Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 nejčastějších mýtů o pohlavních chorobách: Můžu je chytnout ze záchodu?

  • Účinnou prevencí proti HPV virům, a tedy případě i rakovině děložního čípku, je ochrana při sexu a minimální promiskuita.
    6. listopadu 2016 | 06:00

    Máte pocit, že vás se pohlavní choroby netýkají? Jestli nežijete v úplné sexuální abstinenci, pak to není pravda. A je velmi užitečné nevěřit mýtům a nesmyslům, které o nich kolují. Tady je sedm nejčastějších.

  • Nemoc můžeme dostat jen z tělních tekutin

    Video se připravuje ...
    Proč HPV viry trápí nejčastěji mladé ženy? • VIDEO: Adam Balažovič
    Existuje mnoho způsobů, jak je možné získat pohlavně přenosnou chorobu, pochopitelně nejčastěji je to sexuálním stykem. Jsou ale onemocnění, která se jen stykem a výměnou tělesných tekutin nepřenášejí. Například HPV virus se může šířit i kontaminovaným ručníkem nebo prádlem nebo drobnými trhlinkami na kůži v sauně, bazénech, fitness centrech.

  • Orální a anální sex jsou bezpečné

    Orální sex
    Autor: shutterstock
    Orální a anální sex sice minimalizují možnost nechtěného otěhotnění, ale v žádném případě nebrání přenosu pohlavní choroby. I když je při orálním styku obecně nižší riziko přenosu chorob, kapavka a chlamydie se můžou přenést i tímto způsobem. Stejně tak není bezpečný ani anální sex, protože je to přímý kontakt se sliznicí, a navíc při něm velmi snadno vznikají jemné trhlinky v kůži, kterými se infekce snadno přenáší.

  • Horká lázeň nás spasí

    Dejte si koupel!
    Autor: Shutterstock.com
    To, že horká voda zabíjí bakterie pohlavně přenosných chorob, si myslí hodně lidí. Mezi ženami se traduje, že když si po styku vlezou do horké vody, mají vystaráno. Původci pohlavně přenosných chorob ale dokážou v teplém prostředí přežít i několik hodin a voda ve vaně je nezabije.

  • S jedním partnerem neonemocníme

    Při jaké poloze se nadřete stejně, jako olympijští sportovci?
    Autor: Shutterstock.com
    I jediný partner na celý život nás může nakazit přenosnou pohlavní chorobou. A to i v případě, že kromě nás s nikým jiným styk nemá. Mohl totiž onemocnět už dříve, a to nejen při sexu (viz výše), aniž by o tom věděl a aniž by měl zatím příznaky choroby.

  • Herpes můžeme mít kdekoliv

    Víte, že opar může způsobit až zánět spojivek?
    Autor: Shutterstock.com
    Pravdou je, že herpes se může objevit například na rtech, na genitáliích, při oku, ale netvoří se na jakémkoli místě. Tedy – když se například dotkneme genitálního herpesu, neznamená to, že ho budeme mít na rukou. Obvykle se totiž vyskytuje v místech v okolí sliznic – při ústech, očích, pohlavních orgánech a u konečníku.

  • Chlamydie a kapavku můžu chytit jen jednou

    muž, žena, sex, kondom
    Autor: Shutterstock
    Velký omyl. Jen mimořádně zřídka dokáže vlastní imunitní systém vyléčit nemocného pohlavní chorobou. Navíc jsou neléčené pohlavní nemoci velmi nebezpečné. Můžou způsobit potíže s plodností, neurologické problémy a podobně. A můžou se objevit opakovaně. Většinou to bývá z toho důvodu, že se vracíme k partnerovi, který onemocnění přenáší a neléčí se, protože nemá žádné příznaky a netuší, že je nemocný.

  • Nemoc můžu chytit i ze záchodu

    Jak často chodíte na záchod?
    Autor: Shutterstock.com
    Když vám tohle bude tvrdit partner, lže vám. Čistě teoreticky je to možné, ale podobný případ nebyl nikdy prokázaný. Proto není nutné se bát. 

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...