Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Chladit, nebo hřát? Jak poznáte, kdy na zranění použít teplo a kdy chlad?

  • Postižené místo chlaďte, pokud jde o zánět nebo akutní problém.
    11. července 2016 | 06:00

    V létě o úrazy není nouze. Co ale udělat se svaly bolavými z celodenního výletu na kole? Zchladit, nebo zahřát? A co když si vyvrtneme kotník? Při léčbě by záměna tepla a zimy mohla nadělat pořádnou paseku. Takže pozor – záněty a akutní zranění chlaďte, dlouhodobé problémy zahřívejte! 

  • Co teplo v těle způsobí?

    Bolest kolene je nepříjemná.
    Autor: profimedia.cz
    Pokud postižené místo zahřejeme, cévy v něm se začnou rozšiřovat, krev proudí rychleji, a zásobuje tuto oblast kyslíkem a živinami. Zrychluje metabolismus a odpadní látky svižněji odcházejí z těla. Nemocná tkáň se tak lépe regeneruje a bolest povoluje. Působení tepla se tudíž využívá k uvolnění stažených svalů a také pro zvýšení pružnosti tkání, kdy se teplem léčí zkrácené svaly a šlachy nebo svraštělá kloubní pouzdra.
  • Vana a tlak

    Relaxační koupel plná bylinek dokáže s organismem hotové zázraky.
    Autor: shutterstock.cm
    Díky prohřátí se k lepšímu mění obranyschopnost organismu a nastávají změny i v kardiovaskulárním systému. Například při pozvolném zvyšování teploty koupele se vlivem rozšíření cév snižuje krevní tlak. Při náhlé aplikaci horkého ale tlak stoupne, přinejmenším krátkodobě!
  • Jak používat náplasti?

    Teplá náplast pomáhá například k uvolnění svalů nebo při zánětech.
    Autor: Shutterstock.com
    Pro terapii teplem jsou podle lékárnice Markéty Lopourové z internetového obchodu Lékárna.cz vhodné například hřejivé náplasti, které po přiložení na postižené místo uvolňují účinné látky a ulevují od bolesti. Po sejmutí ochranného krytu se přiloží na postižené místo a lehce přitlačí. Doba působení je vždy uvedena na návodu. Oblíbené jsou také nahřívací polštářky, které bývají vyplněné bylinkami. Stačí je zahřát v mikrovlnné troubě. „Polštářek nebo domácí zábal z teplého ručníku se nechává působit zhruba kolem dvaceti minut,“ dodává lékárnice.
  • Nemůže ledování uškodit?

    Chlaďte maximálně dvacet minut.
    Autor: Shutterstock.com
    „Po dvaceti minutách musíme ledování přinejmenším na 10 minut přerušit, poté lze chladit dalších 20 minut a tak dále,“ nabízí správný návod MUDr. David Zitko. Speciální spreje, které poraněné místo silně ochladí, používají například fotbalisté. Pokud se sportovec během zápasu zraní, záleží na typu a vážnosti poranění a na osobním rozhodnutí, zda má smysl i přes zranění pokračovat.
  • Co je potřeba ochladit?

    Chlaďte ve chvíli, kdy se do těla dostane, anebo už tam je, zánět.
    Autor: Shutterstock.com
    „V místě, kde je zánět, chlad zúží cévy, tím zmírní otok a také případnou zánětlivou reakci, snižuje i bolestivost,“ říká lékárnice Lopourová a doktor Zitko ji doplňuje: „V případě pohybového aparátu obecně platí, že studené použijeme na akutní problémy, tedy na různá drobná poranění, zhmoždění, podvrtnutí, natažení. Teplé se aplikuje na chronické dlouhodobé problémy.“ Pokud si tedy podvrtnete kotník, tak vám studený obklad, ledování nebo chladicí sprej mohou snížit zvýšené prokrvení a otok, a přinesou tak úlevu od bolesti.
  • Jak a kdy využít Priessnitzův obklad?

    Na bolest v krku vám pomůže i tvaroh.
    Autor: Shutterstock.com
    Tato forma zábalu se využívá ke zvýšení prokrvení v daném místě. Jedná se o zapařovací obklad, první vrstva je chladná a vlhká, druhá je nepropustná (například igelit), třetí je suchá a krycí (k udržení teploty). Můžeme ho použít na celé tělo při horečce, na krk při infekcích horních cest dýchacích a na klouby při chronických degenerativních onemocněních, jako je artróza, nebo u zánětů žil.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...