Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bolí vás hlava? Zapomeňte na léky, vyzkoušejte léčbu přírodní cestou

  • Vyzkoušeje na bolest hlavy čínskou medicínu.
    14. listopadu 2016 | 06:00

    Bolesti hlavy dokážou pěkně znepříjemnit život. A jestli jimi trpíte, víte nejlíp, o čem je řeč. Jak na ně? Možnosti tu jsou! A rozhodně stojí za vyzkoušení dříve, než zase sáhnete po lécích na bolest. 

  • Nespoléhejte na léky

    Využijte moudrosti tradiční čínské medicíny a vyhněte se letos v zimě nemocem!
    Autor: shutterstock.com
    To, že spolknete prášek proti bolesti, je jedna cesta. Ale vyzkoušet byste mohla i jiné alternativní tipy – mezi nimi je naším velkým favoritem tradiční čínská medicína. Dokáže bolesti hlavy zmírnit, prodloužit dobu mezi jednotlivými atakami a při dlouhodobé terapii je možné na potíže zapomenout úplně, jak uvádí terapeutka Jana Škrletová z centra Eosan.cz. A doplňuje: „Aby mohl terapeut stanovit správnou strategii, potřebuje informace. K tomu slouží diagnostika, při níž se vás pečlivě vyptá na všechny potíže a pak zjišťuje celkový stav organismu. Sem patří i diagnostika z jazyka a pulzu.“ Co vám pak nabídne jako léčbu?

  • Hořké bylinky

    Koření a bylinky podle čínské medicíny.
    Autor: shutterstock.com
    Čínské bylinné směsi mají dvě specifika – jsou opravdu hořké a jsou účinné. Jelikož čínská medicína rozeznává několik druhů bolestí hlavy, dostanete směs namíchanou přímo na míru. „Každý jsme jiný a tomu se byliny přizpůsobují,“ vysvětluje Jana Škrletová. Pak už stačí jen vytrvat!

  • Tlak prstů

    Zkuste akupunkturu
    Autor: Shutterstock.com
    Metoda, při níž se různými technikami stimulují akupunkturní body, se při bolestech hlavy využívá velmi hojně. Abyste měla představu: různé body na postižených místech vám terapeut mačká, případně je stimuluje jehličkami, slabým elektrickým proudem, laserem… Tím se řeší akutní stavy a hlava vás většinou i do pár minut přestává bolet.

  • Baňkování

    Baňkování
    Autor: Shutterstock.com
    Bolesti hlavy mají podle čínské medicíny často původ v nerovnováze jater. To je důvodem, proč někteří trpí souběžně i zatuhlou šíjí. Výborně proti tomu funguje aplikace skleněných baněk, které se nahřejí a přiloží na kůži. Vlivem podtlaku se vtáhne kůže dovnitř baňky, a tím působí na konkrétní místo. Jde o příjemnou proceduru, která nebolí, ovšem připravte se na modřiny, které po baňkování chvíli přetrvávají.
  • Vůně doutníku

    Doutník se v čínské ordianci nekouří.
    Autor: shutterstock.com
    Ne, v ordinaci praktika čínské medicíny se doutník kouřit nesmí. Co je ale naopak velmi vhodné, je využití moxy. Jde o doutník naplněný pelyňkem, ten se zapálí a doutník se drží asi 1 až 2 cm nad kůží. Tak prohřívá určené akupunkturní body či místa potíží. Použití doutníku, neboli moxování, je díky teplu relaxační metoda, jež se využívá většinou u bolestí hlavy, kde příčinou jsou únava a vyčerpání.
  • Jídlo je základ

    Na bolest hlavy je dobré i jídlo podle východní medicíny.
    Autor: shutterstock.com
    Pokud vaše potíže nejsou jednorázovou záležitostí, ale trápí vás delší dobu či často, připravte se, že budete muset i trochu změnit to, co jíte. „Výběr vhodných potravin podle zásad tradiční čínské medicíny je velmi důležitý,“ říká terapeutka Jana Škrletová. To, co je zdravé pro jednoho, nemusí pomoci druhému.
  • Konec salátům

    káva
    Autor: Shutterstock.com
    „Počítejte s tím, že vám ale doporučím vyloučit či alespoň výrazně omezit kávu, vysokoprocentní alkohol, tučné a smažené pokrmy, ostrá koření. Naopak přidáte na podílu kachního masa a ze zeleniny budete jíst například dýni, červenou řepu, dále rýži, špaldu. Doporučím vám i pozměnit stravovací návyky, například si dát teplou obilnou snídani, vyhnout se chladným potravinám (saláty) a upravovat potraviny nejlépe vařením či dušením,“ dodává odbornice.

  • V rytmu dechu

    Vyzkoušejte cvičení podle východní medicíny.
    Autor: Shutterstock.com
    Další tip se týká práce s energií, neboli qi-gong. Jde o cvičení, která vás terapeut naučí. Cviky jsou fyzicky nenáročně, pomalé, většinou se cvičí vestoje a cviky se dají naučit opravdu snadno. Učí se v sestavách, které zaberou denně ne víc než půl hodinky, ale přitom umějí rozhýbat energii a uvolnit energetické bloky, které mnohdy za bolestmi hlavy stojí.

    Video se připravuje ...
    Odbornice radí, jak správně doma masírovat záda • VIDEO: Blanka Kubíčková

Autor: Blanka Kubíčková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...