Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Babské rady, jak na podzim zaručeně předejít rýmě a kašli!

  • Sáhněte pro radu do šuplíku vaší babičky!
    30. října 2016 | 06:00

    Víte, že pomáhá vytírat si nos olivovým olejem? Nosní sliznici umí regenerovat natolik, že je pak odolnější vůči patogenům  Podobných rad však máme mnohem víc!

  • Kloktejte panenské oleje

    Autor: Shutterstock.com
    Nejlepší je olivový, ale vhodné jsou i avokádový, dýňový nebo konopný. Dejte si do hrnku dvě polévkové lžíce a kloktejte tři až pět minut. Nepolykejte. Tyto oleje posilují sliznici nosohltanu, která pak lépe odolává náporu bacilů.
  • Zahřejte se sádlem

    Mažte si hrudník sádlu.
    Autor: Shutterstock.com
    Při bolestech na prsou a suchém kašli je výborným pomocníkem vepřové sádlo bez soli. V hrnci ho rozehřejte a namočte do něj kus obvazové vaty nebo kapesník (poslouží i několikrát přeložená gáza). Vyždímejte a přiložte na hrudní kost nad prsa. Přikryjte mikrotenovým sáčkem nebo potravinovou fólií a pak ještě zavažte kolem těla větším šátkem nebo plenou. Zábal vyměňujte 4krát za den.
  • Napařte se vincentkou

    Inhalace Vincentky vám pomůže.
    Autor: Shutterstock.com
    Ucpaný nos léčí napářka z vincentky, kterou koupíte v lékárně. Nalijte ji do hrnce a přiveďte do varu. Odstavte a nad horkou minerálkou se nakloňte a zhluboka vdechujte páru. Většího účinku docílíte, když si přes hlavu přehodíte ručník.
  • Nohy do vlhkých ponožek

    Vezměte si teplé ponožky.
    Autor: Shutterstock.com
    Zabírají skvěle při rýmě. Ponořte nohy do horké vody a ponožky do studené. Vyždímejte je a dejte si je na nohy. Na ně si ještě navlečte suché ponožky, pak ještě mikrotenové sáčky a lehněte si pod peřinu. Vlhké ponožky zlepší oběh a uvolní ucpaný nos.
  • Přiložte si tvaroh

    Na bolest v krku vám pomůže i tvaroh.
    Autor: Shutterstock.com
    Při bolesti v krku si připravte obklad z tvarohu. Asi 1,5 cm silnou vrstvu tvarohu vložte mezi dva kusy gázy nebo mezi dva šátky a obklad si přiložte na krk. Aplikujte ho vždy čerstvý nejméně 3krát denně.
  • Omotejte se priessnitzem

    Bolest v krku může pěkně znepříjemnit život.
    Autor: Shutterstock.com
    Na bolesti v krku, na prsou a při kašli je výborný Priessnitzův obklad, který se naučte dělat nazpaměť jako násobilku – je vážně skvělý. Tenký ručník nebo plenu namočte do studené vody, vyždímejte a omotejte si je kolem krku. Další vrstvou je jemný mikroten nebo igelit a poslední pak teplá šála nebo šátek. Nechte působit asi půl hodiny. Aplikujte až 6krát denně.
  • Ohřejte se bramborou

    Jestliže neodoláte bramborám jako příloze, uvařte si je ve slupce, mají tak nejnižší glykemický index a nebude vás pak tedy tolik honit mlsná.
    Autor: shutterstock
    Se silnou rýmou a nachlazením pomůže horký brambor. Brambor uvařte, oloupejte, rozmačkejte a přiložte na čelo. Nechte působit, až vychladne.
  • Skočte do horké vody

    Dejte si koupel!
    Autor: Shutterstock.com
    Když na vás leze chřipka, napusťte si vanu teplou vodou (tak teplou, jak snesete, aby vám nebylo špatně) a poležte si v lázni alespoň 15 minut. Pak se osušte, dejte si lipový čaj s medem a citronem a vlezte si pod peřinu.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...