Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

10 důvodů, proč vás to při sexu bolí

  • Někdy může být na vině i špatná poloha. Zkuste ji změnit!
    31. července 2016 | 06:00

    Sex je náš, dělá dobře mně i tobě... Jenže co když ne? Co když mě to při sexu bolí? Důvody, proč si své milostné chvilky neužíváme tak, jak bychom si zasloužily, mohou vězet v našem zdraví. V některých případech to lze napravit docela rychle a bezbolestně, jindy si bez lékaře neporadíte. Co jsou nejčastější příčiny bolesti při sexu? 

  • Nedostatečná lubrikace

    Naučte se dotýkat sama sebe před partnerem tak, abyste se nestyděla.
    Autor: Shutterstock.com
    Ačkoliv je naše vagina soběstačná a schopna se lubrikovat sama, v některých případech tomu tak prostě není. Důvodů je hned několik. Stejně jako mají muži problém se vzrušit poté, co vypili moc alkoholu, i my ženy se po určité hladince hůře vzrušujeme. Na vině může být i partner, který nás nedokáže správně naladit, případně stres, od kterého se nedokážeme oprostit. Jako první záchranu použijte lubrikační gel. Různé krémy však raději nechte stranou, mohly byste si narušit pH vaginy a později se potýkat třeba s infekcí. Jestliže ale máte dlouhodobě problémy v tomto směru, navštivte svého gynekologa. Existují mastičky, které budete užívat dlouhodobě.
  • Jste alergická na sexuální hračky

    Nelžete gynekologovi o tom, zda máte chráněný, či nechráněný styk.
    Autor: Shutterstock.com
    Nemusí to být pouze jen sexuální hračky, se kterými se dostáváte do styku, ale v některých případech i lubrikanty. Ačkoliv musí být vyrobeny z nezávadných látek, někdy se prostě stane, že je vaše vnitřní prostředí vaginy natolik citlivé, že i tuto drobnou změnu vnímá. Existují i případy, kdy žena trpí při užívání klasických latexových kondomů. Pak je čas obrátit se na léčivou sílu přírody a vyzkoušet kaučukové.
  • Máte zarostlé chloupky

    Gynekolog skutečně neřeší, zda jste oholena, či nikoliv.
    Autor: Shutterstock.com
    Nesmějte se, i tento na první pohled pouze estetický problém může vést až k tomu, že vás sex bolí. Jestliže se vám poslední depilace příliš nepovedla a zůstaly vám po ní pupínky, případně občas trpíte zarůstajícími chloupky v této oblasti, může i sex bolet. A to zejména při přírazech. V takovém případě nemůžete dělat nic moc jiného než používat zjemňující krémy a čekat, až to přejde. 
  • Špatná poloha

    Muži při sexu myslí na někoho jiného
    Autor: Profimedia.cz
    Je sice skvělé, že znáte více než dvě polohy, ale jejich poznávání a zkoušení s sebou nesou i rizika, a to v podobě bolesti. Poloha, která je komfortní vašemu partnerovi, nemusí vyhovovat vám. A to z důvodu, že se dostane příliš hluboko, nebo tehdy, pokud je jeho penis trochu zahnutý, ocitne se prostě tam, kde to pro vás není příjemné. Může se stát, že vás to ale začne bolet i při vašich osvědčených polohách. Někdy se ženě během života může trochu obrátit děloha, takže v dané poloze na ni penis naráží. Někdy se to vrátí do normálu samo, ale gynekologové mají zaručenou radu – otěhotnět. No, to snad raději v některých případech změnit tu polohu... 
  • Sexuální dysfunkce

    Změňte při masturbaci pozici.
    Autor: Shutterstock.com
    Všechny důvody byly doposud druhotné a daly se bez větších problémů odstranit. Jenže bolest při sexu může být závažnějšího rázu. Může za to třeba vaginismus. Při této nemoci se stahují svaly, dochází k nedobrovolným křečím a žena to většinou těžko může sama ovlivnit. V podstatě jde o psychický problém, protože tyto stahy a křeče mohou být způsobeny psychickými problémy, strachem z otěhotnění, špatnými zkušenostmi. Určitě je dobré o tomto problému si popovídat se svým gynekologem, který se bude snažit najít řešení, případně i s pomocí psychologa.
  • Obdařený partner

    Pokud jste zamilovaná, hlava vács nikdy nebolí.
    Autor: profimedia.cz
    Žádný chlap není tak velký, aby nemohl použít kondom. Ale jakmile jde o okamžitou penetraci, může nastat problém. Chlapy to možná příliš nepotěší, ale v takovém případě je nutná delší předehra, aby se žena více uvolnila, připravila. Je dobré začít jednoduššími polohami, jako je misionářská nebo na koníčka, kdy si hloubku styku může žena sama určit a řídit. 
  • Stala jste se matkou

    ...
    Autor: Shutterstock
    Jestliže máte chuť do sexu brzy po porodu, dobře pro vás! Ale začněte zlehka, po dodržení šestinedělí. A i pak buďte s partnerem opatrná. Vaše vagina prošla určitým traumatem a bude potřebovat chvíli na zotavenou, než se opět stane hvězdou vaší ložnice. Proto nejprve zkoušejte lehčí polohy, nechte se od svého partnera rozmazlovat a přitvrzujte až postupně. Prostě pokud budete poslouchat své tělo a své libido, ono vám samo řekne, co si zaslouží a na co má už síly. Ale nebojte se!
  • Jste nemocná

    Účinnou prevencí proti HPV virům, a tedy případě i rakovině děložního čípku, je ochrana při sexu a minimální promiskuita.
    Autor: Shutterstock.com
    Kvasinková infekce není žádná legrace. Stejně jako třeba zánětlivé onemocnění pánve, které také může být hlavním viníkem vaší bolesti. A jestliže máte stálého partnera, jste si jistá, že nemáte v sobě žádnou infekci ani zánět, je možná na čase vážně si popovídat, případně ho rovnou chytnout za ucho a odvést na testy. Většina pohlavních chorob se totiž projevuje právě bolestí při sexu, přestože vnější příznaky nemusí být hned zjevné. V každém případě jen při sebemenší nejistotě jděte ke svému gynekologovi. On už bude vědět, co s vámi. 
  • Dlouhý půst

    Sexy tanec
    Autor: shutterstock
    Konečně na to došlo! Konečně po dlouhé době uléháte do postele s vaším princem, plna radosti z nadcházejících chvil. Jenže kde se vzala, tu se vzala bolest! Neznamená to, že bychom vám jako prevenci radily někde si užívat, aby to pro vás pak bylo příjemné. Jen se prostě musíte na chvíli "kousnout" a vydržet to. Dobrá zpráva je, že jde většinou jen o chvilkovou záležitost a bolest se rychle změní v slast. 
  • Jdete hned na věc

    Chcete ho rozpálit? Stačí najít ta správná místa!
    Autor: Shutterstock
    Zapomeňte na všechny Odstíny šedi a podobné filmy, kde na sebe ústřední dvojice jen mrkne a už jsou v sobě. Takhle to prostě nefunguje, a aby vše do sebe zapadlo, jak má, potřebujete se chvíli rozehřát a v klidu se připravit. Nejde jen o to, abyste byla dostatečně vlhká, ale také o to, aby se vaše tělo pořádně uvolnilo, všechny svaly se připravily na nadcházející okamžiky, a vy si to tak mohla pořádně užít. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...