Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Rudá tekutina života zvaná krev: Co jste o ní nevěděli?

Krev je nejvzácnější tekutina a je třeba se o ní starat
8. června 2016 | 12:00

Říká se, že členové královských rodů mají modrou krev. Ovšem není to pravda, všem nám v těle koluje čtyři až šest litrů rudé tekutiny, bez níž bychom nepřežili. Do celého těla nám totiž prostřednictvím našeho oběhu dopravuje kyslík z plic, ale také přepravuje oxid uhličitý, vitaminy, enzymy, hormony a další důležité živiny. Co ještě o krvi netušíte?

Z čeho se krev skládá?

Krev v našem těle je z 55 % tvořena krevní plazmou. Devadesátiprocentní většinu krevní plazmy pak představuje voda a zbytek dotváří bílkoviny, sodík, draslík atd. Důležitými krevními elementy jsou pak červené a bílé krvinky a krevní destičky. Zatímco červené krvinky hrají prim při dýchání a s nedostatkem kyslíku a při pocení počet těchto krvinek roste, tak jejich bílé sestřičky zase přispívají k funkci imunitního systému. Právě díky nim se snáze vypořádáme s bakteriemi, viry a nádorovými buňkami. Krevní destičky mají zase na starost správnou srážlivost krve. Zastavují krvácení a zabraňují vzniku zánětu.

Jak funguje oběhová soustava?

Oběhová soustava je u člověka rozdělena na velký (tělní) a malý (plicní) krevní oběh. Jak už bylo řečeno, krev proudící cévami přináší kyslík a živiny k orgánům a tkáním a současně z nich odvádí oxid uhličitý. Také po těle rozvádí hormony, pracuje na termoregulaci a udržuje chemickou rovnováhu. Dospělému člověku koluje v těle čtyři až šest litrů, ovšem miminkům daleko méně. Rodíme se totiž jen s pouhým jedním šálkem krve.

Nepodceňujte kontroly

A jak zjistíme, že je naše krev zdravá a nic jí neschází? Stačí nezanedbávat pravidelné preventivní prohlídky u lékaře. „Právě ty umožňují zachytit i příznaky hematologických onemocnění, odhalit je rozborem krve,“ klade na srdce doc. MUDr. Bohumil Seifert, praktický lékař z Ordinace Karlín.

Lidská krev
Autor: Havas

 

 

Autor: ida
Video se připravuje ...