Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mokré plavky i čurání po sexu: Co všechno ovlivní zánět močového měchýře?

  • Po koupání si sundejte spodní díl plavek. I on může být zodpovědný za vaše problémy.
    25. června 2018 | 07:45

    Letní období a koupání v neprobádaných vodách jsou pro vznik nepříjemného onemocnění stejně riziková jako prostydnutí v zimě. Kdo jednou zánět močového měchýře zažil, ten na něj jen tak nezapomene. Přečtěte si, jaké desatero dodržovat, jak předejít řezání a pálení v podbřišku či urychlit léčbu.

  • Plavky pryč!

    Autor: Shutterstock
    Bakterie, které stojí za zánětem močového měchýře, případně vznikem přidružených gynekologických zánětů, si libuje ve vlhkém prostředí. Je tedy jasné, že mokré plavky, ve kterých trávíte na dovolené i několik dnů po sobě, jsou pro bakterie naprosto dokonalou živnou půdou. Proto byste si měla ihned po koupání vyměnit kalhotky svých mokrých plavek za suché.
  • Pijte, co hrdlo ráčí

    Autor: Shutterstock.com
    Vypijte tolik, kolik můžete. Máme na mysli především čistou vodu, ale neuškodí ani zelené nebo bylinkové čaje. Pozor na urologický čaj, který ženy často používají v průběhu nemoci jako léčbu. Rozběhnutý zánět urologický čaj nezastaví, zato podráždí už tak bolavou sliznici. Naopak může pomoci heřmánek. Denní spotřeba tekutin by měla být minimálně dva litry. Během léčby vysaďte kávu a alkohol.
  • Pravidelné močení

    Autor: Shutterstock.com
    Stejně jako pravidelný pitný režim je důležité i časté vyprazdňování močového měchýře. V plném měchýři se bakterie opět rychle množí a riziko vzniku zánětu roste. Snažte se močit nejméně jednou za tři hodiny. Ženy, které zadržují moč na dlouhou dobu, trpí infekcemi močového ústrojí častěji.
  • Láska bolí

    Video se připravuje ...
    Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cest. • VIDEO: Adriana Krátká
    Velmi důležité je dojít si na toaletu také po sexu. Ano, není to úplně romantické,  vymanit se ze sevření vašeho milovaného, ale právě vykonání malé potřeby vás může zachránit před případným zánětem. Naše močová trubice je poměrně krátká, a tak se do ní snadno dostanou bakterie zvenčí, hlavně při sexu. Když se ale vymočíte, vyplavíte je ven. Tak šup šup. 
  • Správným směrem!

    Autor: Shutterstock.com
    Jak bylo řečeno, máme o něco kratší močovou trubici, což znamená, že musíme být v tomto směru trochu obezřetnější, její vyústění je totiž blízko konečníku. Bakterie Escherichia coli, která se dostane z konečníku do močové trubice a dále do močového měchýře, způsobuje onemocnění močového měchýře. Velmi často bývá příčinou zánětu močových cest také neléčená infekce pochvy. Proto nás od malinka učí, abychom se utíraly zepředu dozadu, nikoliv obráceně.
  • Pozor na nevhodnou stravu

    Autor: profimedia.cz
    Pokud už se vám zánět rozběhl, vyvarujte se kořeněných a kyselých jídel. Na pepř, pálivou papriku, chilli, zázvor i balsamico teď raději zapomeňte. Důležité je správné vyprazdňování střeva, proto do jídelníčku zařazujte dostatek zeleniny i ovoce. Stejně tak dalších jídel, která jsou bohatá na vlákninu, a tak podpoří správné trávení.
  • Jezte pravidelně

    Autor: Shutterstock.com
    Kombinace kyselinotvorné a zásadotvorné stravy může pomoci zabránit rozmnožování mikroorganismů. Jeden den tak můžete jíst například výsekové a rybí maso, vnitřnosti, uzeniny, vývar z masa, tvaroh, sýry, vejce, rybíz, švestky, ořechy, ovesné vločky, těstoviny, chléb, obyčejné a jemné pečivo, hrášek, sádlo, máslo a čokoládu. Druhý den pro změnu mrkev, karotku, brukev, červenou řepu, špenát, hlávkový salát, rajčata, zelí, kapustu, květák, brambory, okurky, ředkev, ředkvičky, chřest, jablka, hrušky, banány, pomeranče, grapefruity, mandarinky, fíky, meruňky, broskve, mléko a mléčné výrobky.
  • Brusinky nad zlato

    Autor: Shutterstock.com
    Při zahájení léčby pomohou také brusinky. Brusinky mají antiadhezní působení, odlupují bakterie ze sliznic močového měchýře a urychlují očištění této oblasti. Odborníci doporučují extrakty z celých plodů brusinek, ne jen z některých částí. Tyto extrakty se svou silou téměř vyrovnají antibiotikům.
  • Pozor na mýdlo!

    Autor: shutterstock
    Nadměrným používáním kosmetických a dezinfekčních prostředků dochází k potlačení tělu vlastních bakterií a pomnožení kvasinek. Proto používejte přípravky s uzpůsobeným pH, nenarušující rovnováhu poševní mikroflóry.

Autor: Radka Pilzová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...