Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Je lepek skutečně škodlivý? Kdo by ho měl ze svého jídelníčku vyřadit?

  • 21. srpna 2022 | 06:00

    O lepku se toho, stejně jako o mléce nebo cukru, už napovídalo hodně. Za poslední roky se z něj stal doslova strašák. Mnozí ho radikálně vyřazují z jídelníčku a musí plánovat každé své sousto. To se může ukázat jako pozitivní krok. Je ale nezbytné se lepku opravdu vyhýbat, nebo se jedná o nafouknutou bublinu? Možná si odpíráte jisté potraviny úplně zbytečně.

    „Lepek je bílkovina, která se nachází v obilninách. Je obsažen v pšenici, žitu, ječmeni, ovsu a ve všech výrobcích z těchto obilnin,“ potvrzuje docent Pavel Kohout, gastroenterolog a člen Fóra zdravé výživy.

  • Všudypřítomný lepek

    Autor: istock.com

    Lidé si od vyřazení lepku z jídelníčku slibují zlepšení zdravotního stavu, rychlejší hubnutí a mnozí sportovci i lepší výkonnost. Bezlepková dieta je zkrátka už nějakou dobu módním trendem. Podle studií již celá jedna třetina Američanů dobrovolně vylučuje lepek ze stravy v domnění, že jim to pomůže.

    K odpůrcům lepku u nás patří například farmaceut Richard Pflegr, který na konferenci společnosti STOB před časem sdělil svůj poměrně radikální názor: „Považuju lepek za toxin, který se po druhé světové válce objevil v jídelníčku v takovém množství, jaké vůbec neodpovídá tomu, jak jsme vyvinuti.“ Podle doktora Pflegra je lepek ve formě levné pšeničné mouky a výrobků z ní bohužel všudypřítomný. Přidává se do tolika potravin, že mu nelze téměř uniknout. Přesto by se o to měli podle něj lidé snažit.

  • Zdravým lidem nevadí

    Autor: istock.com

    Docent Pavel Kohout naopak nevidí důvod, proč by zdraví lidé měli lepek z jídelníčku vylučovat. Současně ale zdůrazňuje, že racionální jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství vlákniny, tedy 30 gramů denně, hodně ovoce a zeleniny, a taky připouští, že konzumace bílého pečiva je nezdravá. „Žádné vědecké práce však neprokázaly, že by jídelníček zcela bez lepku měl nějakou zdravotní výhodu,“ zdůrazňuje lékař.

    Jiná je samozřejmě situace u lidí, kteří mají nějakou nemoc s lepkem související. U těchto lidí je laboratorně nebo i jinými diagnostickými metodami potvrzeno, že lepek nesnášejí nebo že na něj reagují alergicky. Tito pacienti musí lepek ze svých jídelníčků nekompromisně vyřadit. Pravdou je, že těchto lidí přibývá. I proto se o lepku mluví stále častěji a popularita bezlepkové diety narůstá.

  • Jídelníček dostává řád

    Autor: istock.com

    Lidé, kteří si o lepku něco přečetli nebo o něm slyšeli od známých, si bezlepkovou dietu sami naordinují. A co se stane? Život se jim obrátí vzhůru nohama. Jak by také ne! „Jejich starý jídelníček, který mnohdy postrádal pestrost a rozmanitost, je najednou obohacen o mnoho dalších potravin, které pečivo, chléb, těstoviny, knedlíky nebo sušenky nahrazují,“ vysvětluje Blanka Procházková, nutriční terapeutka a odbornice projektu Dokřupava.cz.

    Dobrovolným odmítačům lepku tak náhle do jídelníčku přibude ovoce, zelenina, luštěniny a jiné druhy obilovin bez lepku. Tato změna ale vyžaduje jisté úsilí. Musíte si jídlo i nákupy pečlivě plánovat a začnete vlastně nad každým soustem možná poprvé v životě přemýšlet. Jako „bezlepkář“ také jíte pravidelně, protože si musíte celodenní jídelníček pečlivě dopředu naplánovat.

    Logický výsledek? Zlepšení zdravotního stavu, redukce nadváhy, zvýšení psychické odolnosti i fyzické výkonnosti. Vyladí se i trávení – vláknina ho upraví, vyprazdňování je pak pravidelné a zmizí plynatost i pálení žáhy. Vynechání lepku tedy samo o sobě nic nezlepší. Zdraví pozitivně ovlivní zpestření jídelníčku, jeho dobré naplánování a konzumace jídla v klidu,“ dodává Blanka Procházková. 

    Link

  • Celiakie - skutečný nepřítel

    Bohužel každý stý Čech je donucen se lepku skutečně vyhýbat, protože trpí celiakií. Lepek u celiaků spouští ošklivou autoimunitní reakci. To znamená, že napadá jeho tělo, zejména pak sliznici tenkého střeva. Ta se po nějaké době může úplně zničit, což má za následek porušené vstřebávání důležitých živin. 

    Je však pozoruhodné, že 85 až 90 % lidí trpících alergií na lepek není v Česku vůbec diagnostikováno. Už z toho důvodu, že typické příznaky nemají vůbec nebo je trápí úplně jiné potíže, například bolesti kloubů, vleklá únava nebo zvýšená kazivost zubů. I ženy, které nemohou otěhotnět a nevědí proč, by měly zpozornět. Důvodem může být právě celiakie.

    Link

  • Den bez lepku

    Autor: istock.com

    I když netrpíte celiakií, není na škodu čas od času tělu ulevit a lepek alespoň trochu omezit. Zařaďte do svého týdne den bez lepku. Inspirovat se můžete následujícím jídelníčkem.

    Snídaně: Rýžová kaše s ovocem a oříšky - 5 lžic rýžových instantních vloček, půl hrnku horkého mléka, 1 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce kokosových lupínků, hrst mandlí, hrst lesních plodů.

    Svačina: Kukuřičné chlebíčky s tvarohovou pomazánkou - 4 kukuřičné chlebíčky, 100 g polotučného tvarohu, 5 nastrouhaných ředkviček, sůl a pepř.

    Oběd: Pohankové rizoto

    Svačina: Chia puding s banánem - 100 ml kokosového mléka, 2 lžíce chia semínek, 1 lžička čekankového sirupu, 1/2 banánu na ozdobu.

    Večeře: Vaječná omeleta se špenátem - 2 vejce, 50 g šunky, 3 hrsti baby špenátu, sůl a pepř. Podávejte se zeleninou, případně rýžovými chlebíčky.

     

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...