Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Souboj pohlaví: Proč je nám pořád zima, a muži padají vedrem?

  • Jak to, že je mužům stále teplo?
    22. října 2016 | 06:00

    Dodnes to nechápu. Kdykoliv se potkám s bratrem, má zhruba tak o dvě vrstvy méně oblečení než já, a to nejsem zrovna zimomřivá. A ještě vykřikuje, jak je mu teplo. Nikdy se mi moc nechce tomu věřit, ale není to jediný muž v mém okolí, který to tak má. Že by je hřála frajeřina? To ne. Důvody, proč muži netrpí zimou tolik jako ženy, jsou mnohem vznešenější a "více vědecké". 

  • Nejde o mýty

    žena, muž, souboj, box, pěsti, hádka
    Autor: Shutterstock
    Není to zase další z žabomyších válek, kdy obě pohlaví mají tendence se navzájem popichovat a obviňovat se z malicherností. V ženských a mužských tělech a jejich fungování jsou ale rozdíly, se kterými nic neuděláme. I když je chlapům větší teplo, jednu výhodu máme i my, ženy. Naše tělesná teplota je mnohem konstantnější a nezaznamenáváme takové výkyvy jako muži. Dokážeme si ji lépe udržet kvůli tomu, abychom mohly zahřívat plod. U mužů tělesná teplota kolísá, aniž by si to ale nějak více uvědomovali. 

  • Rychleji vyprchá povrchové teplo

    Když se vám tělo v zimě začne třást, vytváří si tak teplo, které mu chybí.
    Autor: Shutterstock.com
    Hormony, menší vzrůst, méně svalů, pomalejší metabolismus. To všechno jsou aspekty, které hrají roli při udržování tělesné teploty. Naše svaly dokážou vytvořit mnohem méně tepla, navíc během menstruace zmrzneme ještě o trochu více. Tak hlavně že alespoň ta vnitřní teplota zůstává. Jakmile se ale venku ochladí, cévy se nám stáhnou a dostane se do nich mnohem méně krve, která by nás zahřála. Týká se to hlavně končetin.
  • Rychlejší metabolismus

    sex
    Autor: shutterstock
    To, že mají muži více svalů, znamená, že i jejich bazální metabolismus pracuje o něco rychleji než ten náš, kdy v našem těle zase hraje prim tuk. A protože vydávají o to více energie, trvá jim mnohem kratší dobu se zahřát. Můžeme být za to rády, alespoň pak vždy máme od koho si v chladných večerech půjčit mikinu a nechat se zahřát. 

  • Tuk nám nepomůže

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Říkám si, k čemu nám tedy slouží na těle všechen ten tuk? Neměl by nás také zahřívat, stejně jako muže? To sice ano, perfektně zvládá teplo držet, ale svaly, kterých mají zase muži více, s teplem umí lépe pracovat. Takže zatímco my si ho v sobě "syslíme", muži ho tak dlouho neudrží, ale zase ho neustále vytvářejí, jak svaly neustále pracují a zahřívají se. A pokud nám teplo vyprchá, trvá mnohem déle, než si ho opět vytvoříme.
  • Máme užší cévy

    Teď už se nemusíte bát žádné nehody!
    Autor: Shutterstock
    Když sáhnete na ruku ženě, bude ji mít vždy pravděpodobně o něco chladnější než muž. Dokonce až o tři stupně. Protože se ženské cévy zužují mnohem rychleji než ty mužské, rychleji končetiny prochladnou. A ty mají pak velký vliv na to, jak se cítíme celkově. Není asi překvapivé, že Raynaudovou chorobou, kdy dochází k omezenému prokrvování končetin, trpí zejména ženy. 

  • Během menstruace je nám větší zima

    Ginko biloba vám roztáhne cévy.
    Autor: Shutterstock.com
    Možná si to ani neuvědomujeme, ale během menstruace nám bývá větší zima než po zbytek cyklu. Den před krvácením nám totiž klesne hladina železa v těle, to způsobí nedostatek červených krvinek, což vede ke ztrátě tělesné teploty. Takže si během "svých dnů" přibalte jeden svetr navíc, budete ho možná potřebovat. Kromě toho některé studie říkají, že ženské hormony dělají naši krev o něco hustší, než je ta mužská, proto pak obtížněji prochází naším tělem. Proto ženy, které trpí na studené končetiny, by neměly užívat hormonální antikoncepci. 
  • Jak se zahřát?

    Kouření může vést až k rakovině močového měchýře.
    Autor: Shutterstock.com
    S tím, jak se cítíme, souvisí samozřejmě spousta dalších aspektů. Třeba kouření: pokud žena kouří, zaškrcují se tím tepny, dochází tak opět k omezenému průtoku krve. Schválně – máte kolem sebe nějakého kuřáka? A netrpí větším chladem než ostatní? Pokud víte, že jste zmrzlíci, potom si naordinujte doplňky stravy s ginkgo bilobou. Na německé univerzitě v Sársku byla provedena studie, podle které se lidem po užití ginkgo biloby zrychlil krevní tok až o 57 %, tedy mnohem rychleji se i zahřáli. To samé ale platí i o sportování: při pravidelném cvičení se vám roztáhnou cévy natolik, že vás zima nepřekvapí.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...