Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

10 mýtů o antibiotikách: Může se při nich pít alkohol? A musíme je dobrat?

  • Umíte užívat správně antibiotika?
    16. listopadu 2016 | 06:00

    Nesprávné užívání antibiotik může mít následky nejen pro zdraví chybujícího pacienta, ale i pro celou naši populaci. Bakterie totiž i kvůli našemu špatnému zacházení s antibiotiky vůči nim získávají odolnost. A tak hrozí, že bychom se jednou mohli stát vůči bakteriálním infekcím bezmocní, jako tomu bylo před objevem těchto život zachraňujících léků.

  • Týden antibiotik

    Víte, jak užívat antibiotika?
    Autor: Shutterstock.com
    „Antibiotika jsou vázána na lékařský předpis a pacienti by je rozhodně neměli užívat bez lékařského dohledu,“ upozorňuje Michaela Bažantová, tisková mluvčí České lékárnické komory. Na 700 lékáren se od pondělí 14. do neděle 20. listopadu zapojí do informační kampaně Antibiotický týden a budou kromě jiného upozorňovat na nejčastější mýty, které u nás při užívání antibiotik panují. Michaela Bažantová vysvětluje ty nejčastější.
  • Jeden pohled do krku a antibiotika jsou jasná

    Antibiotika byste měli vždy dobrat.
    Autor: Shutterstock.com
    To rozhodně nestačí. Můžete mít zarudlý krk, a navíc vás v něm může bolet při polykání i bez něj, ale stále to nemusí být na antibiotika. Cucejte léčivé nebo bylinné pastilky, kloktejte nebo použijte sprej do krku. Teprve pokud se vám neuleví, bolest v krku se stupňuje, máte oteklé hrdlo nebo se přidá teplota, navštivte lékaře, který jediný dokáže posoudit, jestli potřebujete antibiotika.

  • Antibiotika zaberou do tří dnů, pak je můžu přestat užívat

    Užívejte antibiotika správně!
    Autor: Shutterstock.com
    Tohle je nejčastější chyba, kvůli které se vám nejen může bakteriální infekce vrátit, ale touto nedbalostí i zvyšujete rezistenci bakterií. Když antibiotika úplně nedoberete, přispíváte k tomu, že by mohla přestat účinkovat v budoucnosti – i u vašich dětí nebo vnoučat.

  • Dávkovací intervaly jsou orientační, posun o jednu dvě hodiny nevadí

    Užívejte antibiotika poctivě!
    Autor: Shutterstock.com
    Dávkovací intervaly dodržujte, odpovídají délce účinku antibiotika v těle: proto se některá užívají po 6 hodinách, jiná po 8 nebo 12 hodinách. Když interval mezi předepsanými dávkami prodloužíte, bakterie se zase začnou množit. Pokud interval prodloužíte jen mírně, další dávku si vezměte zase podle původního plánu.
  • Když jednu tabletu antibiotika zapomenu užít, nic se neděje

    Užívejte antibiotika správně!
    Autor: Shutterstock.com
    Při vynechání dávky nebo velkém prodloužení dávky se o dalším postupu raději poraďte s lékařem, antibiotika by nemusela účinkovat a infekce byste se nemuseli zbavit.
  • Penicilin je překonaný, existují už lepší, účinnější antibiotika

    Víte, že na pálení žáhy je dobré dát si třeba banán, nebo řapíkatý celer?
    Autor: Shutterstock.com
    Přestože je penicilin nejstarší antibiotikum a v některých státech je odolnost bakterií vůči němu vysoká, v české populaci stále dobře zabírá. Jiná, modernější antibiotika existují. Zda jsou však vhodnější než penicilin, rozhodne lékař.
  • Pití alkoholu při užívání neškodí

    Bacha na kombinaci léků a alkoholu.
    Autor: Shutterstock.com
    Při užívání některých antibiotik se alkohol pít nesmí. Při užívání jiných tento zákaz striktně neplatí, ale ani v těchto případech ho nepijte. Když tělo bojuje s infekcí, alkohol ho dále zatěžuje, a tělo se pak pomaleji léčí. Navíc alkohol nesmíte užívat, pokud berete jakýkoli přípravek s paracetamolem, který je nejčastějším lékem na teplotu a který je často nasazován při infekcích.

  • Je jedno, co při užívání jím a piju

    Video se připravuje ...
    Mléko při nachlazení si klidně dát můžete, nezaměňujte ho ale za jiné tekutiny! • VIDEO: Tereza Kovářová
    Naopak, u mnoha antibiotik jsou omezení. U některých nemůžete mléčné výrobky, u jiných zase kyselé potraviny. A pozor musíte dávat i na kombinaci s jinými léky. Například jestliže užíváte léky na cholesterol, mohou se působením antibiotik výrazně zvýšit nežádoucí účinky těchto léků, ty mohou vést k poškození svalů. Zpozornět byste měli i při užívání warfarinu – některá antibiotika výrazně mění jeho účinek na srážení krve, a kombinace tak může ohrozit i život. Řada žen užívá kombinované přípravky na osteoporózu, které obsahují vápník. Kvůli němu může být zhoršeno vstřebávání některých antibiotik ze zažívacího traktu. I obyčejné užívání živočišného uhlí může způsobit absolutní neúčinnost antibiotik, pokud jsou užívány tablety obou přípravků současně. Živočišné uhlí na sebe naváže antibiotikum a to se pak z trávicího traktu nedostane do těla a nemůže léčit. Konkrétní omezení vám vždy poradí lékárník.

  • Po týdnu už nejsem infekční, mohu klidně mezi lidi a prášky dobrat „za pochodu“

    Nemáte náhodou příušnice?
    Autor: iStock
    Některá antibiotika stačí užívat pouze tři dny, v těle ale zůstávají další týden a ještě léčí infekci. Doma byste měli zůstávat po tu dobu, kdy antibiotika působí. Infekce organismus vyčerpává, po nemoci by měla následovat rekonvalescence. Jinak můžete chytit vzápětí další infekci a budete možná potřebovat novou léčbu.

Autor: Zdena Lacková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...