Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Otéká vám obličej? Není to jen nadváhou, můžou za to neobvyklá onemocnění i zánět

  • Otéká vám obličej? Zjistěte, čím to je!
    24. října 2016 | 06:00

    Také máte ráno, když se podíváte do zrcadla, pocit, že vypadáte jako ta ryba, která se sama nafukuje? I když za tím klidně můžou stát propařená noc nebo pár kilo navíc, která jste v poslední době nabrala, někdy to může být pouze jeden z příznaků určité nemoci, který byste ale neměla podceňovat. 

  • Opravdu ošklivý zánět dutin

    Rýmou to často teprve začíná...
    Autor: Shutterstock
    Jedním z důvodů může být i sinusitida, neboli zánět dutin. Zní to jako prkotina, ale takový zánět může pořádně potrápit. Týká se vedlejších nosních dutin, konkrétně těch mezi nosem, očima, čelem a lícními kostmi. Ty jsou naplněné vzduchem, a když se zanítí nebo se infikují, může být jedním z příznaků i oteklý obličej. Kromě toho vám také pravděpodobně poteče z nosu a bude vás bolet hlava jako čert. Infekce je způsobena virem, tedy nepotřebujete antibiotika, abyste se uzdravila. Místo toho si dejte klid, hodně pijte a zkuste antihistaminika, které pomohou uvolnit dutiny. Některá jsou sice volně prodejná, ale je lepší zajít si k lékaři, ideálně na ORL, aby vám předepsal taková, která vašemu tělu sednou nejlépe a brzy vám pomohou.

  • Nepotřebujete zubaře?

    Afty jsou velice bolestivé, pomoc můžete najít ve své kuchyni.
    Autor: Shutterstock.com
    Trápí vás bolest zubu? Uštípl se vám teď nedávno kousek? Potom váš oteklý obličej může být způsoben právě tím. Rozbitý zub, ať už kazem nebo jste třeba o kousek přišla, dává volný průchod bakteriím, které se dostanou do dásní a dále do zubu, kde se budou množit. Kolem zubu se vám tak začne tvořit otok plný hnisu, který se může postupně rozmnožovat do okolních zubů, nebo dokonce i do čelisti, pokud to nebudete řešit. Zubař vám pravděpodobně předepíše antibiotika, ale kromě toho vám pravděpodobně bude muset odsát kořenový kanálek a odstranit infikovaný nerv. Do té doby, než se k zubaři dostanete, pomáhejte si léky proti bolesti a ústa si vyplachujte slanou vodou.

  • Máte Cushingův syndrom

    Pozor na kosmetické zákroky, pokud trpíte na opary často!
    Autor: Shutterstock.com
    Možná znáte kortizol jako ten ošklivý zlý hormon, který se vyplavuje při stresu a brání vašemu hubnutí. Vězte, že má ale v našem těle mnohem více důležitých funkcí. Pomáhá totiž regulovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi. A to je jen zlomek. Může se ale stát, že ho nadledvinky produkují až příliš, což může vést ke Cushingovu syndromu.

    Toto onemocnění postihuje až třikrát častěji ženy než muže. Hlavními znaky jsou právě oteklý obličej, kruhy pod očima, snazší tvorba modřin, nadváha, případně více tělesného ochlupení i na místech, kde byste to asi nečekala. Není to úplně běžné onemocnění a častěji se objevuje u lidí, kteří jsou na steroidech, případně berou léky, které je obsahují. Ty jsou hlavně na autoimunitní onemocnění. Jestliže na sobě uvidíte některý z příznaků, řekněte o tom svému lékaři. Většinou lze syndrom vyléčit léky, pouze v krajních případech je nutná operace.

  • Jste na něco alergická

    Máte doma krb? I ten může být původcem vašich alergických reakcí.
    Autor: Shutterstock.com
    Je to podobné jako v případě zánětu dutin. Pokud se objeví alergická reakce, ať už na nějaké potraviny, léky, pyl (což v tomto počasí zřejmě nehrozí) nebo jiné látky, mohou vám otéct, a tedy se i ucpat dutiny v obličeji. Způsobí to zánět. Použijte své klasické léky na alergii, ale pokud si nejste jista, raději navštivte lékaře, se kterým se poraďte, jestli vůbec o alergii jde a jak ji případně léčit.

  • Máte příušnice

    Nemáte náhodou příušnice?
    Autor: iStock
    Moc se nesmějte. I když příušnice útočí hlavně na mladé a říká se, že je to nemoc z líbání, klidně mohou ohrozit i dospělého člověka. Kromě oteklého obličeje ale budete mít pravděpodobně také horečku, budou vás bolet hlava a svaly. Pak už jen stačí, aby vám lékař udělal stěry, podle kterých pozná, zda jde skutečně o příušnice. Léčba pak trvá zhruba čtrnáct dnů. 

  • Funguje vám špatně štítná žláza

    Nemáte problémy se štítnou žlázou?
    Autor: Shutterstock.com
    Tato žláza ve tvaru motýlka v krku produkuje hormony, které regulují metabolismus a tělesnou teplotu. Pokud jich produkuje málo, tak se metabolismus zpomalí a my začneme přibírat. Metabolické změny se projeví i v našem podkoží, kde se začne zvětšovat tkáň. Což se pak mimo jiné může projevit i tím oteklým obličejem. To ale není všechno, dalšími příznaky bývají suchá pleť, menstruace může být nepravidelná, budete se cítit slabá, zmrzlá. Při podezření na sníženou funkci štítné žlázy vám lékař udělá krevní testy a případně předepíše danou léčbu.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...