Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Při mrtvici jde o minuty! Naučte se tyto čtyři kroky a zachraňte život blízkých

  • Pokud máte podezření na mozkovou mrtvici, řekněte postiženému, ať vyplázne jazyk. Neměl by být zkroucený.
    29. října 2016 | 06:00

    Každý den zemře v České republice třicet lidí na mozkovou mrtvici. Za rok je to tedy téměř jedenáct tisíc lidí. Přitom tato nemoc je léčitelná, pokud ji člověk dokáže včas rozpoznat. Dnes je Světový den mrtvice. Kdy jindy než dnes bychom se měli naučit rozeznat základní příznaky? 

  • Když jde o čas

    Příznaky mrtvice
    Autor: Shutterstock.com
    Zásadní roli, společně s rozeznáním příznaků, hraje čas. "Po propuknutí příznaků mrtvice má člověk jen čtyři a půl, maximálně šest hodin na započetí léčby. Platí ale, že čím dříve se člověk dostane do nemocnice, tím lépe. Již po prvních pěti minutách totiž mozkové buňky začínají kvůli nedostatku kyslíku odumírat a po několika málo minutách či hodinách je mozek nenávratně poškozen," vysvětluje Aleš Tomek, primář Neurologické kliniky UK 2. LF a FN Motol.
  • Jaké jsou příznaky?

    Příznakem mrtvice může být i problémy se zrakem.
    Autor: Shutterstock.com
    Problém bývá, že lidé často příznaky podceňují a nedokážou je správně identifikovat. Klasickým příkladem je příběh Anežky. Starší žena byla odpoledne na grilování u svých přátel, když se jí zamotala hlava a upadla. Poté co vstala, byla bledá, ale nikdo tomu nepřikládal žádnou větší váhu, sama odmítla zavolat sanitku. V noci pak v nemocnici zemřela – na mrtvici, kterou odpoledne nikdo nepoznal. Mezi základní příznaky patří povislý koutek úst, ochrnutí končetin, které se ze začátku jeví jen jako jejich brnění. Člověk má ale problémy i s řečí, špatně se mu artikuluje, není schopen najít správná slova. Nemocný také hůře vidí nebo může na chvíli oslepnout na jedno oko.
  • Otestujte se

    Vyzkoušejte, zda může hýbat rukama.
    Autor: shutterstock.com
    Pokud u někoho pozorujete některé z těchto příznaků, okamžitě udělejte rychlotest, který vám v případě pochybností poskytne jasnou odpověď. Skládá se ze čtyř částí. Nejprve požádejte člověka, aby se usmál. Mrtvice způsobuje paralýzu, pokud tedy k příhodě skutečně došlo, nedokáže to. Dále ho požádejte, aby řekl jednoduchou souvislou větu. Třeba že je venku hezky. Má-li mrtvici, artikulace bude nejasná, případně i její samotný význam. Do třetice ho poproste, ať zvedne nad hlavu obě ruce. A na závěr ho požádejte, ať vyplázne jazyk. Nemocný ho bude mít pokroucený, na stranu. 

    Stačí, aby postižený nedokázal jednu jedinou věc z toho, a okamžitě volejte záchrannou službu, té popište všechny příznaky i vaše domnění, že může jít o mrtvici. 

  • Léčba není náročná

    Jedním z příznaků je i závrať.
    Autor: shutterstock
    Když budete vy nebo někdo z vašeho okolí dostatečně předvídaví, můžete tak zachránit člověku život. Protože mozková mrtvice je způsobena sraženinou v tepně, je nutné ji odstranit, aby mohla krev opět normálně proudit. K tomu slouží trombolýza, kdy se pacientovi podá lék na ředění krve. Ovšem v České republice se používá i nejmodernější léčba, takzvaná mechanická trombektomie, kdy se odstraní sraženina pomocí katetru, který je do mozku zaveden skrze tříslo.
  • Kdo je nejvíce ohrožen?

    Skvělou potravinou na snížení cholesterolu jsou i ovesné vločky.
    Autor: Shutterstock.com
    Proti cévní mozkové příhodě ale samozřejmě existuje i prevence. "Na vzniku mrtvice se podílejí známé rizikové faktory jako zvýšený krevní tlak, kouření, cukrovka nebo porucha metabolismu tuků, například zvýšený cholesterol. Nesmíme podceňovat ani význam rodinné zátěže," vypočítává profesor Richard Češka z Centra preventivní kardiologie z 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Kromě vyjmenovaných rizik ale hraje roli také porucha srdečního rytmu, kterou je nutno léčit. 
  • Na celý život

    Příznakem může být i únava.
    Autor: shutterstock.com
    Cévní mozková příhoda ovlivní život nejen váš, ale i vašich blízkých. Tedy v případě, když ji vůbec přežijete. Jde totiž o nejčastější příčinu nemocnosti a invalidity u nás. Čím déle trvá, než je mrtvice diagnostikována a započata léčba, tím více je mozek poškozován. Člověka po mrtvici většinou poznáte na první pohled. Mívá ochrnutou jednu část těla. Zatímco koleno není schopen ohnout, ruku má ohnutou v lokti se zatnutou pěstí. Je velmi těžko schopen artikulovat, stejně jako porozumět. Bohužel se často i změní povahové rysy člověka. K tomu ale nemusí dojít.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...