Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Proč mi píská v uších? Může za to úraz, ale i špatný tlak nebo cukrovka!

Pískání v uších vás může dovést až k psychiatrovi.
14. srpna 2016 | 06:00

Představte si, že by vám zničehonic začalo pískat v uších a pískot by nepřestával. Jestli si říkáte, že by to bylo k zbláznění, máte pravdu. Lidé, které to postihne, mnohdy končí v rukou psychiatra. 

V České republice žije s tímto problémem téměř milion lidí. Pískání v uších, odborně tinnitus, označuje soubor různých zvuků (šumění, šelest, pískání…), které mají původ v hlavě. Krátkodobě zažívá pískání v uších každý třetí z nás, u některých se bohužel problém vyvíjí do chronického stadia, kdy je pak léčba daleko obtížnější.

Lékaři proto důrazně radí tinnitus nepodceňovat. Když se objeví, je třeba co nejdřív zajít na ORL nebo na neurologii. „Jde o problém, který sám o sobě nemocí není, ale je průvodním jevem jiných chorob, například ušních, srdečně-cévních či neurologických,“ říká Tomáš Dvořák, specialista v oboru otorhinolaryngologie.

Rána pro psychiku

Nechte se vyšetřit.
Autor: Shutterstock.com
„Když se u mě poprvé objevil nepříjemný zvuk, bylo pozdě večer a já jsem si myslela, že jde o pískot odněkud zvenčí. Pak jsem si ale uvědomila, že mi píská v uších a že už to trvá nějak dlouho,“ říká pětapadesátiletá Věra.

„V tu chvíli jsem cítila hroznou paniku a sotva jsem se dočkala rána. Hned jsem šla na ORL, kde mi lékař diagnostikoval začínající zánět středního ucha. Nikdy jsem ho neměla, ani jako dítě, takže mě to velmi překvapilo. Dostala jsem léky a za dva dny pískání ustalo. Nerozvinul se ani zánět středouší, takže mě vlastně ten šílený zvuk uchránil od nepříjemných bolestí. I když nevím, jestli je horší propichování bubínku nebo nepřetržité pískání. Vůbec si neumím představit, co bych dělala, kdyby to bylo pokračovalo. Nemáte kam utéct, zvuk vám vychází z hlavy a nejde se ho zbavit. Nerada na to vzpomínám.“

Lékař Věře sdělil, že podobné štěstí nemá bohužel každý. Zcela vyléčit chronický tinnitus se povede tak ve dvaceti procentech případů. Hodně pacientů proto musí kromě jiné terapie brát dlouhodobě antidepresiva, léky proti úzkosti a navštěvovat psychiatra nebo psychologa.

Léčba s nejistým výsledkem

Léčba tinnitu není vůbec jednoduchá a její výsledek také není jistý. „Důležité je přijít opravdu co nejdřív. Jestli necháte problém být, většinou přejde z akutní do chronické fáze, a léčba se tak velmi zkomplikuje,“ říká doktor Dvořák. Podle něj existují kromě klasických medicínských postupů i některé alternativní metody a je dobré obě možnosti vzájemně kombinovat. „Osvědčily se například masáže hlavy, jóga a podávání ginkgo biloby v tabletách – jako potravinový doplněk. Ginkgo může pomoci po měsíci až šesti týdnech užívání. Neplatí to pochopitelně vždy a u každého,“ doplňuje lékař.

Ne všechny rady našich babiček jsou pravdivé.
Autor: Profimedia.cz

Jestliže je tinnitus způsoben nedostatečným prokrvováním vnitřního ucha, podávají se nejčastěji dvakrát denně léky, které rozšiřují cévy, nebo se nasadí kortikoidy. Další možností je návštěva fyzioterapeuta, protože někdy je způsoben tinnitus problémem v oblasti krční páteře. Taková příčina je léčitelná velmi dobře. Někdy se zkouší i pobyt v takzvané hyperbarické komoře, kde pacient inhaluje stoprocentní kyslík. Ten pomáhá dobrému prokrvení. K léčbě se používá i magnetoterapie, a to pro oblast uší a krční páteře. Jestliže se jedná o chronický problém, jsou pro pacienty zásadní psychická rovnováha a snaha nepříjemný zvuk nevnímat.

Jak si pomoct sám?

Když už se pískání objeví, k jeho potlačení často stačí polknout nebo si dát doušek vody, při ležení v posteli pomůže otočit se na druhý bok. Můžete se také pokusit překrýt pískání jinými, pro vás příjemnějšími zvuky. Třeba zvuky přírody, ezoterické hudby. V rámci prevence používejte v hlučném provozu chrániče uší. Šelest a pískání navíc zhoršují stres a nervozita, proto jsou důležité relaxace a celkové uvolnění, odpočinek, snaha myslet na něco jiného. Naopak si přihoršíte kofeinovými nápoji, alkoholem, kouřením nebo nápoji s obsahem chininu. Na pomoc přiberte minerály a vitaminy, speciálně hořčík, zinek, vitaminy A, E a skupiny B.

Autor: sia
Video se připravuje ...