Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Které bylinky vám pomohou od zdravotních problémů? Naučte se je sušit!

  • 22. srpna 2016 | 06:00

    Nic proti pilulkám a umělým dochucovadlům jídel, ale jejich roli zvládnou mnohem lépe bylinky. Navíc mnohem levněji a zdravěji. K bylinkám se vrací čím dál víc lidí. Většina z nás si alespoň bazalku, mátu nebo petrželku pěstuje v květináčích na balkoně nebo je vysazujeme na zahradu. Někteří „jedou“ bylinky ve velkém a s herbářem v ruce obíhají louky. Pokud i vy máte chuť propadnout jejich kouzlu, naučte se je s námi pěstovat, sušit a používat tak, abyste díky nim měla nejlepší pečeni, trochu zhubla a vyléčila si kašel. To všechno bylinky umějí. 

  • Jetel

    Červený jetel
    Autor: Shutterstock.com
    Na loukách jsou ho mraky, a přitom tahle bylinka léčí i takové problémy, jako jsou střevní potíže, ekzémy, kašel a bronchitida. Jetel mírní projevy menopauzy, čistí krev, detoxikuje tělo a působí na lymfatický systém, takže vám pomůže zbavit se celulitidy. Skvělé je, že nemá žádné vedlejší účinky a čaj z něj je vysloveně chutný.

    RECEPT NA ČAJ Z JETELE

    2 lžíce sušených květů přelijte 0,5 l vroucí vody a nechte 5 minut odstát. Čaj sceďte a podávejte teplý.

  • Meduňka

    .
    Autor: Shutterstock
    Tahle na pohled nenápadná voňavá bylinka je balzám na nervy. Uklidňuje, mírní bušení srdce, křeče v žaludku, záchvaty kašle, je super na nevolnost v těhotenství a léčí i bolesti hlavy. A bude skvělá do ovocných jídel.

    BALZÁM NA RTY

    Meduňka léčí i opary, jen ji musíte smíchat s mandlovým olejem a včelím voskem a používat ji jako balzám, kdykoli ucítíte, že se objevují první náznaky potíží.

  • Heřmánek

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Poradí si s křečemi při mi menstruaci, žaludečními a trávicími potížemi a uklidňuje pocuchané nervy.

    Heřmánkový čaj ale pijte jen při potížích, nikdy ho nepoužívejte dlouhodobě. Má podobné účinky jako antibiotikum a mohl by vám oslabit střevní mikroflóru. Pokud si z něj dáte jednou týdně lázeň celého těla (včetně omývání obličeje a vlasů), budete mít jemnou a zdravou pleť i vlasy.

    HEŘMÁNKOVÁ KOUPEL

    2 hrsti heřmánku spařte, 10 minut je louhujte a pak přidejte do vany.

  • Jitrocel

    Jitrocel
    Autor: Shutterstock.com
    Má protizánětlivé účinky a tlumí kašel. Šťáva podporuje a upravuje trávení, působí na žaludeční vředy a na nemoci dvanácterníku.

    Zevně pomáhají jitrocelové listy hojit rány všeho druhu (včetně bércových vředů). Stačí jen přiložit čerstvou bylinku na postižené místo a nechat působit.

    NEVAŘENÝ JITROCELOVÝ SIRUP

    Listy omyjte a natrhejte na malé kousky. Do čisté a vroucí vodou vypařené šroubovací sklenice naskládejte centimetrovou vrstvu jitrocele, zasypejte ji cukrem (nebo zalijte medem), přidejte další vrstvu a tak pokračujte, dokud nebude nádoba plná. Sklenici uzavřete a nechte ji stát 10 dní na teplém místě (ale ne na slunci). Pak sirup slijte a uskladněte v lednici.

  • Máta

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nabudí organismus, zlepší tělesnou kondici, funguje jako afrodiziakum na ženy i muže, posiluje nervovou soustavu a léčí všechny žaludeční problémy. Jako kloktadlo mírní bolesti zubů a dásní. Ve starých kulturách byla symbolem přátelství. ,

    DOMÁCÍ LIKÉR Z MÁTY

    Smíchejte mátové listy s 0,75 litru vodky, slivovice nebo koňaku. Lahev pečlivě uzavřete a nechte ji 3 týdny stát na slunci. Pak obsah sceďte a smíchejte s 200 g cukru rozmíchaného ve vodě. Uchovávejte v chladu.

  • Kopřiva

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Nenajdete nic lepšího na pročištění krve a krvetvorbu než „obyčejnou“ kopřivu. Ale umí toho ještě víc. Pomáhá snižovat obsah cukru v krvi, je močopudná, upravuje zažívání, odstraňuje únavu, poradí si i s nemocemi jater, žlučníku a sleziny.

    KOPŘIVOVÝ ŠPENÁT

    Mladé kopřivy nasekejte, spařte vroucí vodou a hned je ochlaďte studenou. Na pánvi zpěňte nadrobno nasekanou cibulku, přidejte kopřivové listy, dva stroužky utřeného česneku a poduste. Osolte, opepřete, před dokončením přidejte vejce a zjemněte smetanou.

  • Měsíček

    Měsíček
    Autor: Shutterstock.com
    Květy měsíčku uvolňují křeče (od žaludečních po menstruační), pomáhají léčit žloutenku a čistit krev, ale úplně nejlepší jsou na všechny nemoci kůže.

    MAST ZE SÁDLA

    2 hrsti květů měsíčku vložte do kastrolu na 250 g vepřového rozehřátého sádla a na slabém plameni je 3 minuty restujte. Pak je stáhněte z plamene a nechte do druhého dne odstát. Další den pánev ohřejte, mast proceďte, nalijte ji do kelímků od krému nebo šroubovacích skleniček, nechte vystydnout a uchovávejte v lednici.

  • Jak je sušit, aby vydržely?

    Autor: Shutterstock.com
    Zásada je neukládat bylinky během sušení na hromadu, ale pečlivě je rozprostřít třeba na velké síto, plátno nebo čistý papír. Silné rostlinky často obracejte. Nedoporučuje se sušit je na slunci, lepší je stín nebo polostín, ale i dobře větraná místnost (kůlna, půda, klidně i obývák). Že jsou bylinky připravené k uskladnění, poznáte podle toho, že jsou křehké a lekce se drolí.

    Náš tip:

    Sušit můžete i v troubě nebo sušičce, ale ohlídejte si nastavenou teplotu a dobu sušení, abyste bylinky nespálila. Obecně se doporučuje teplota kolem 30 °C.

Autor: MAJ
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...