Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rakovina tlustého střeva se od revoluce ztrojnásobila! Může za to i grilování!

Kromě životního  stylu hraje roli také dědičnost nebo věk.
29. června 2016 | 06:00

Pivo, kousek uzeniny a navrch jednu cigaretu. Právě stravovací návyky do velké míry mohou ovlivnit to, jestli onemocníme rakovinou tlustého střeva. Přitom jde o jedno z nejhorších nádorových onemocnění v České republice. Jen za posledních třicet let se jeho incidence zvýšila třikrát.

Na sto tisíc mužů připadá devadesát pět nemocných rakovinou tlustého střeva, u žen je to šedesát tři. Je to tedy druhé nejrozšířenější nádorové onemocnění, které nás postihuje. U žen jinak bohužel stále dominuje rakovina prsou, u mužů zase rakovina prostaty. I tak ale držíme v evropských a celosvětových statistikách prvenství, a to nejen co do výskytu, ale i úmrtnosti.

V případě rakoviny tlustého střeva a konečníku si za to ale do určité míry můžeme sami. Velký vliv na to, zda nám rakovinotvorné buňky vyhlásí válku či nikoliv, má naše životospráva, zejména to, co jíme. 

Grilujete? I to může mít vliv!
žena, grilování, klobása
Autor: Shutterstock

Sáhněte si na srdce – kdy jste naposled měli nějakou uzeninu, alkohol nebo si dali třeba cigaretu? Právě strava, spolu s životním stylem, mají 70- až 80% vliv na to, zda v těle začnou bujet rakovinotvorné buňky. Kromě toho má vliv i způsob přípravy jídla. Látky škodlivé pro náš zažívací systém mohou vznikat třeba i při pečení, smažení a grilování. Ruku v ruce s tím jde i konzumace tuků, hlavně nasycených mastných kyselin.

„Není to ale jen jeden faktor, je to samozřejmě celý systém správné výživy založené na ovoci, zelenině a potravinách s vysokým obsahem vlákniny. Důležitý je také přiměřený příjem bílkovin a mléčných výrobků,“ říká MUDr. Kateřina Janovská, předsedkyně Národní sítě podpory zdraví. Pokud je strava správná, pak se ve střevech vytvoří biochemické prostředí, které napomáhá obranyschopnosti střev.

Mami, a ty jsi zdravá?

Kromě toho, čím se krmíme, si s osudem našich střev pohrávají i naše genetické predispozice. Jestliže tedy někdo z vašich blízkých – jedná se o rodiče, sourozence nebo děti – prodělal onemocnění, měli byste o to více dbát na prevenci. Speciálně pak tehdy, jestli se nemoc objevila ještě před padesátým rokem.

...
Autor: Shutterstock.com
„Mezi rizikové faktory karcinomu střev patří vyšší věk. Téměř devadesát procent nádorů se zjišťuje u nemocných starších padesáti let. Dalším rizikovým faktorem je přítomnost polypů, které jsou prokazovány až u čtvrtiny vyšetřených ve věku nad padesát let,“ varuje MUDr. Tomislav Švestka, CSc., ze IV. interní kliniky gastroenterologie a hepatologie VFN v Praze. Výskyt polypů se pak zdvojnásobuje po sedmdesátém roce života.

Čas nám hraje do karet

Proto je tak důležité podstupovat pravidelné kontroly po pětapadesátém roce života. Jestli vám ale lékař oznámí, že se ve střevech polypy nacházejí, rozhodně nemusíte začít rozdělovat majetek svým blízkým. Dají se bezpečně a nenáročně odstranit endoskopicky. Ke skalpelu a chirurgickému zásahu je nutné se uchýlit až ve chvíli, kdy je nález větší.

...
Autor: Shutterstock.com
Nicméně pokud chceme na všem hledat něco pozitivního, tak v tomto případě je to čas, který hraje v náš prospěch. „Nádor ve střevech roste dlouhou dobu. Jeho výhoda tedy je, že než se z toho malého neškodného polypu stane nádor, trvá to několik let,“ uklidňuje lékařka. To ale platí v případě, kdy skutečně pravidelně podstupujete preventivní prohlídky kolonoskopií. Jinak totiž přítomnost nemoci ve svém těle zaznamenat nemůžete. Alespoň do chvíle, kdy to ještě není tak vážné.

Prvotní příznaky jsou totiž velmi všeobecné, proto je mnoho lidí podceňuje. Nenapadne je, že by ta nespecifická bolest břicha mohla být něčím vážným. Často si pacienti nevšimnou ani změn vyprazdňovacích zvyklostí. Nicméně toto všechno může být varovným signálem. Ani minutu s návštěvou lékaře neotálejte ve chvíli, kdy se v stolici objeví krev nebo hlen.

Více nejen o rakovině tlustého střeva se můžete dočíst v rubrice Zdraví

Video se připravuje ...