Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 rituálů pro lepší den: Vyzkoušejte malé pivo po obědě!

  • Pro své štěstí můžete něco udělat!
    27. června 2016 | 06:00

    To, co den za dnem pro sebe děláme dobrého, pomáhá hlavě dosáhnout pocitu vnitřního klidu a tělu zůstat zdravé. Které rituály jsou nejdůležitější? Když se psychologů zeptáte, k čemu jsou vám rituály dobré, nejspíš odpovědí, že ve světě plném změn a nejistot zprostředkovávají prožitek bezpečí a zklidnění. Rituály mohou být sváteční: třeba svatba, pohřeb či oslava Vánoc. My jsme ale šli po těch všednodenních a běžných a zjišťovali jsme, které jsou pro psychickou i fyzickou pohodu naprosto klíčové.

  • Ráno díky

    Pozdrav slunci
    Autor: Shutterstock.com
    Spousta z nás snáší brzké ranní vstávání do práce nelibě, zvlášť když musí vyskočit z postele a začít spěchat. Do toho hlavou letí stovky stresujících myšlenek na to, co nás to dnes všechno čeká. Aromaterapeutka Adéla Zrubecká to ale dělá jinak: „Každé ráno poděkuji. Někdy se pokloním v krátkém jógovém cviku Pozdrav slunci, to je pak den ještě veselejší.“ Křesťané vždy začínali den modlitbou a poděkováním Bohu. Když si člověk uvědomí, že dar života je cenný a že probuzení do nového dne není zase takovou samozřejmostí, vykročí do něj klidněji a radostněji.
  • Návrat k přírodě

    Autor: Shutterstock.com
    Dostat se z betonové džungle města na chvíli do zeleně přírody je pro duši nezbytností. Jak doporučuje psychiatr Jaroslav Novotný z Priessnitzových léčebných lázní Jeseník: ve všední dny má svůj smysl i 15 až 30 minut rychlé chůze, o víkendu jsou ideální několikahodinové procházky.
  • Jedno jablko denně

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jablka pro nás byla a jsou celoročně nejlépe dostupným ovocem. Hlavně však obsahují hodně rozpustné vlákniny pektinu, která zlepšuje činnost střev a podporuje vylučování toxinů z organismu. V jablcích jsou i vitamin C a další antioxidanty, minerály a enzymy podporující hojivé procesy v organismu.
  • Čokoládou proti chutím

    Čokoláda
    Autor: Shutterstock.com
    Pro uspokojení chuti na sladké by denně mělo stačit 20 gramů alespoň 70% hořké čokolády. Kakao v ní obsahuje hodně fl avonoidů, které působí jako antioxidanty. Čokoláda dodává také povzbudivé a postřeh zlepšující látky kofein a teobromin. Navíc se díky ní v těle uvolňuje hormon štěstí serotonin, který zlepšuje náladu.
  • Malé pivo po obědě

    Autor: shutterstock.com
    Třetinku až půllitr piva denně k jídlu doporučují kromě zapřisáhlých abstinentů snad všichni odborníci na výživu. Pivo obsahuje bílkoviny, jsou v něm přítomny všechny vitaminy skupiny B, stopové prvky a minerály. A také balastní látky podporující trávení. Nejvhodnější varianta? Kvalitní ležák.
  • Zklidnění mysli

    Zbavte se stresu a napětí pomocí meditace po česku.
    Autor: Shutterstock
    Každodenní relaxace vás zbaví stresu. „Najděte si jakoukoliv činnost, kterou děláte rádi a natolik soustředěně, že nezbývá prostor pro rušivé myšlenky. Tak vlastně relaxujete a meditujete zároveň. Pro někoho je to jóga, pro jiné třeba procházka se psem nebo hra na klavír,“ říká Lukáš Bulín, terapeut centra Tělo a duše Koldín. On sám relaxuje při přepouštění másla – při přípravě takzvaného ghí, kdy dvě hodiny stojí nad hrncem, sbírá pěnu a myslí jen na ni.
  • Rozcvička obličeje

    Autor: profimedia.cz
    Posilováním obličejových svalů můžeme oddálit nástup stárnutí. Cvičení je nejlepší ve chvíli, kdy je pokožka uvolněná a nenalíčená, nejlépe ráno. Pro posilování svalů očního okolí můžete za pomoci ukazováčků lehce táhnout za hranu vnějšího očního oblouku a střídavě otevírat a zavírat oči.

    „Pro řešení kruhů pod očima je tu další trik: dejte tři prsty pod levé a pravé oko, kůži velmi jemně natáhněte a zavřete oči. Po deseti sekundách povolte a pak pětkrát po sobě postup opakujte,“ radí Helena Reisingerová, dermatoložka Kliniky Mediestetik. Díky pravidelné obličejové gymnastice lze oddálit nástup stárnutí až o deset let.

  • Voda při ruce

    Autor: Shutterstock.com
    Pitný režim je důležitý celoročně, ale v létě je naprosto zásadní. „Při zvýšeném pocení bychom měli pít v létě zvláště obyčejnou vodu,střídat ji s minerálkami a při sportu se doporučují i izotonické iontové nápoje nebo nápoje slazené,“ radí obezitoložka Dita Pichlerová z pražské OB kliniky. Denně je třeba vypít dva litry vody, v horku a při intenzivní fyzické námaze samozřejmě i více. Ideálně mějte sklenici vody stále po ruce v práci i doma.
  • Sklenka červeného

    Červené víno
    Autor: profimedia.cz
    Ve Středomoří se pije červené víno denně a pravdou je, že takzvaná středomořská dieta patří obecně mezi ty nejzdravější. Bez obav si proto dejte denně sklenku kvalitního červeného i vy. Obsahuje totiž látku resveratrol, a ta hraje podstatnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění i cukrovky. Víno má také protirakovinný účinek, protože v něm obsažené fenoly působí jako antioxidanty zpomalující stárnutí buněk.
  • Společné rodinné jídlo

    Snažte se se svým dítětem najíst alespoň jednou denně pohromadě.
    Autor: Shutterstock.com
    Pravidelným rodinným rituálem by měly být společné večeře a o víkendu obědy. U jídla je dobré si povídat o nekonfliktních tématech. „Nyní se spíš rozmáhá, že jí každý člen rodiny zvlášť, často u počítače nebo televize. To vztahy v rodině narušuje. Blízcí lidé se navzájem odcizují, až dojde ke stavu, že už se pouze míjejí,“ upozorňuje psychiatr Jaroslav Novotný.

Autor: lac
Klíčová slova:  zdravá strava, zdraví, štěstí, radost
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...