Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Co s naším tělem dělá nedostatek spánku? Budete překvapeni!

  • Denně bychom měli spát sedm, osm hodin. Vše, co je šest a méně, je málo.
    22. července 2016 | 06:00

    Nemůžete spát, v noci se převalujete, případně se budíte, počítáte ovečky a snažíte se usnout? I když za to do určité míry nemůžete a jen těžko to ovlivníte, nekvalitní spánek a únava z toho vyplývající můžou způsobit zdravotní problémy. V našem těle se totiž odehrává v podstatě to samé, jako když jsme opilí.

  • Pocit opilosti

    Míchát alkohol se nevyplácí.
    Autor: profimedia.cz
    Teď v létě je dost možná hlavním viníkem vaší nespavosti počasí. V horku se usíná hůře, pokud na to člověk není zvyklý. Jedna probdělá noc nás naštěstí příliš rozházet nemůže, ale jakmile by tento stav trval déle, mohlo by se to negativně podepsat na našem zdraví. V tu chvíli totiž tělo funguje dost podobně, jako když v sobě máme alkohol a jsme opilí. 

    Což se projevuje zejména v práci a při konání různých činností. "Je to trochu děsivé, ale tito lidé si pak myslí, že své úkoly plní rychleji a lépe, než když jsou dostatečně vyspalí," tvrdí Olivia Wilch z Univerzity v Michiganu. Stejně jako tehdy, když tělo zpracovává alkohol, i při vnitřní únavě klesá naše výkonnost. A stejně tak si to plně neuvědomujeme.

  • Nesoustředěnost

    Hyperaktivita se u dospělých lidí projevuje také nesoustředěností například na čtení.
    Autor: Shutterstock.com
    Ruku v ruce s tím jdou i roztržitost a menší soustředěnost. Kromě toho, že se zpomalí naše reakční doba, jsou pro nás mnohem těžší přemýšlení, soustředění se a učení se. Navíc v noci v našem mozku probíhají procesy, které pomáhají ukládat v paměti nové vjemy a informace, které jsme se do ní snažili přes den dostat. Největší chybou u studentů tedy je, když se učí přes noc a mají pak nedostatek spánku. To, co si přečtou, totiž není jejich mozek schopen zařadit do jednotlivých šuplíčků, aby to pak mohl včas vytáhnout.
  • Deprese

    žena
    Autor: Shutterstock
    Nedostatek spánku je sám o sobě dost depresivní, když jste unavení a nemůžete se pořádně vyspat, klesá nálada. Jenže pokud problém nebudete řešit včas, tak to může vést až k opravdové depresi. Potvrdila to nejedna studie. Z nich vychází, že velké procento lidí léčících se s touto psychickou poruchou dříve trpělo problémy se spánkem. Tyto dvě nemoci jsou navíc velmi provázány a často jedna spouští druhou. 
  • Stárnutí kůže

    Ve stavu střední dehydratace dochází ke ztrátě pružnosti kůže.
    Autor: Shutterstock.com
    Neustále se mažeme anti-aging krémy, vypínáme i sebemenší náznaky vrásek, přitom bychom si raději měly trochu pospat. Člověka, kterému chybí spánek, poznáte jednoduše. Nejčastěji se to projeví na očích, které bývají opuchlé, a tvář získá jakoby nažloutlý nádech. Jenže pokud konstantně uléháte do postele jen na pár hodin, začnou se prohlubovat nejen vrásky, ale i kruhy pod očima, které navíc začnou tmavnout. 

    Ve stavu nedostatku spánku se totiž uvolňuje stresový hormon kortizol, který ničí kolagen – látku, která pomáhá naší pleti být vypnutá a jasná. Kromě toho se ve spánku uvolňuje růstový hormon. Je tedy jasné, co se stane, když mladý člověk celou noc propaří místo toho, aby zavřel oči, že? Jenže i v dospělosti tento hormon potřebujeme, a to pro růst svalů, posílení kostí a zkvalitnění kůže.

  • Nechuť k sexu

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud máte dlouhodobě nedostatek spánku, nemyslete si, že čas v posteli zaplníte něčím jiným. Po nějakém čase totiž začne opadat i libido. U mužů je často na vině spánková apnoe. Podle testů totiž tito pacienti mají méně testosteronu, který by je k sexu a jiným aktivitám vybízel. Hlavně nemusíme na to pohlížet do takové míry vědecky – komu by se chtělo milovat, když je unavený, bez nálady, v tenzi a dost možná i v depresi? 
  • Přibírání na váze

    Čokoláda
    Autor: profimedia.cz
    Během spánku pracují hormony ghrelin a leptin, které mají na svědomí naše chutě k jídlu během dne. Pokud naše tělo není dostatečně odpočaté, vylučuje více ghrelinu a méně leptinu. Takže se během dne cítíme hladovější, a ještě navíc nás honí mlsná a chutě ve větší míře než obvykle. Každá dieta nebo hubnutí by tedy měly začínat u dostatečně kvalitního spánku. 

    Kromě toho tělu chybí energie, kterou pak potřebuje někde získat. A tak mozek našim chuťovým buňkám vysílá signál, že má chuť na něco pořádně tučného, s pořádnou porcí sacharidů. Povolte knoflíky! 

  • Schopnost úsudku je horší

    Sny o vás prozradí víc, než byste čekali.
    Autor: Shutterstock
    Nedostatek  spánku může také ovlivňovat naše úsudky. A to právě i o tom, kolik hodin v posteli skutečně potřebujeme. Lidé, kteří spí šest a méně hodin místo sedmi nebo osmi, vám budou tvrdit, že jim to stačí, že víc spát nepotřebují. "Když ale takovému člověku provedete testy jeho duševní bdělosti a výkonu, jasně uvidíte, jak to s ním jde z kopce. A v tu chvíli je jasné, že on sám ztratil kontakt se sebou a svým vnímáním, když vám tvrdí, jak spánek nepotřebuje," říká Phil Gehrman, spánkový expert.
  • Zdravotní potíže

    Hýčkejme své zdraví jak jen to jde!
    Autor: Shutterstock.com
    V neposlední řadě také nedostatek spánku zvyšuje rizika vzniku některých nemocí. Jde zejména o srdeční choroby, infarkt, vysoký tlak, mrtvici, cukrovku nebo srdeční arytmii. Podle lékařů až 90 % všech pacientů, kteří se léčí s těmito chorobami, jako jeden z příznaků uvádí právě nespavost, případně problémy se spánkem, jako je buzení se několikrát za noc.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...