Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kde se usazuje stres? Dejte si pozor na ty orgány, které trpí nejvíce!

  • Trápí vás neustále nemoci? Možná byste měli uzdravit nejprve svoji duši.
    4. září 2016 | 06:00

    Už Platon říkával: „Chceš-li zahojit tělo, musíš předně zahojit duši.“ Stres, smutek či nervozita totiž mohou přivodit prakticky kteroukoliv nemoc. Od srdečního selhání po žaludeční vředy. Na co si dávat pozor nejvíc? 

  • Játra

    Hormonální antikoncepce depresi nezpůsobuje. Naopak.
    Autor: Shutterstock.com
    Jsou centrem psychické látkové přeměny. Často onemocní vlivem nezřízenosti – příliš mnoho jídla, pití, sexu, přehnaná rozpínavost, ale problémy s játry souvisí i s problémy s vlastním sebehodnocením.
  • Močový měchýř

    Přepracovanost se brzy projeví
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Má vylučovací funkci. A to nejen doslova. Při poruchách močového měchýře se člověk nemůže zbavit minulého a ocitá se „pod tlakem“. Takže pokud vás často trápí problémy s tímto orgánem spojené, možná byste se měli zamyslet nad tím, jestli není třeba někde trochu upustit páru. 
  • Ledviny

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Problémy s ledvinami ukazují na mezilidské problémy, partnerské problémy, nějaký citový konflikt nebo kolizi s ideálem. Je třeba vyčistit své myšlenkové vzorce, zbavit se strachu a přijmout, co se děje. Praxe ukazuje, že s ledvinami má také problémy ten, kdo podvádí.
  • Srdce

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Člověk má dvě centra: mozek a srdce, tedy rozum a cit. Co vyvede srdce z rytmu, je vždy emoce. Nemocné srdce mají lidé, kteří nenaslouchají svému citu, ale jen rozumu a hodně přeceňují své ego.
  • Tenké střevo

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Analyzuje a zpracovává hmotné jevy (potravu). Člověk s nemocným tenkým střevem příliš analyzuje, nadměrně lpí na detailech, kritizuje a je dost malicherný. Projevují se zde také existenční obavy.
  • Tlusté střevo

    Dříve, než sáhnete po lécích, zkuste přírodní medicínu.
    Autor: Shutterstock.com
    Tlusté střevo souvisí s podvědomím. Se strachem, že se obsah našeho podvědomí může dostat na denní světlo. Člověk má problémy s vyjádřením svých pocitů, s uvolněním, odevzdáním se.
  • Kůže

    Bolest zad může být způsobena chůzí na vysokých podpatcích, ale i třeba stresem.
    Autor: Shutterstock.com
    Kůže je největší kontaktní orgán člověka. Při problémech je třeba si říci: Musím se také zabývat sám sebou – co mě svědí a pálí? Totéž platí pro psychiku. Při kožních chorobách bývá narušen kontakt sama se sebou.
  • Průdušky

    Deprese neznamená špatná nálada. Pokud se její příznaky nelepší, je nutné začít se léčit.
    Autor: Shutterstock.com
    Vedou a filtrují vzduch (a také psychické vjemy) pro zpracování dál v těle (plicích). Mohou se zanítit (zúžení) nebo se křečovitě stáhnout. Dostávají se do problémů při přehnané péči nebo při myšlenkách na péči nedostatečnou.

    Více o psychice a nemocích s ní spojených se dočtete v zářijovém čísle Blesk Zdraví, které je už nyní v prodeji:

    Zdraví září
    Autor: archiv Blesk zdraví

Autor: Silvie Risová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...