Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Věk první menstruace: Jak může ovlivnit vaše zdraví do budoucna?

  • Jak může ovlivňovat věk vaší menstruace zdraví v dospělosti?
    9. listopadu 2016 | 06:00

    Věk první menstruace se čím dál tím víc snižuje. Od konce devatenáctého století se podle gynekoložky Blanky Vavřinkové snížil věk, kdy dívky dospívají, o čtyři roky. Podle vědců může mít právě věk v době našich prvních měsíčků vliv na to, se kterými chorobami se během života setkáme. A to od cukrovky až po osteoporózu.

  • Jak může menstruace ovlivňovat zdraví?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Váha, kterou jsme měly během první menstruace. To je podle vědců jeden z atributů, který může mít vliv na naše další zdraví během života. Estrogen je totiž vázán na tuk v těle, což znamená, že čím dříve začneme krvácet, tím dříve naše tělo pojalo podezření, že už jsme dostatečně připraveny. A tedy že jsme dosáhly váhy dospělého člověka. Což u puberťáků pak může znamenat, že jsou na pokraji nadváhy. "Ženy, které menstruují dříve, mohou mít některé faktory, které je předurčují k dalším nemocem," říká Taraneh Shirazian, gynekoložka.

    Ovšem neznamená to, že jakmile se ocitnete v dané kategorii, tak se vám nemoc nevyhne. Může to být pouze jeden ze spouštěcích mechanismů. Pokud se člověk věnuje prevenci, riziko se sníží. Na co si tedy dát pozor? 

    Video se připravuje ...
    Jestliže máte najednou křeče, ačkoliv dříve byla vaše menstruace bezproblémová, může to značit nějaký zdravotní problém. • VIDEO: Hana Dvořáčková
  • Srdeční choroby

    Roztroušená skleróza, nebo deprese. To jsou nemoci, které častěji postihují ženy.
    Autor: Shutterstock.com
    V časopise Circulation vyšla studie pojednávající o vztahu mezi věkem první menstruace a srdečními chorobami. Ženy, které začaly krvácet ve třinácti letech, mají nejnižší riziko pozdějšího výskytu srdečních chorob. Oproti tomu u dívek, kterým bylo deset a méně, se riziko zvyšuje. Konkrétně o 27 procent v případě srdečních onemocnění, o 20 procent v případě vysokého krevního tlaku a o 16 procent je vyšší riziko výskytu mrtvice.
  • Diabetes 2. typu

    Pozor na diabetes 2. typu.
    Autor: Shutterstock.com
    Ženy, které se "staly dospělými" před dosažením dvanáctého roku života, mají vyšší riziko vzniku diabetu 2. typu. "Časný začátek menstruace totiž zvyšuje pravděpodobnost inzulinové rezistence," říká autor studie Jung Sub Lim. Průzkum byl proveden na vzorku 4600 žen středního věku. Zatímco diabetes 1. typu není ovlivněn naším životním stylem, ten druhý být může. Jedním z hlavních aspektů bývá totiž nadváha.
  • Peeklampsie

    Ssabina zůstala s dítětem sama.
    Autor: Shutterstock
    Preeklampsie se vyznačuje vysokým krevním tlakem a bílkovinou v moči v průběhu těhotenství. To se pak může stát rizikovým faktorem nejen pro plod samotný, ale i pro matku. Pokud měla žena první menstruaci před dvanáctým rokem, riziko se zvyšuje o 28 procent. Nicméně ani tak není nutné se toho tolik děsit. Preeklampsie postihuje zhruba 6 až 8 procent žen.
  • Rakovina štítné žlázy

    Štítná žláza je orgán, který má na svědomí správné fungování našeho organismu. Problémy s ní spojené ale často podceňujeme.
    Autor: Shutterstock.com
    Francouzští vědci dali ženám mladším třiceti pět let, které onemocněly rakovinou štítné žlázy, vyplnit zdravotní dotazník, který – mimo jiné – obsahoval také otázku, v kolika letech poprvé menstruovaly. U třetiny z šesti set žen to byl věk nižší, než je dvanáct let.
  • Osteoporóza

    Při osteoporóze hrozí větší lámavost kostí.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže se menstruace u žen objevila až v sedmnácti letech, nebo dokonce později, zvyšuje se přitom riziko vzniku osteoporózy. V kostech chybějí potřebné minerály, konkrétně vápník. Kosti poté řídnou a hrozí větší riziko jejich poškození i při běžných činnostech. Proti vzniku osteoporózy se ale můžete bránit. Je dobré od mládí jíst jídla bohatá na vápník, vitamin D a hořčík. Kostní hmotu také posílíte pravidelným pohybem. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...