Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babička má alzheimera! Jaké jsou nejčastější příznaky zákeřné nemoci?

Nejohroženější skupinou jsou ženy po šedesátce, s vyšším vzděláním.
18. července 2016 | 06:00

Pokud vám někdo bude tvrdit, že demence patří ke stáří, nevěřte mu. Babička začíná ukládat klíče do lednice? Dědeček zapomíná, co jste mu řekli před minutou? Pak jejich mozek zřejmě postihla nemoc a tu je třeba včas léčit.

Nejčastějším druhem demence je Alzheimerova choroba, s oblibou zmiňovaná při vtipkování o zapomnětlivosti: „To víte, já mám toho Němce.“ Mimochodem, nejde jen o problém vetchých seniorů – onemocnět mohou i lidé v 45 či 50 letech. O Alzheimerově nemoci platí, že přesně neznáme její příčinu. Víme však, že se dědí. Kdo si nese daný gen, s velkou pravděpodobností onemocní. To, co lze ovlivnit, je, jak brzy nemoc přijde, zda je včas zachycena a léčbou i tréninkem mozku co nejvíce brzděna.

Ženy, pozor!
alzheimer
Autor: Shutterstock.com

Lékaři upozorňují, že ve chvíli, kdy se Alzheimerova nemoc projeví prvními příznaky, znamená to, že ve skutečnosti zahájila své zkázonosné působení v mozku už před nejméně pěti, ale třeba i dvaceti lety. Špatná zpráva pro nás, ženy, je ta, že sedmdesát procent pacientů s Alzheimerovou chorobou tvoří ženy. A proč o nemoci mluvit? Aby ji dospělé děti u svých rodičů dokázaly včas rozeznat a zajistit jim léčbu.

Pozorujte své rodiče

Staniční sestra Jana Průchová z Alzheimercentra ve Filipově říká, že dnešní doba je k demenci hodně krutá. „Dříve žilo několik generací pohromadě, dnes je trend osamostatňování dětí. Ty pak často na své rodiče nemají čas, vidí je třeba jednou za měsíc, a tak se postupný nástup Alzheimerovy choroby často zanedbá.“ Když už potomci přijedou jednou za čas na návštěvu, rodiče se takzvaně vybičují, takže na nich úbytek mozkových funkcí nelze poznat. Partneři o sobě navzájem neprozradí, že se třeba dědeček začal pomočovat nebo že se babička onehdy ztratila.

Leckdy jsou to proto až sousedé nebo přátelé rodičů, kteří upozorní, že se něco děje. V horším případě se na nemoc přijde až poté, co starý člověk třeba při vaření něco podpálí, nebo tehdy, když vytopí sousedy, když se ztratí a musí ho hledat policie... V nejhorších případech je Alzheimerova choroba diagnostikována až při hospitalizaci, když je senior nalezen doma podvyživený, dehydratovaný nebo i v bezvědomí. Je to dáno tím, že nemocní lidé zapomínají pít a nemají vůbec chuť k jídlu.

Jaké jsou příznaky? 

Čeho si pak obzvláště všímat? Prvotní příznaky jsou zhoršení krátkodobé paměti, problémy s vykonáváním každodenních činností. Třeba i oblékání může nemocnému dělat problémy. Člověk ukládá věci na jiná místa, než je zvyklý. Postupně se začne měnit i jeho povaha, nálada se mění z okamžiku na okamžik, váš blízký vám najednou může připadat zlý. Také může ztratit zájmy o své koníčky, přestane ho všechno bavit.

Video se připravuje ...
Jak se chovat v případě, kdy máme v rodině člena s Alzheimerem? • VIDEO: Adam Balažovič

Sami pacienti samozřejmě odmítají připustit, že by potřebovali lékaře, takže je třeba sehnat pomoc tak trochu proti jejich vůli. Nemoc sice nelze vyléčit, ale zpomalit ji mohou léky zvané kognitiva, které po vyšetření předepíše psychiatr nebo neurolog. Musí být ale nasazeny v počátečním stadiu nemoci.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...