Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co pomáhá proti rakovině? Důležitá je strava, vliv má i koření!

  • 25. září 2016 | 06:00

    Každých dvacet minut zemře v České republice jeden člověk na rakovinu. Jak se proti této nemoci bránit? Nejdůležitější je prevence a zdravý životní styl včetně správné výživy. K té přispívá i koření. Jaké používat?

  • Bazalka na prsa

    Autor: shutterstock.com

    Účinky bazalky posvátné (má silnější aroma než častější bazalka pravá) jakožto vhodné prevence proti rakovině prsu zjišťoval výzkum, který nechala provádět Americká asociace pro výzkum rakoviny. Nacházejí se v ní silné antioxidanty, dále pak antimikrobiální a protiplísňové složky. Nejvíce se  bazalka osvědčila v raných stadiích nádorů, protože viditelně zpomalovala jejich růst.

  • Chilli na slinivku

    Autor: shutterstock.com

    Chilli koření obsahuje látku zvanou kapsaicin, který dokáže v některých případech zabíjet rakovinové buňky. Molekuly kapsaicinu se totiž na ně umějí navázat a donutit je k tomu, aby se samy začaly ničit. Nejvíce účinkuje chilli na rakovinu slinivky, žaludku a plic. Negativně však prý působí kapsaicin v případě raného stadia melanomu – podle všeho růst tohoto nádoru urychluje.

  • Kmín na tlusté střevo

    Autor: shutterstock.com

    V americké Filadelfii lékaři zjistili, že kmín je i velmi silným antioxidantem, ,a tedy dokáže preventivně chránit organismus před rakovinou obecně. Osvědčil se například při léčbě nádorů tlustého střeva, prsu a slinivky.

  • Kurkuma na plíce

    Autor: shutterstock.com

    Kurkuma je úžasné koření žluté barvy, které mimo jiné tvoří podstatnou složku směsi kari. Kurkuma obsahuje látku kurkumin, která zastavuje rakovinné bujení. Vědci z Británie, kteří jeho účinky zkoumali, zveřejnili své poznatky v prestižním vědeckém časopise British Journal of Cancer. Mimo jiné se zjistilo, že kurkumin začíná nádorové buňky likvidovat už dvacet čtyři hodin po jeho konzumaci. Účinkuje především při nádorech tlustého střeva, prostaty, plic a prsu.

  • Rozmarýn na kůži

    Autor: shutterstock.com

    Za vynikající složku při tepelné úpravě masa označili vědci rozmarýn. Když ho použijeme, snižujeme tak množství rakovinotvorných látek, které vznikají při vaření masa. Rozmarýn dále pomáhá aktivizovat enzymy, které detoxikují organismus, a riziko rakoviny se tak zase snižuje. Rozmarýn umí bojovat především s rakovinou kůže a prsu.

  • Skořice na žaludek

    Autor: shutterstock.com

    Skořice patří mezi nejdéle používaná koření v historii lidstva. Obsahuje zcela výjimečné množství antioxidantů. Ve srovnání například s velmi zdravými borůvkami je to až pětadvacetkrát víc. Proti rakovině působí preventivně, ale dokáže také potlačovat už vzniklé tumory. Zastavuje totiž tvorbu krevních kapilár, které nádorům dodávají živiny a kyslík, které potřebují ke svému růstu. Příznivě působí například při rakovině žaludku nebo leukemii.

  • Zázvor na vaječníky

    Autor: shutterstock.com

    Podle výzkumů v americkém Michiganu stojí zázvor na prvním místě mezi kořeními v boji proti rakovině vaječníků. Dokáže působit preventivně proti jejímu vzniku a zároveň umí zpomalit rozvoj těchto nádorů.

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...