Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rakovina Brendy z Beverly Hills: Proč je pro ni tak nebezpečná?

27. srpna 2016 | 06:00

Nepříliš veselou diagnózu si před rokem vyslechla i někdejší hvězda Beverly Hills 90210 Shannen Doherty. Nyní se její stav ale velmi ztížil. S čím vlastně bojuje? Má rakovinu prsu. Stejnou diagnózu, jakou si v Česku ročně vyslechne šest a půl tisíce žen. 

Po rakovině kůže je karcinom prsu nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Počet pacientek každoročně stoupá, naštěstí ale stejnou měrou stoupá i počet těch, které se s nemocí dokážou poprat a zvítězit nad ní. I tak ale na 6500 nových případů připadá ročně 2000 těch, které svůj boj prohrají. Alfou a omegou v tomto případě je včasné zachycení rostoucího nádoru.

Shannen se svým manželem Kurtem
Autor: instagram

Což bývá mnohdy problém u mladších žen. Nemusí chodit na pravidelné prohlídky a samovyšetření dost podceňují. Navíc prsní žláza mladé ženy je mnohem hutnější, a tak se případné ložisko dokáže spíše skrýt.

Minoritní záležitost

I tak je ale rakovina prsu u mladších žen spíše minoritní záležitostí. Ze všech pacientek v České republice je pouze 37 procent mladších šedesáti let. Přitom ale nejčastější důvod úmrtí žen ve věku 20 až 54 let je právě karcinom prsu. 

I když do pětačtyřicátého roku se vyšetření mamografem nedoporučuje, každá z nás může jít jednou za rok na vyšetření sonografem, který dokáže změny odhalit stejně jako mamograf. Kromě vyšetření sonem, které si žena hradí sama (stojí asi 400 až 700 Kč), jí život může zachránit i samovyšetření, které ale spousta z nás podceňuje.

Video se připravuje ...
Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na návod! • VIDEO: Adriana Krátká

Léčba přišla pozdě

Shannen Doherty sice nespadá do té nižší věkové kategorie (ta se počítá do čtyřiceti let), nicméně i ona se s nemocí potkala dost brzy. Diagnostikována byla herečce – známé zejména rolí Brendy v seriálu Beverly Hills 90210 – ve 43 letech. Musela podstoupit sérii chemoterapií a bylo jí odstraněno jedno prso. Bohužel začala s léčbou pozdě, což nyní, rok a půl od diagnózy, jejímu stavu příliš nepřispívá.

"Občas není nic většího než mateřská láska, která vám pomáhá držet se. Děkuji maminko, že jsi tu byla vždy se mnou a máš sílu i za mě," píše herečka na svém instagramovém profilu.
Autor: instagram
Za to, že se na nemoc přišlo tak pozdě, údajně nemůže sama herečka, která by snad zanedbala prevenci. Viníkem je její finanční poradce, který za ni neplatil zdravotní pojištění, a tak nemohla podstoupit všechna potřebná vyšetření. Shannen Doherty tvrdí, že by se bývala byla mohla vyhnout chemoterapii i ozařování, kdyby její nemoc byla odhalena včas. 

Opora v rodině 

Nicméně pozdě bycha honit. Na začátku srpna herečka v rozhovoru v Entertainment Tonight přiznala, že se rakovinotvorné buňky dostaly z prsou i do lymfatických uzlin, v důsledku čehož musela podstoupit další léčbu chemoterapií a následným ozařováním. To snáší velmi špatně, dle svých slov každou chvíli zvrací, cítí se slabá a i samotná cesta do koupelny z postele ji vysiluje. To jsou, bohužel, vedlejší účinky léčby.

Naštěstí má kolem sebe alespoň milující lidi, ať už je to její manžel Kurt Iswarienko, kamarádka Sarah Michell Gellar nebo v neposlední řadě maminka. Před pár dny přidala fotografii s ní na svůj Instagram s komentářem: "Není na světě nic takového, co by vás drželo, jako je mateřská láska. Děkuji ti za to, že jsi silná i za mě." 

Video se připravuje ...