Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Markéta po transplantaci plic už zase lyžovala v Rakousku

8. června 2016 | 06:00

Markéta Máčová (32) trpěla od mládí cystickou fibrózou – nevyléčitelnou nemocí plic. Protože se její stav zhoršoval, lékaři ji zařadili na transplantační listinu. A mladá žena čekala, zda se objeví plíce, které by mohla dostat místo svých nemocných. 

Pacientka se z Českých Budějovic do Motola dostala ve chvíli, kdy se pro ni objevil vhodný dárce. Měla před sebou předoperační přípravu a čekání na transplantaci. Vše šlo nakonec rychleji, než si stačila trochu zdřímnout.

Celý příběh ukazuje naše FOTOGALERIE

Transplantace trvala bezmála osm hodin, skončila v šest hodin ráno. „U pacientů s cystickou fibrózou často v různém věkovém období dojde k selhání plicních funkcí v důsledku stále se opakujících plicních infekcí. Pak je u těchto pacientů jediným řešením, jak prodloužit život a zlepšit jeho kvalitu, transplantace plic,“ vysvětluje lékař Robert Lischke ze III. chirurgické kliniky.

Po zákroku byla pacientka převezena na ARO, kde byla v umělém spánku napojena na řízenou plicní ventilaci. Její stav se rychle lepšil, a tak mohla být přemístěna na JIP. Tam začala normálně jíst a také tam za ní mohl na návštěvu manžel.

Markéta Máčová pět hodin před transplantací
Autor: FTV Prima
Krátce poté ji už čekala rehabilitace. Začínala pomalou chůzí, později jízdou na rotopedu. Při procházce nemocnicí s profesorem Lischkem vystoupala celá tři patra bez zadýchání. „Rehabilitace je nesmírně důležitá a chůze do schodů je velmi účinná rehabilitace. Pacienty samozřejmě nesmíme přetěžovat, ale Markéta to zvládla snadno,“ chválí svou pacientku Lischke.

Kontrolní bronchoskopie dopadla dobře, s malou komplikací – s reakcí organismu – si lékaři poradili pomocí kortikoidů a pacientku nakonec propustili domů. „Markétě se daří dobře. Vím, že v zimě byla lyžovat v Rakousku, což hovoří za vše. Jsme s ní nadále v kontaktu, protože všichni pacienti po transplantaci jsou v naší trvalé péči a chodí na pravidelné kontroly,“ doplňuje profesor.

Skuteční pacienti, opravdoví lékaři, odhalení i těch nejtěžších diagnóz, včetně unikátních záběrů z operačních sálů. Další díl cyklu Nemocnice Motol uvidíte již ve čtvrtek 9. června ve 20.15 na Primě.

Autor: red
Video se připravuje ...