Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je normální, že mě bolí prsa? Kdy bych měla jít k lékaři?

  • Jaké bolesti byste měla věnovat pozornost?
    10. srpna 2016 | 06:00

    Prsa jsou velmi citlivá. A to nejen na dotek, ale mohou se ozvat i sama o sobě. Jejich citlivost se mění v průběhu menstruačního cyklu, s blížícím se krvácením mohou i pobolívat více. Ve chvíli, kdy cítíme v ňadrech bolest, může nás to vyděsit. Kdy je v pořádku, že nás bolí, a kdy bychom měly zpozornět? 

  • Hormony

    Autor: Shutterstock.com
    Zuřivě naběhnete do obchodu a chápete se většího čísla podprsenky, protože najednou máte zásadní problém se do té stávající vejít? K tomu začnete propadat trudomyslnosti, protože zvětšená prsa znamenají jediné – že jste musela zase něco přibrat. Jenže to ne vy, ale hormony mají na svědomí fakt, že se až na jeden týden mohou prsa zvětšit klidně o jednu velikost. Je to často součástí našeho PMS. V tu chvíli můžete cítit i větší tlak. To se ale změní s příchodem menstruace.
  • Citlivky

    Autor: Shutterstock.com
    Jen co se dostanete na vrchol vašeho cyklu, tedy když ovulujete, hormony v těle začnou trochu bláznit, zvýší se hladina progesteronu, takže se prsa stávají citlivějšími. Ne všechny ženy to vždycky nutně musí vnímat, ale mnoho z nás si pár dnů po ovulaci stěžuje, že ňadra bolí. Někdy může dokonce bolest vystřelovat až do podpaží, to se týká zejména mladých žen. Jakmile ale opět klesne hladina hormonů, odezní i bolesti a nepříjemné stavy. 
  • Těhotenství

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Některé ženy ještě stále menstruují, ale jejich tělo už jim dává najevo těhotenství právě skrze prsa. Ta se v těhotenství zvětší a připravují se na svou roli během mateřství. Někdy se tomu tak stane už v brzkých začátcích těhotenství, třeba už ve čtvrtém týdnu. Zvětšuje se mléčná žláza, která ňadra začíná postupně zaplňovat. Podle lékařů to může být dlouhou dobu jediný příznak, který značí nadcházející radostný stav.
  • Změna antikoncepce

    Autor: Shutterstock.com
    Dalším důvodem, proč máte najednou citlivější nebo až výrazně bolestivější ňadra, může být paradoxně i změna antikoncepce. Přitom hormonální antikoncepce se často nasazuje právě jako léčba při bolestech prsou, které jsou způsobeny přílišnými výkyvy hormonů. V takovém případě by do jednoho dvou měsíců měly odeznít. Tak dlouho může trvat, než se tělo s novou dávkou hormonů srovná. Nicméně pokud vás bude bolest trápit dál, pak si popovídejte se svým gynekologem. Možná vám zrovna daný hormonální přípravek nesedl a je třeba vyzkoušet jiný. 
  • Infekce

    Autor: Shutterstock.com
    Když ženu bolí obě prsa, většinou si sama dokáže odůvodnit, že to bude způsobeno pravděpodobně právě jejím cyklem. Ale jakmile se objeví podivné pocity v jednom z ňader, je právoplatně mnohem více vyděšena. První věc, která většinu z nás napadne, je nádor. Vždycky to ale nemusí být to nejhorší. Navíc rakovina nebolí. Co ale ano, je zánět, neboli mastitida. Nejvíce zkušeností s ním mají ženy kojící. Mléčné žlázy se ucpou a dostane se do nich bakterie, která infekci způsobí. Ovšem mastitida může postihnout i ženy nekojící. Kromě bolesti také místo, kde se zánět objeví, zrudne, je teplejší oproti okolí a mohou se zvětšit i uzliny. 
  • Cysta

    Výhodou malých prsou je mimo jiné i to, že si můžete dovolit chodit bez podprsenky.
    Autor: Shutterstock.com
    Při slově cysta se spousta žen zarazí, možná až vyděsí. Přitom není vždy důvod. Jsou to útvary různých velikostí, jejichž vznik může být způsoben několika příčinami. Je to třeba jen malý útvar, který je napuštěn tekutinou. Ve většině případů sám také zmizí. I když ani tak není dobré to podceňovat. Další v řadě jsou cysty způsobené dysplazií, neboli poruchou vývoje, za kterou mohou hormony. Konkrétně nadbytek estrogenu a nedostatek progesteronu. 

    "Pokud si nahmatá něco mladá žena, většinou se nejedná o nic závažného. Ale nelze to říct na sto procent. Pokud to, co nahmatá, je citlivé a bolí to, tak bych klidně počkala. Jestli mají ženy ale jakoukoliv nejistotu, tak ať jdou ihned k lékaři," říká lékařka Alena Bílková z Mammacentrum Zelený pruh. 

    Video se připravuje ...
    Jakých změn byste si na svých prsou měla všímat? • VIDEO: Adam Balažovič
  • Rakovina

    Rakovina prsou je obestřena mnoha mýty, které nás ženy poté děsí ještě více, než je nutné.
    Autor: Shutterstock.com
    Nicméně ať už si nahmatáte na prsu jakoukoliv bulku, neměla byste příliš dlouho váhat. Raději vyrazte k lékaři. I z neškodné cysty způsobené právě třeba dysplazií se může časem vyvinout zhoubný nádor. Nicméně pod dohledem lékaře se nemusíte ničeho bát. Stejně jako ne každá bulka, ani každý nádor v prsu není hned maligní. Rakovina v prsou má mnoho podob a některé z nich jsou i benigní. 
    Video se připravuje ...
    Jak si správně vyšetřit prsa? Podívejte se na návod! • VIDEO: Adriana Krátká

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...