Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Potraviny, které udrží váš mozek v kondici: Tuky vás ochrání před demencí

  • Třeba i listový salát má dobrý vliv na váš mozek.
    29. května 2016 | 06:00

    Nechce se vám myslet na stárnutí? Ale měli byste! Minimálně nezapomínejte, že postupující věk ubírá schopnosti mozku. Psychiatři to už vědí a nabádají nás, abychom se nestali jejich klienty. Demence se totiž začíná rozvíjet deset až dvacet let před tím, než se opravdu projeví. A předejít jí lze i správnou volbou jídelníčku.

  • Jezte chytře

    Autor: Shutterstock.com
    O testech paměti a nejrůznějším procvičování mozku už asi leccos víte. Náš přední psychiatr, profesor Jiří Raboch z Všeobecné fakultní nemocnice, ale nedávno vydal s Evou Filipovou kuchařku, v níž dává návod, jak o mozek, a tedy o naše duševní schopnosti, pečovat stravou. Kuchařku nazval Jezte chytře a v receptech využil poslední vědecké poznatky, které se nyní přednášejí na světových kongresech.
  • Sto let jíme špatně

    sůl
    Autor: Shutterstock.com
    „Tisíce let se lidé hýbali a jedli z dnešního pohledu zdravě. Teprve před sto lety se naše potrava drasticky změnila. Potraviny jsou průmyslově zpracovány a obsahují velké množství soli a rafinovaného cukru. Jsou používány konzervační prostředky, rozpouštědla a další přídavné látky,“ upozorňuje profesor Raboch. Současný jídelníček obsahuje spoustu energie, zato málo vlákniny, probiotik, nenasycených mastných kyselin, minerálních látek, vitaminů a dalších potřebných látek.
  • Nenechte tygra jíst trávu

    Držet hladovku během hubnutí se nevyplácí.
    Autor: Shutterstock.com
    „Dá se říct, že naše stravovací návyky jsou z historického pohledu to samé, jako bychom chtěli po tygrovi, aby jedl trávu. Tímto chováním narušujeme jak naše celkové zdraví, tak mozkové funkce,“ zdůrazňuje psychiatr a doplňuje výmluvné statistiky: za posledních 20 let se počet pacientů přicházejících do ordinací s demencí čtyřnásobně zvýšil.

    Jak se jednou neocitnout mezi těmi, jimž mozek předčasně vypověděl službu? Vybrali jsme pro vás přehled potravin, bez nichž mozku hrozí, že dříve či později ztratí mnohé své schopnosti. Doplňte je co nejdřív na svůj talíř.

  • Zelená tukům

    ss
    Autor: profimedia.cz
    Mozek potřebuje především tuky, ovšem ty správné – takzvané vícenenasycené mastné kyseliny (označují se zkratkou PUFA). Dělí se na dvě skupiny: omega-3 a omega-6. Vyskytují se v mozku ve vysoké koncentraci a ovlivňují v něm řadu pochodů. My konzumujeme hlavně rostlinné oleje, jež jsou zdrojem omega-6 PUFA kyselin. Naopak nám chybí omega-3 PUFA kyseliny, protože jíme málo ryb, oříšků, semen či listové zeleniny. Proto se jako ochrana mozku doporučuje zvýšit konzumaci ryb alespoň na dvě porce týdně.
  • Na špatné ale zapomeňte

    Svíčková se šesti člověka zaručeně uspí.
    Autor: Profimedia.cz
    Naopak je třeba vyřadit ze stravy špatné tuky obsahující nasycené mastné kyseliny a trans-formy mastných kyselin, které jsou v současném českém jídelníčku v nadbytku. Na jaké potraviny si tedy máte dávat pozor? Jsou to ty, které v sobě mají živočišné tuky, tedy tučné maso, tučné sýry, máslo, koláče, paštiky či uzeniny. Škodlivé trans-mastné kyseliny zase vznikají v tucích při smažení a fritování.
  • Dejte si sýry, maso a vnitřnosti

    Video se připravuje ...
    Sýry, které můžete při hubnutí, mají mít nejvýše 10 procent tuků • VIDEO: Vím, co jím
    Už jste slyšeli o fosfatidylserinu (zkratkou PS)? Jedná se o látku, která je součástí biologických membrán a zlepšuje paměť a další poznávací funkce. Nachází se hodně v rybách a také v sójových bobech. Vědci se nyní hodně zabývají vlivem vitaminů ze skupiny B. Nezbytný pro správnou funkci mozku je vitamin B12. Jeho hlavním zdrojem jsou živočišné produkty: vejce, sýry, maso a vnitřnosti. Ohroženi jeho nedostatkem mohou být lidé dodržující veganskou dietu, protože žádný rostlinný zdroj není dostatečný.
  • Nebojte se listové zeleniny

    Vitamín C najdete i v jiných potravinách, než jsou pomeranče a citróny. Třeba v brokolici.
    Autor: Shutterstock.com
    A svému mozku posloužíte i tehdy, když budete jíst listovou zeleninu, jako jsou špenát, brokolice či kapusta, případně kvasnice či játra. Všechny zmíněné potraviny jsou zdrojem kyseliny listové (vitamin B9). Studie například prokázaly, že tříleté podávání kyseliny listové početné skupině osob starších 50 let vedlo ke zlepšení funkce jejich paměti, a lidé tak dokázali rychleji a lépe zpracovávat informace.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...