolici, která rychle klesá ke dnu, míváme, když málo pijeme a v jídle máme málo vlákniny. Také tehdy, když chodíme na WC jednou za několik dní. Exkrementy pak zůstávají ve střevě delší dobu, a tak zatuhnou. To škodí střevu, protože potrava v něm zahnívá a tvoří se víc toxinů.

    Video se připravuje ...
    Rakovinu tlustého střeva má český národ dědičnou. Můžou za ni hlavně pivo a uzeniny • VIDEO: Adam Balažovič
  • Plave ve vodě

    Nebojte se jít na záchod. Krev ve stolici nemusí hned značit něco tragického. Může jít pouze o daň z nočních hrátek.
    Autor: Shutterstock.com
    Tento jev může svědčit o naší stravě možná až příliš bohaté na zbytkové části (hodně vlákniny a podobně). Na druhou stranu velmi houbovitá stolice, která pluje a neklesá ani po několika sekundách, může ohlašovat brzký průjem, infekční choroby, přítomnost střevních cizopasníků nebo špatnou absorpci tuků. Když je navíc objemná a silně zapáchá, mohlo by jít o nedostatečnou funkci slinivky a je třeba probrat to s lékařem. Zcela bez obav můžete být v případě, když jde o výjimečný jev – pravděpodobně jste se prostě přejedli salátů, luštěnin a podobně.

    Chřipka a nachlazení se hlásí ke slovu, jak stoná váš muž? Otestujte si ho a zasoutěžte si o wellness pobyty! Více inforamcí ZDE.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...