Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Test zraku: Vidíte Marilyn, nebo Einsteina? Poznejte, zda potřebujete brýle!

Koho vidíte, Marylin Monroe, nebo Alberta Einsteina?
29. července 2016 | 06:00

Optických iluzí najdete na internetu nepočítaně. Určitě si ještě pamatujete šaty, které jedni viděli jako bílo-zlaté, druzí jako černo-modré. Trik byl podle neurologů údajně v tom, jak čí zrak reaguje na denním světle na barevné odstíny. Nyní má ale internet nového očního lékaře, a to obrázek Marilyn Monroe a Alberta Einsteina.  

Nač chodit k očnímu lékaři, když vám kvalitu zraku může prozradit i něco tak obyčejného, jako je montáž fotografií vědce Alberta Einsteina a herečky Marilyn Monroe. 

Podívejte se na video z normální vzdálenosti od počítače, jak jste zvyklí. Koho vidíte, jak k vám z dálky přichází? Marilyn Monroe? A pomalu, jak se obrázek zvětšuje, přechází do obrazu vědce? Pak si můžete pogratulovat, máte dobrý zrak. Jakmile ale stále vidíte ikonickou blondýnku, možná byste se měli objednat ke svému očnímu lékaři.

Umíte zaostřit? 

Tuto iluzi vytvořil před několika lety výzkumný tým optiků pod vedením profesora Aude Oliva na massachusettské univerzitě. A vysvětlují, jak to funguje. Je to v podstatě jednoduché: jde o to, jak moc je naše oko schopno zaostřit, zachytit kontrast a rozeznat detaily.

Čím více se vzdálenost zvětšuje, tím je váš zrak horší. Můžete se zkusit odsouvat od počítače. Možná začnete pomalu vidět některé rysy Marilyn. Pokud stále vidíte Einsteina, můžete si gratulovat. Jeho husté obočí, knír a hluboké vrásky jsou vaší vizitkou dobrého zraku.

Koho vidíte?

Obrázek funguje i staticky, bez toho, že by se k vám přibližoval. Čím dále od počítače se budete vy vzdalovat, stále hledíce do tváře Einsteinovi, tím lepší máte zrak. Jakmile se bláznivý vědec začne proměňovat v blonďatou krásku, můžete si být jisti, že to s vaším zrakem není to, co to bývávalo.

A co vy? Koho vidíte?

Video se připravuje ...
Jak dobře vidíte? • VIDEO: youtube.com

 

Video se připravuje ...