Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co na kůži spálenou od sluníčka? Vyzkoušejte brambory nebo vločky!

  • Spálit se můžete, i když se natíráte krémem.
    24. června 2016 | 06:00

    Ano, jasně, že jste se nechtěli na sluníčku spálit. Jenže pozdě bycha honit – bez ohledu na to, jestli jste si prostě jen zapomněli namazat nárty nebo jste usnuli při opalování a nestihli se dostatečně předem ochránit před záludnými paprsky. Jestliže nemáte po ruce chladivý krém po opalování, který by vám na chvíli od problémů pomohl, zapátrejte ve špajzce. 

  • Chlaďte!

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Pokud není spálená pokožka extrémně podrážděná, můžete ji zchladit i ledovými zábaly. Klidně sáhněte do mrazáku a vytáhněte pytlík s hráškem. Zabalte ho do utěrky a položte na postižené místo. Tato rada je dobrá v případě, když jste si zapomněli namazat jen určitou část těla, ať už to jsou třeba zmíněné nárty nebo kolena, na která se často zapomíná. Těžko si asi zchladíte celá záda jedním pytlíčkem hrášku. 
  • Hydratujte

    Spálená pokožka od sluníčka je vlastně zánět kůže.
    Autor: Shutterstock.com
    Popálení od sluníčka není záležitostí pouze nepříjemné bolesti a rudého odstínu. Pokožka se při něm totiž také vysuší, proto je potřeba ji hydratovat. Ideální je na spálenou pokožku nanést krém po opalování, který by sám o sobě měl dodat tělu trochu hydratace. Pro větší úlevu ale můžete na kritická místa přiložit mokré obklady, ze kterých si tělo vezme vláhu. 
  • Naložte se do vloček

    Autor: Shutterstock.com
    Zřejmě doma nebudete mít dostatek ovesných vloček, abyste si je všechny nasypali do vany a naložili se do nich. Alternativou ale mohou být obklady z nich udělané. Vezměte gázu nebo obvaz a mezi dva kousky nasypte ovesné vločky. Kousky přiložte k sobě a namočte je do studené vody. Poté vločky odstraňte a vylouhované obklady položte na postižená místa. Vyměňujte je pak co dvě až čtyři hodiny. 
  • Mléčné pohlazení

    Autor: Shutterstock.com
    Jestli doma nemáte vločky, pak určitě alespoň trochu mléka v lednici najdete. Smíchejte jeden hrnek se třemi hrnky vody, přidejte led, aby byla tekutina co nejvíce studená, a poté do ní namočte obklady. Nechte působit na postiženém místě 15 až 20 minut a opakujte každé dvě až čtyři hodiny. Bílkoviny obsažené v mléce totiž pomohou zmírnit zánět zevnitř. Stejně funguje i bílý jogurt. Ten ale nemusíte míchat s vodou.
  • Kukuřičná maska

    Zkuste si udělat z kukuřičného škrobu pastu, kterou pak můžete roztírat na poškozenou pokožku.
    Autor: Profimedia.cz
    Ze surovin, které najdete doma ve spíži, můžete vytvořit i tužší pastu, kterou si jako krém pak nanesete na spálená místa. Postačí vám k tomu například kukuřičný škrob. Do něj přidejte tolik vody, abyste vytvořili pastu. A tu si pak natřete všude, kde vaše pokožka volá o pomoc. Škrob, ačkoliv se to nezdá, má chladivé účinky, a navíc pomáhá snižovat bolest. Podobné účinky má i soda. 
  • Bramborová léčba

    Brambory jsou podle vědců vůbec nejlepší plodinou pro naše zdraví.
    Autor: profimedia.cz
    Bramboru používaly naše praprababičky na nejrůznější zdravotní neduhy. Uvařená se dávala na čelo, aby pomohla od nachlazení, syrová zase může zmírnit příznaky pokožky popálené od sluníčka. Někdo brambory pouze nakrájí a pak přiloží, lepší je ale je oloupat a nastrouhat. Při tom pustí šťávu, do které pak namočíte gázu. Tu přiložíte na kůži. Šťáva z nich je totiž protizánětlivá.
  • Vařený salát

    Ledový salát
    Autor: Shutterstock.com
    Skvěle také funguje odvar ze zeleného salátu. Vezměte klasický hlávkový salát a uvařte jej. Poté co bude dostatečně vylouhován, vodu slijte a nechte vychladnout. Uložte do lednice na několik hodin, aby byl odvar dostatečně studený. Pak do něj namočte gázu a přiložte ji na popálené části těla. 
  • Co je vlastně spálení?

    Při užívání sprejů na opalování si dejte pozor na to, abyste opravdu nanesli dostatek krému.
    Autor: Shutterstock.com
    Když na naši pokožku dopadají paprsky slunce s UV zářením, naše pokožka se proti tomu brání tím, že produkuje více melaninu, který pak způsobí dokonale opálenou hnědou pokožku. Jenže i melanin má své meze a ve chvíli, kdy se vyčerpá, začne se naše pokožka pálit. V tu chvíli jde v podstatě o zánět kůže, proto je nutné zasažená místa nejen chladit, ale i hojit látkami s protizánětlivým účinkem. 
    Video se připravuje ...
    6 otázek a odpovědí o opalovacích krémech, které potřebujete v létě znát. • VIDEO: Adam Balažovič

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...